Έντυπη Έκδοση

Ο ΚΑΤΑ FACEBOOK «ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΣ» ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ (ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΟΛΑΡΕΙ)

«Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει την αυτοκριτική»

Κατά τη γνώμη μου το τρολάρισμα γίνεται από άτομα εύστροφα -ξεκαθαρίζω πως δεν με θεωρώ εύστροφο- και ευαισθητοποιημένα, που έχουν να πούνε κάτι. Ατομα που θες να τα γνωρίσεις. Δεν θα συναντήσεις trolls απολιτίκ ή που να ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο

* Δώστε μου το δικό σας ορισμό για το τρολάρισμα.

- Το τρολάρισμα προϋποθέτει ένα θύμα και ένα θύτη, ο οποίος με τις κατάλληλες τεχνικές θα αναγκάσει τον πρώτο να ασχοληθεί μαζί του προκειμένου να τον γελοιοποιήσει και να τον εκθέσει. Η λέξη προέρχεται από το αγγλικό trolling, που σημαίνει το ψάρεμα με τη διαδικασία του συρτού δολώματος. Στο Internet το trolling συναντάται και σε μαζική μορφή με συντονισμένες επιθέσεις από οργανωμένα τρολ με κοινούς στόχους, οι οποίοι στόχοι μπορεί να είναι μεμονωμένα πρόσωπα (π.χ. πολιτικοί, δημοσιογράφοι, μπλόγκερ) αλλά και κοινωνικές ομάδες, π.χ. πολιτικές παρατάξεις, οργανώσεις, συγκεκριμένη ιδεολογία ή νοοτροπία κ.λπ. Η δική μου σελίδα είχε κυρίως σατιρικό χαρακτήρα, το τρολάρισμα το χρησιμοποιούσα σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα ένα ψεύτικο θαύμα που είχα κατασκευάσει, το οποίο εν συνεχεία έγινε ανάρπαστο από τους θρησκόληπτους ως αληθινό.

* Ποιο ήταν μήνυμα που θέλατε να περάσετε μέσω αυτής της σελίδας;

- Είναι συνηθισμένο στην Ελλάδα, σε περιόδους κρίσεων ή καμπής, να εμφανίζονται αντιδραστικές φωνές που κηρύττουν το φανατισμό και το μεσσιανισμό. Στην Ελλάδα οι φονταμενταλιστές είναι συνήθως αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση και δεν είναι κατ' ανάγκην πρόσωπα της Εκκλησίας. Μπορεί να είναι παραθρησκευτικές οργανώσεις, τηλεευαγγελιστές και ο ακροδεξιός Τύπος. Το πρόσωπο του Παΐσιου καλλιεργήθηκε συστηματικά από ακροδεξιούς κύκλους ως σύμβολο εθνικιστικού φονταμενταλισμού και δυστυχώς είχε μεγάλη απήχηση. Ο υπερσυντηρητικός και ακροδεξιός Τύπος έστησε μια μεγάλη κερδοφόρα βιομηχανία γύρω από τις σωτηριολογίες και τη μισαλλόδοξη ρητορική που αποδίδονταν στο συγκεκριμένο καλόγερο. Ρητορική που δεν μπορούσα να μην καυτηριάσω. Ετσι προέκυψε η σελίδα. Το μήνυμα ήταν σαφές. Μην πιστεύετε σε προφητείες και θαύματα, διότι είναι κατασκευάσματα επιτηδείων που μοναδικό σκοπό έχουν τη χειραγώγηση, το φανατισμό και την εκμετάλλευση των μαζών. Κάθε εβδομάδα ξεπεταγόταν ένα καινούργιο «θαύμα» και σχεδόν κάθε μέρα «ολοκληρωνόταν» και μια προφητεία που την επικύρωναν τα «σημάδια των καιρών», αφού πρώτα είχαν ερμηνευθεί κατάλληλα από τους «ειδικούς» πλασιέ ελπίδας και σωτηρίας.

* Πώς ήταν η ατμόσφαιρα στο δικαστήριο;

- Στο δικαστήριο είχα πολύ επιθετική αντιμετώπιση από τους δικαστές, οι οποίοι αφού δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν κάτι το υβριστικό ή βλάσφημο μέσα στη δικογραφία, καθώς η σάτιρά μου δεν ήταν θρησκευτική αλλά κοινωνική, προσπάθησαν να με απαξιώσουν ως κακόγουστο και εμμονικό. Η κατηγορία που έχω φορτωθεί είναι η κατ' εξακολούθησιν καθύβριση θρησκεύματος, αλλά τελικά καταδικάστηκα σε 10 μήνες για πρόθεση καθύβρισης, διότι δεν επέβαλα τη λογοκρισία στους επισκέπτες της σελίδας οι οποίοι αναρτούσαν υλικό που έθιγε τη θρησκεία. Το Διαδίκτυο είναι μια μορφή εικονικής άμεσης δημοκρατίας που δίνει τη δυνατότητα στις κυριαρχούμενες ομάδες να αντιδράσουν απέναντι στις κυρίαρχες. Είναι σύνηθες φαινόμενο στις ανατολίτικες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η λογοκρισία του Διαδικτύου. Η καταδίκη μου ήταν μια προειδοποίηση για τους επόμενους.

* Πού τελειώνει το ψέμα και πού αρχίζει η αλήθεια στο τρολάρισμα;

- Δεν υπάρχει ψέμα στο τρολάρισμα, διότι δεν είναι κάτι που γίνεται αυθαίρετα για χάρη του χαβαλέ και μόνο (όσοι το κάνουν αυτό, περνάνε απαρατήρητοι) ούτε φέρει την ψευδαίσθηση της επανάστασης του πληκτρολογίου. Το τρολάρισμα δρα στοχοθετημένα και θεωρώ πως δεν είναι κάτι εύκολο. Κατά τη γνώμη μου γίνεται από άτομα εύστροφα -ξεκαθαρίζω πως δεν με θεωρώ εύστροφο- και ευαισθητοποιημένα που έχουν να πούνε κάτι. Ατομα που θες να τα γνωρίσεις. Δεν θα συναντήσεις trolls απολιτίκ ή που να ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. Δύσκολο να πούμε τι είναι προσβολή και πότε θίγεται η υπόληψη ενός ανθρώπου, το πολίτευμα, ο Θεός κ.λπ. Ας πούμε ότι το τρολάρισμα χρησιμοποιεί και υβριστικές μεθόδους, διότι μπορεί να έχει σατιρικές διαθέσεις -εγώ το απέφευγα, διότι ήθελα να ακουστώ- ή επιθετικές σε μια ομάδα, που όπως προείπα θεωρείς πως σε εξουσιάζει και με τη βοήθεια της ανωνυμίας μπορείς να αποφύγεις τις συνέπειες. Εξάλλου κατά πόσο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε πλέον την προσβολή ως μη political correct, με τη νεοναζιστική ρητορική που χαρακτηρίζει με περισσή άνεση ολόκληρες κοινωνικές ομάδες ως υπανθρώπους και σκουπίδια ακόμα και μέσα στη Βουλή, ή τα κηρύγματα μίσους κατά των ομοφυλοφίλων από εκκλησιαστικά πρόσωπα χωρίς να ιδρώνει κανενός το αυτί;

* Πιστεύετε ότι από την ελληνική κοινωνία λείπει το χιούμορ;

- Από καμία κοινωνία δεν λείπει το χιούμορ. Το θέμα είναι αν της λείπει η σάτιρα, έτσι όπως τη γνωρίζουμε εμείς οι Δυτικοί. Τη ρηξικέλευθη σάτιρα του Αριστοφάνη, για παράδειγμα, που ασκεί κριτική και προβληματίζει. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει τέτοια σάτιρα, διότι δεν αντέχει την αυτοκριτική. Χιούμορ υπάρχει, όχι όμως σάτιρα, και αν υπάρξει δεν θα έχει αποδέκτες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Social Media
Κύριο θέμα
Οσα σου σέρνει το Ιντερνετ