Ηλεκτρονική Έκδοση

Ποινή 1,6 δισ.στη Βενεζουέλα για την εθνικοποίηση κοιτασμάτων

To ποσό του 1, 6 δισ. δολαρίων καλείται να πληρώσει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil για την εθνικοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου το 2007 από την κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA. Δεδομένου ότι ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ζητούσε αποζημίωση 14,4 δισ.δολαρίων, η Βενεζουέλα χαρακτήρισε την απόφαση του Διεθνούς Κέντρου για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών ως «νίκη» της εθνικής της κυριαρχίας.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2007, οπότε η ExxonMobil -μετά την εθνικοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου- προσέφυγε στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών κάνοντας λόγο γαι απώλειες ύψους 16,6 δις από την αθέτηση της συμφωνίας με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos της Βενεζουέλας, με την οποία συνεργαζόταν στο πλαίσιο εταιρικής σχέσης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν η Βενεζουέλα θα ασκήσει έφεση ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας έκανε λόγο για "λογική" απόφαση. Πάντως, η επιδίκαση του συγκεκριμένου ποσού θεωρείται πλήγμα για το Καράκας καθώς είναι δεδομένη η ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της Βενεζουέλας, η οποία βιώνει μια άκρως υποτονική οικονομία με πληθωρισμό που καλπάζει και με ανοιχτές πληρωμές ομολόγων.

(Πηγή:BBC, ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πετρέλαιο/Πετρελαϊκές εταιρείες
Βενεζουέλα