Έντυπη Έκδοση

Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή

ΓΙΑ ΤΙΣ αρπαχτές-όργιο φοροδιαφυγής σταρ-καλλιτεχνών στην Κύπρο πολλά ακούγονταν χρόνια τώρα. Αλλά για τη «χαρεμοποίηση» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, μέσω του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, πέφτουμε από τα σύννεφα.

Ηταν τουλάχιστον σοκαριστικές οι αποκαλύψεις τού υπομνήματος προς τον εισαγγελέα Διαφθοράς, το οποίο συνέταξαν οι διοικητικοί υπάλληλοι της Σχολής, καταγγέλλοντας το μεγάλο φαγοπότι που γινόταν μέσα από «αδικαιολόγητες πληρωμές», μεταξύ άλλων, για ταξιδάκια αναψυχής και προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ γυναικών υπαλλήλων, οι οποίες -όπως υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες- ήταν φίλες ή ερωμένες των επικεφαλής του αμαρτωλού Ιδρύματος.

Ωστόσο ο τέως πρύτανης της ΑΣΚΤ Γεώργιος Χαρβαλιάς χαρακτηρίζει συκοφαντίες τις καταγγελίες και προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

* Σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας προέβη όμως και το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου για την παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης από τη διοίκησή του, απειλώντας με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τουλάχιστον παράδεχονται ότι ακόμη πληρώνονται. Η στάση πληρωμών, όπως συνέβη στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρ' όλ' αυτά, τους τρομοκρατεί. Ηρθε η ώρα που πρέπει η πολιτεία να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να απαλλάξει το ΚΘΒΕ από τα χρέη της Οπερας της Θεσσαλονίκης που του φορτώθηκαν και βεβαίως να μην καθυστερεί τις εκταμιεύσεις της τακτικής επιχορήγησης.

* Τουλάχιστον ακατανόητη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μανία μεγάλου και εύρωστου πολιτιστικού φορέα να διαφημίζει με αυταρέσκεια ως πανελλαδικές πρωτιές τις μετακλήσεις του στη χώρα μας καλλιτεχνών, οι οποίοι ωστόσο μας έχουν ξαναεπισκεφθεί προσκεκλημένοι μεγάλου κρατικού Φεστιβάλ. Αφ' ενός είναι κάτι που ο συγκεκριμένος φορέας δεν το έχει ανάγκη, αφ' ετέρου πρόκειται για μια βαναυσότητα εις βάρος οποιουδήποτε βρίσκεται και παράγει πολιτισμό εκτός των δικών του τειχών.

* Στη μεταμοντέρνα καθημερινότητά μας γίναμε, μεταξύ άλλων, θύματα εκβιασμού από την παραγωγή της ταινίας «Summer in Greece» του σκηνοθέτη Γ. Παπαβασιλείου (με παραγωγό τον Δ. Μπιρμπίλη). Επειδή το νόμιμα σταθμευμένο όχημά μας, σε θέση μόνιμου κατοίκου, στο εμπορικό τρίγωνο θα «χάλαγε» τα πλάνα, η παραγωγή -μεταμφιεσμένη σε Δήμο Αθηναίων- μάς κάλεσε-απείλησε ότι αν δεν μετακινηθεί θα το σηκώσει γερανός. Επινόησαν ακόμα και τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο έπρεπε να καταβάλουμε ένα ποσόν επειδή η κάρτα μας έχει λήξει -ενώ διαρκεί μέχρι το 2015.

ΟΣΑ Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης και αν ανοίξουμε, όσοι διεθνείς καλλιτέχνες και αν μετακληθούν, θα παραμείνουμε η ίδια άναρχη βλαχομπανανία της αρπαχτής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Σημείο συνάντησης με την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη