Έντυπη Έκδοση

Η «Μικρά Αγγλία» ταξιδεύει

Με νέες παραγωγές και αφιέρωμα στον Παντελή Βούλγαρη, το φετινό Φεστιβάλ Ελληνικού Σινεμά της Νέας υόρκης

Εχοντας συμπληρώσει αρκετά πια χρόνια συνεχούς παρουσίας, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς της ομογένειας και μονοπωλεί κάθε φθινόπωρο το ενδιαφέρον των Ελληνοαμερικανών (αν και φέτος η παρουσία της Μυρτώς Παπαθανασίου και του Σταύρου Ξαρχάκου δικαίως διεκδίκησαν ένα μερίδιο σε αυτό, σε έναν πλούσιο ελληνικό Οκτώβρη).

Η «Μικρά Αγγλία» κάνει την αμερικανική της πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, παρουσία του σκηνοθέτη της Παντελή Βούλγαρη και της συζύγου του και συγγραφέως του βιβλίου Ιωάννας Καρυστιάνη Η «Μικρά Αγγλία» κάνει την αμερικανική της πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, παρουσία του σκηνοθέτη της Παντελή Βούλγαρη και της συζύγου του και συγγραφέως του βιβλίου Ιωάννας Καρυστιάνη Το πολύ πλούσιο φετινό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από τις 18 ώς τις 30 Οκτωβρίου σε πέντε διαφορετικούς χώρους. Οι σημαντικότερες από τις ταινίες του Φεστιβάλ θα προβληθούν στη συνέχεια σε ακόμα δύο αμερικανικές πόλεις, τη Βοστόνη και την Ατλάντα, στις 5-6 και 8-9 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Ταινίες

Το κύριο μέρος του Φεστιβάλ περιλαμβάνει οκτώ ταινίες μεγάλου μήκους. Θα προβληθούν κατά σειρά:

* Ο «Σεπτέμβρης» (2013) της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, με τη βραβευμένη Κόρα Καρβούνη ως μοναχική ύπαρξη που αρχίζει να αναμιγνύεται στις ζωές των γειτόνων της.

* Η αγγλόφωνη δημιουργία με θέμα τον έρωτα, τη δέσμευση, το γάμο, «Committed» (2014), της μεγαλωμένης στη Νότια Αφρική Κύπριας σκηνοθέτριας Στελάνας Κλήρη.

* Το θρίλερ του Γιώργου Τσεμπερόπουλου «Ο εχθρός μου» (2013), με θέμα τη ριζική μεταμόρφωση ενός ανθρώπου και τη στροφή του προς την ωμή βία, ύστερα από μια φρικτή εμπειρία.

* Η ταινία «Xenia» (2014) του Πάνου Κούτρα, που παίζεται αυτές τις μέρες σε αθηναϊκές αίθουσες.

* Το θρίλερ φαντασίας του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα «Χειμώνας» (2012), με έναν Ελληνα συγγραφέα να επιστρέφει από το Λονδίνο στη στοιχειωμένη από το παρελθόν του Σιάτιστα.

* Η σάτιρα της Ελίνας Ψύκου «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», με τον ομώνυμο απελπισμένο ρεπόρτερ να σκηνοθετεί για «επαγγελματικούς λόγους» την ίδια του την απαγωγή.

* Η πρώτη μεγάλου μήκους δημιουργία του Σωτήρη Τσαφούλια «Κοινός Παρονομαστής» (2014), που θα παρουσιαστεί μάλιστα πρώτη φορά, πριν καν βγει στις αίθουσες στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Δεκέμβριο. Τέσσερις διαφορετικοί μεταξύ τους άντρες φιλοσοφούν σε ένα καφενείο για τον «κοινό παρονομαστή», που δεν είναι άλλος από τη «γυναίκα», με το όνομα του ιδιοκτήτη του καφενείου να είναι «Πλάτωνας» και να υποδεικνύει κατά κάποιον τρόπο το είδος της αναλογίας-μεταφοράς του διαλόγου που επιδιώκεται!

* Το «Dogmouth» (2014), πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του Ελληνοαμερικανού ηθοποιού Stephan Morrow, με θέμα τις τελευταίες μέρες ενός βετεράνου του Βιετνάμ, βασισμένο στο βιβλίο του John Steppling.

Ντοκιμαντέρ

* Η Ελληνοαμερικανίδα Alexandra Anthony θα παρουσιάσει ένα έργο ζωής, στο οποίο χρησιμοποιεί υλικό γυρισμάτων από τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το «Lost in the Bewilderness» (2014) αναφέρεται στην ιστορία, τα συναισθήματα, τους φόβους ενός εφήβου που «απήχθη» από τη μητέρα του όταν ήταν πέντε χρόνων, για να επιστρέψει στον πατέρα του στην Ελλάδα στα 16 του και να έρθει σε επαφή με τους συγγενείς του.

* Στο ασύλληπτο έγκλημα της εξόντωσης του πληθυσμού των Καλαβρύτων από τους ναζί είναι αφιερωμένο το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη «Καλάβρυτα, Ανθρωποι και Σκιές» (2014), που θα προβληθεί και για ευνόητους επετειακούς λόγους στις 28 Οκτωβρίου.

* Το «Παλικάρι - Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου», των Νίκου Βεντούρα και Λαμπρινής Θωμά, αναφέρεται στην ιστορία τού κρητικής καταγωγής συνδικαλιστή Ηλία Σπαντιδάκη, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια μιας απεργίας στο Λάντλοου την επομένη του Πάσχα του 1914.

* Τέλος, θα προβληθούν σε διπλή προβολή (double feature) το «Runaway Day» του Δημήτρη Μπαβέλλα και «Ο έρωτας στα χρόνια της κρίσης» των Θεώπης Σκαρλάτου και Κώστα Καλλέργη.

* Στις 29 του μηνός ο ιστορικός, καθηγητής στο Τμήμα Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ειδικός της ιστορικής αφήγησης στον κινηματογράφο και στα θέματα της διάδρασης μεταξύ ιστορίας και μνήμης, Κωστής Κορνέτης, θα υποδεχθεί το σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, με αφορμή τα δύο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του δεύτερου: τις «Συναντήσεις με τη μητέρα μου, Λένα Καραγιάννη» (2005), με θέμα την ομώνυμη ηρωίδα της Αντίστασης, και τη φετινή «Θηλειά» (2014), με αναφορά στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, μέσα από τις αναμνήσεις του 92άχρονου χωρικού Λευτέρη Ρίζου, που είχε συμμετάσχει στην «Αναπαράσταση» του αδικοχαμένου σκηνοθέτη. 7

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

** Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης (θυγατρικό του Ωνασείου Ιδρύματος), το οποίο πρωτοστατεί στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στην αμερικανική ήπειρο και υποστηρίζει κάθε χρόνο ως κύριος χορηγός το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, θέλησε φέτος να προσθέσει ακόμα μια ιδιαίτερη διάσταση σε αυτό και προσκάλεσε τον Παντελή Βούλγαρη και τη σύζυγό του Ιωάννα Καρυστιάνη, συγγραφέα και δημιουργό των ιστοριών των τριών τελευταίων μεγάλων επιτυχιών του σκηνοθέτη, για μια συνέντευξη την Τετάρτη. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί μια μέρα αργότερα η αμερικανική πρεμιέρα της «Μικράς Αγγλίας», η οποία θα ξεκινήσει με αυτό τον τρόπο την πολύ φιλόδοξη φέτος πορεία προς τα δυτικά, με την ελπίδα βέβαια όλων μας η πορεία αυτή, η οποία θα ξεκινήσει από τον κινηματογράφο «Ziegfield» της δυτικής πλευράς του Μανχάταν, να τερματιστεί θριαμβευτικά αρκετά δυτικότερα, στην απονομή της άλλη όχθης στο τέλος του χειμώνα.

* Στις 22 του μηνός στο Μουσείο Κινηματογράφου (Museum of Moving Image) στην Αστόρια θα πραγματοποιηθεί και μια επετειακή προβολή των «Νυφών», οι οποίες με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη δημιουργία τους και χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν από το πεπρωμένο τους θα περάσουν ακόμα μια φορά τον Ατλαντικό.

INFO: Για τις φωτογραφίες της «Μικράς Αγγλίας» ευχαριστούμε το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Σινεμά
Κινηματογράφος
Σκηνοθέτες/Παραγωγοί
Φεστιβάλ
Ταινίες/Σήριαλ/Παραγωγές