Έντυπη Έκδοση

Ατζέντα Εικαστικών

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 

ΕΚΘΕΣΗ 74 καλλιτεχνών για την υποστήριξη της εικαστικής εφημερίδας «Τα Νέα της Τέχνης» παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης έκφραση-Γιάννα γραμματοπουλου, με τίτλο «Πολυμορφίες ΙΙΙ», με σκοπό τη στήριξη της εφημερίδας.

«Τα Νέα της Τέχνης» κυκλοφορούν αδιαλείπτως 22 χρόνια. Ολα αυτά τα χρόνια, η εφημερίδα είχε την αδιάκοπη υποστήριξη καλλιτεχνών και φιλότεχνου κοινού. Η οξύτατη οικονομική κρίση, που θίγει όλους τους τομείς της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια, έχει βάλει σε επικίνδυνη δοκιμασία τις αντοχές της.

Στο κάλεσμα της εφημερίδας ανταποκρίθηκαν οι 74 καλλιτέχνες από τη σύγχρονη ελληνική εικαστική σκηνή, οι οποίοι στηρίζουν την έκθεση με έργα τους, και είναι οι εξής:

Αγγελος, Αδριανός, Διαμαντής Αϊδίνης, Δημήτρης Αληθεινός, Αγγελος Αντωνόπουλος, Αχιλλέας Απέργης, Ελένη Απέργη (δωρεά Γιώργου Απέργη), Γιάννης Βαλαβανίδης, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Χρύσα Βέργη, Αλέξης Βερούκας, Δημήτρης Γέρος, Απόστολος Γεωργίου, Απόστολος Γιαγιάννος, Αλκης Γκίνης, Γιάννης Γουρζής, Βένια Δημητρακοπούλου, Αχιλλέας Δρούγκας, Μαριλένα Ζαμπούρα, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Αντιγόνη Καββαθά, Λίζη Καλλιγά, Μάρκος Καμπάνης, Ηλίας Καράς, Μαριγώ Κάσση, Κυριάκος Κατζουράκης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Τάκης Κατσουλίδης (φωτ.), Δημοσθένης Κοκκινίδης, Χάρης Κοντοσφύρης, Γιάννης Κουτσούρης, Πελαγία Κυριαζή, Γιώργος Λαζόγκας, Αθηνά Λατινοπούλου, Μιχάλης Μαδένης (δωρεά έργου Σταύρος Τσιγκόγλου), Θανάσης Μακρής, Μιχάλης Μακρουλάκης, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μισούρας, Κυριάκος Μορταράκος, Μανόλης Μπαμπούσης, Εύα Μπέη, Χρήστος Μποκόρος, Χρόνης Μπότσογλου, Ελένη Μυλωνά, Βαλλυ Νομίδου, Λευτέρης Ολύμπιος, Χρήστος Παλατζάς, Πίνο Παντολφίνι, Θόδωρος Παπαγιάννης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Μαρία Παπαδημητρίου, Αχιλλέας Παπακώστας, Κώστας Παπανικολάου, Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, Σπυριδούλα Πολίτη, Πλάτων Ριβέλλης, Γιώργος Ρόρρης, Δημήτρης Σακελλίων, Παύλος Σάμιος, Ξενής Σαχίνης, Δήμητρα Σιατερλή, Γιάννα Σιδέρη, Βασίλης Σολιδάκης, Γιάννης Στεφανάκις, Μαριάννα Στραπατσάκη, Νίκος Τρανός, Βίκυ Τσαλαματά, Μανώλης Χάρος, Γιώργος Χατζημιχάλης, Μαρκ Χατζηπατέρας, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Αλέξανδρος Ψυχούλης. Διάρκεια 23 Οκτωβρίου - 8 Νοεμβρίου.

Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ

«ΓΥΝΑΙΚΕΣ εικαστικοί 1960-1980. Η συμβολή τους στην ελληνική πρωτοπορία» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενεί το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset, με στόχο να φέρει στο προσκήνιο τη σημαντική δράση των Ελληνίδων καλλιτεχνών. Στην έκθεση παρουσιάζονται οι καλλιτέχνιδες: Σελέστ Πολυχρονιάδη, Ελένη Ζέρβα, Ναυσικά Πάστρα, Σωσώ Χουτοπούλου-Κονταράτου, Αλεξ Μυλωνά, Ιωάννα Σπητέρη-Βεροπούλου, Χρύσα Ρωμανού, Μπία Ντάβου, Νίκη Καναγκίνη, Ασπα Στασινοπούλου, Σίλεια Δασκοπούλου, Ρένα Παπασπύρου, Μαρία Καραβέλα, Βάσω Κυριάκη, Οπυ Ζούνη, Διοχάντη και Λήδα Παπακωνσταντίνου.

Η συμβολή γυναικών εικαστικών στην ελληνική πρωτοπορία είναι βέβαιη και κατοχυρωμένη από την ίδια τη δυναμική του έργου τους. Στην καίρια περίοδο για την πορεία της ελληνικής τέχνης από το 1960 έως το 1980, που έννοιες όπως «μοντέρνα τέχνη», «πρωτοπορία», «καινοτομία» είχαν ειδικό βάρος και εξέπεμπαν φόρτιση, επέλεξαν τη διεκδίκηση μεγαλύτερης ελευθερίας της έκφρασης και πρωτοστάτησαν παρουσιάζοντας προοδευτικά έργα τέχνης.

Παρ' όλα αυτά, η γυναικεία καλλιτεχνική παραγωγή εμφανίζεται προσδιορισμένη στο πλαίσιο μιας ιστοριογραφίας που έχει προτάξει το έργο των ανδρών καλλιτεχνών σε σχέση με αυτό των γυναικών, έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται ως μία ειδική κατηγορία, που έπεται πολλές φορές των εξελίξεων. Ανεξάρτητα από αυτές τις απόψεις ή και με κριτική διάθεση απέναντί τους, εκείνες διείσδυσαν δυναμικά στην ελληνική πρωτοπορία αγγίζοντας πολύπλευρες αναζητήσεις και αξιοποιώντας τις προκλήσεις των αναδυόμενων καλλιτεχνικών πειραματισμών της εποχής.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της ιστορικού τέχνης Χ. Κανελλοπούλου.

Διάρκεια έως 16 Ιανουαρίου.

ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση του Ζήση Κοτιώνη «Ο Αναξίμανδρος στη Φουκουσίμα, Γενεαλογίες της τεχνικής».

Αρχιτέκτων, καθηγητής, συγγραφέας και εικαστικός καλλιτέχνης, ο Ζήσης Κοτιώνης δημιουργεί μια εγκατάσταση που εκκινεί από τις προσωκρατικές κοσμολογίες, όπου βρίσκεται ήδη εξασθενημένη η τεχνική σκέψη του δυτικού πολιτισμού. Η ανάγνωση των Προσωκρατικών λειτουργεί για εκείνον ως οδηγός σε ένα είδος περιπλάνησης στα ερείπια του τεχνικού πολιτισμού, που είναι συσσωρευμένα στο γήινο έδαφος. Το πρόγραμμα των περιπλανήσεων του καλλιτέχνη στην ελληνική ύπαιθρο περιελάμβανε σύντομες διημερεύσεις και διαμονές με την περισυλλογή από τα εδάφη και τις ακτές τετριμμένων θραυσμάτων από τεχνικά αντικείμενα, τυχαία ευρήματα, στις συναντήσεις του σώματος με το έδαφος. Ταυτοχρόνως, συνοδός στην περιήγηση αυτή ήταν το βιβλίο των Kirk, Raven και Schofield «Οι Προσωκρατικοί Φιλόσοφοι».

Συνάμα, ένα σύγχρονο γεγονός έδωσε διαφορετική διάσταση στα ευρήματα της συγκεκριμένης περιπλάνησης: πρόκειται για τη δραστική κίνηση των τεκτονικών πλακών στο βάθος του Ειρηνικού Ωκεανού που προκάλεσε, τον Μάρτιο του 2011, στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας την εκτεταμένη πλημμυρίδα των ακτών. Στη Φουκουσίμα, η παράκτια πυρηνική εγκατάσταση της TEPCO υπέστη την πλημμυρίδα, που εξελίχθηκε σε πυρκαγιά και το κλειστό, ελεγχόμενο σύστημα της «φυσικής» διαδικασίας της πυρηνικής σχάσης διαχύθηκε καταστροφικά στο εξωτερικό περιβάλλον της γης.

Το πέρασμα από τα ευρήματα στις συναρτήσεις τους με τα κείμενα των Προσωκρατικών δημιούργησε σταδιακά ένα συναρτησιακό αρχείο, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση έχει σχεδιαστεί από τον καλλιτέχνη. Συμμετοχή: Γιάννης Ισιδώρου. Επιμελητικοί σύμβουλοι: Πολύνα Κοσμαδάκη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης. Διάρκεια έως 16 Νοεμβρίου.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΜΥΣΤΙΚΩΝ

«Ο ΚΟΣΜΟΣ αυτός ας παραμείνει...» είναι ο τίτλος της έκθεσης της Μαρίας Μπαχά στην γκαλερί «7». Συνδυάζοντας τη χειρωνακτική, σχεδόν, προσήλωση στην αναπαράσταση μιας οικείας καθημερινότητας, και την απρόσμενη εικαστική παραβίαση των μυστικών της, η Μαρία Μπαχά, στην καινούργια σειρά έργων της (ακρυλικά και ακουαρέλες) επανέρχεται σε έναν κόσμο πέρα από το ρεαλισμό και την άρνησή του -σε ένα μεσημέρι της ζωής, όπου νοσταλγία και αποχωρισμός συνυπάρχουν- σε εικόνες ενός αυτοσχέδιου μοντερνισμού και μιας φυσικής αποδοχής των συγκρούσεων και των αντιφάσεών μας.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι από την πρόσφατη έκδοση συλλογής ποιημάτων του Ιβ Μονφουά. Διάρκεια έως 31 Οκτωβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Εκθέσεις