Έντυπη Έκδοση

Φρένο Λαγκάρντ

Ενώ υπουργοί και βουλευτές όλων των παρατάξεων εξακολουθούν να κονταροχτυπιούνται επί ματαίω για το αν η κυβέρνηση είναι καλή ή κάκιστη, αν οι πρόωρες εκλογές είναι ή όχι προ των πυλών, η ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της χώρας -χωρίς Μνημόνιο, αλλά με σφιχτή επιτήρηση των δανειστών- φαίνεται ότι έχει ανάψει για τα καλά στα σκοτεινά παρασκήνια του Βερολίνου, των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.

Χθες ήταν η σειρά της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να εκφράσει το σοβαρό σκεπτικισμό της για την πρόθεση της Ελλάδας να «ανοίξει τα φτερά της» στις αγορές μετά τη λήξη του Μνημονίου, στο τέλος του χρόνου.

Τρεις ημέρες μόνον πριν από τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον της ελληνικής αντιπροσωπείας με το ΔΝΤ για το μέλλον του ελληνικού χρέους, η κ. Λαγκάρντ φρόντισε και αυτή να βάλει φρένο στις «απελευθερωτικές» προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε φυσικά το δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει ό,τι αυτή θέλει, ως ελεύθερη χώρα που είναι. Με άλλα λόγια, αναγνώρισε το δικαίωμα της Αθήνας να σταματήσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, δηλαδή να μην πάρει το υπόλοιπο ποσόν μέχρι το 2016, αλλά βεβαίως να βρει τα ποσά που απαιτούνται για την αποπληρωμή των δανεικών από το Ταμείο.

Πρόσθεσε όμως ότι θεωρεί απαραίτητη την «προληπτική στήριξη» της Ελλάδας από το ΔΝΤ, έως ότου ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

Αν και δεν είναι εύκολο και εκ του προχείρου να αποκρυπτογραφηθεί με αριθμούς και οικονομικούς όρους η καινούργια ρήση Λαγκάρντ, αυτό που εύκολα καταλαβαίνει κανείς είναι ότι το ΔΝΤ αμφισβητεί καθαρά την ικανότητα της Ελλάδας να καλύψει μόνη της από τις αγορές τις χρηματοδοτικές ανάγκες της για τη διετία 2015-2016. Αμφισβητεί δηλαδή την ικανότητα της χώρας να βγει στις αγορές και να δανειστεί με επιτόκια και όρους αγοράς, ωσάν να ήταν «μια κανονική» χώρα και όχι μια χώρα που βγαίνει με κατεστραμμένη οικονομία από ένα Μνημόνιο και με αστρονομικό χρέος ίσο με το 177% του ΑΕΠ της. Κυβέρνηση και δανειστές δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν στο ποσόν που θα χρειαστεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της επόμενης διετίας. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι το ποσόν αυτό αγγίζει τα 27 δισ. ευρώ. Και αμέσως δημιουργούνται απορίες πώς είναι σίγουρη η κυβέρνηση ότι θα βρει αυτό το ποσόν από «πρόθυμες» (;) αγορές και μάλιστα με επιτόκιο ελκυστικό...

Είναι άγνωστο ακόμα από πού αντλεί ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς την απόλυτη πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί «απολύτως» να επιβιώσει χωρίς στήριξη... Δεν την έχει αναλύσει αυτή τη βεβαιότητά του και οφείλει να το πράξει.

Ομως με αυτόν ή τον άλλο τον τρόπο, όλες οι πλευρές των δανειστών, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, το Βερολίνο και η Κομισιόν, εκφράζονται όλο και συχνότερα για το νέο εποπτικό ρόλο που θα έχουν οι πιστωτές πάνω στη χώρα και όταν αυτή βγει εκτός Μνημονίου.

Και αυτή ακριβώς είναι η ουσία της οποιασδήποτε συζήτησης-διαπραγμάτευσης ξεκινήσει στη μεταμνημονιακή εποχή της χώρας, με οποιοδήποτε κυβερνητικό συνασπισμό.

Αλλά κανένα κόμμα αυτή τη στιγμή δεν ανοίγει τα χαρτιά του για την ουσία του θέματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εκτάκτως ερριμμένα