Έντυπη Έκδοση

ΠΟΛΩΣΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Πάει στη Βουλή για μετωπική

Σε πεδίο μετωπικής και προσωπικής αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να μετατρέψει σήμερα τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στο κλείσιμο της τριήμερης συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Υψηλοί τόνοι, πόλωση και καλλιέργεια φόβου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλπάζει δημοσκοπικά, από τη μία πλευρά, και από την άλλη, επιμονή στη ρητορική περί εξόδου από το Μνημόνιο, παρ' όλο που στην προχθεσινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου γίνεται λόγος για χρηματοδοτικό κενό 25 δισ. ευρώ (το οποίο προφανώς δεν μπορεί να καλυφθεί χωρίς νέο δάνειο) και παρά τη χθεσινή δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ περί συνέχισης της «προληπτικής» βοήθειας στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς, πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την ανεργία, προχθές στο Μιλάνο, και η οποία δημοσιεύθηκε χθες, επέμεινε ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων ετών από τις αγορές ομολόγων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε όμως και ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί έναν κατάλληλο ρόλο της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την εποπτεία της οικονομίας της», ομολογώντας έτσι επί της ουσίας πως δεν θα αποχωρήσει η τρόικα από τη χώρα.

Κρατάει δυνάμεις για σήμερα... Κρατάει δυνάμεις για σήμερα... Το Μαξίμου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση Χαρδούβελη - Στουρνάρα - Παπασταύρου με την κ. Λαγκάρντ την Κυριακή, από την οποία θα καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης.

Το Μαξίμου θεωρεί εν τω μεταξύ πως ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, κέρδισε τις εντυπώσεις στην κόντρα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, με αφορμή τις αιχμές του δεύτερου για φίλους του πρωθυπουργού που ακυρώνουν νόμους και πρόστιμα, και θα συνεχίσει προφανώς να καταγγέλλει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα.

Ο Κακλαμάνης

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται επίσης στον απόηχο της επιστροφής του Νικήτα Κακλαμάνη στο γαλάζιο μαντρί και ενώ το δίλημμα «στροφή στο κέντρο ή έμφαση στην επαναπροσέγγιση των δεξιών ψηφοφόρων» τίθεται εκ νέου στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, μετά την επιλογή του Μάκη Βορίδη ως εισηγητή εκ μέρους της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της συσπείρωσης των δυνάμεων της Δεξιάς, με στόχο τη μετωπική με τον ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσεται άλλωστε και η επανένταξη στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογών είχε εδώ και καιρό αρχίσει να ετοιμάζει το έδαφος της επιστροφής του, διεμήνυε όμως ότι περίμενε να του ζητήσει προσωπικά ο κ. Σαμαράς να επιστρέψει. Πράγματι, χθες το πρωί του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός και συναντήθηκαν στη Μουρούζη.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ανέρχεται πλέον στους 155 βουλευτές και το Μαξίμου παρακολούθησε με προσοχή και ελπίδες τις τοποθετήσεις των ανεξάρτητων βουλευτών Κώστα Γιοβανόπουλου, Γιώργου Νταβρή, Γιώργου Κασαπίδη και του Χρήστου Αηδόνη.

Ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος έκανε εν τω μεταξύ νέο άνοιγμα στο Κέντρο με άρθρο του στο έντυπο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής «Φιλελεύθερη Εμφαση». «Οι ακραίες φωνές και η αισθητική των κραυγών δε μας ταιριάζουν. Η Ν.Δ. δημιουργήθηκε για να εκφράζει όλους τους Ελληνες που πιστεύουν στο μέτρο, τη λογική και την πρόοδο» έγραψε μία ημέρα μετά την εμφάνιση Βορίδη στη Βουλή, η οποία ερμηνεύθηκε υπό το πρίσμα του περίφημου «δεξιού μετώπου» έναντι της Αριστεράς.

ΕΥΘΕΙΕΣ ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ

«Θα πούμε ονόματα την κατάλληλη στιγμή»

Πληθαίνουν και ενισχύονται οι προειδοποιητικές βολές του ΣΥΡΙΖΑ προς κυβέρνηση και οικονομικά κέντρα συμφερόντων, μετά τα όσα είπε ο Γιάννης Δραγασάκης στη Βουλή και το αυστηρό μήνυμα με νόημα του Αλέξη Τσίπρα, που έστειλε την Τρίτη από το βήμα της ετήσιας διάσκεψης της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών, για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς, ανομίας, κρατικοδίαιτης διαπλοκής και εκβιασμών.

«Εμείς θα αποφασίσουμε πότε και πώς θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για «αλαμπουρνέζικες τροπολογίες» «Εμείς θα αποφασίσουμε πότε και πώς θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για «αλαμπουρνέζικες τροπολογίες» Αναφορές περί διαπλοκής που στοχεύουν ευθέως τον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό σχηματισμό, προμηνύοντας ισχυρή σύγκρουση σήμερα στη Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα στο βήμα και τον Αντώνη Σαμαρά στα κυβερνητικά έδρανα.

Ο Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του ουσιαστικά φωτογράφισε τον Αντώνη Σαμαρά, υπονοώντας ότι είναι γνώστης των φαινομένων διαφθοράς και η αποστροφή του ήταν εξόχως δηκτική: «Πώς δουλεύει σήμερα το σύστημα; Αρκεί ένας ισχυρός επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης, καμιά φορά και μέτριος εκδότης, ένας εφοπλιστής, ένας φίλος του πρωθυπουργού, που μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο και να ακυρωθεί ένας νόμος, να ακυρωθεί ένα πρόστιμο», είπε ο κ. Δραγασάκης, ανεβάζοντας την ένταση και δίνοντας το στίγμα της πολιτικής αντιπαράθεσης που εξελίσσεται με αφορμή τη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης.

«Και ονόματα»

«Θα ειπωθούν ονόματα την κατάλληλη στιγμή» διαμηνύεται, πλέον, από τον ΣΥΡΙΖΑ και μια πρώτη γεύση έδωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη χθεσινή του παρέμβαση στο Κοινοβούλιο, όταν αναφέρθηκε σε «αλαμπουρνέζικες» τροπολογίες που πέρασαν ουσιαστικά εν κρυπτώ κρυμμένες πίσω από δυσανάγνωστες διατάξεις, ώστε να μη γίνει αντιληπτό ότι εξυπηρετούσαν χαριστικές ρυθμίσεις «ημετέρων» και διαγραφή προστίμων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας για το ίδιο θέμα, απάντησε στις κυβερνητικές αιτιάσεις, που ζητούν εδώ και τώρα ονόματα αυτών των επιχειρηματιών, λέγοντας ότι «το πότε ο ΣΥΡΙΖΑ και κάτω από ποιες συνθήκες θα αποφασίσει να συγκρουστεί (με τη διαπλοκή), πέρα από το να κάνει αναφορές, θα το επιλέξει εκείνος». «Ολοι ζούμε σε αυτή τη χώρα και γνωρίζουμε τι σημαίνει διαφθορά, διαπλοκή, μαύρο πολιτικό χρήμα, ρουσφέτια, δικομματισμός και δικομματικό πολιτικό σύστημα.

»Μέσα στο DNA του δικομματικού πολιτικού συστήματος ήταν και είναι τέτοιου είδους πρακτικές στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Δραγασάκης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (alpha 8,89). Ερωτηθείς, δε, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μπει στο γαϊτανάκι της διαπλοκής, ο κ. Σκουρλέτης επικαλέστηκε την παράδοση της Αριστεράς, «τον καλό και αγαθό του χαρακτήρα» -όπως είπε-, για να τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει και ως καθαρτήρια δύναμη.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Νίκος Χουντής προανήγγειλε ότι σύντομα θα ειπωθούν και ονόματα. «Να περιμένετε (ότι θα ειπωθούν ονόματα), παρά το γεγονός ότι ο κ. Δραγασάκης έδωσε ένα σημάδι αναζήτησης. Η έμφαση ήταν -διότι γενικώς καταγγελίες υπάρχουν από άλλους θεσμικούς φορείς περί διαπλοκής ή τηλεφώνων που πέφτουν για τα φορολογικά πρόστιμα, όπως ο κ. Ρακιντζής- η παρέμβαση στο νομοθετικό έργο, στις τροπολογίες ή διατάξεις νόμων που αποσύρονται την τελευταία στιγμή. Επομένως, να περιμένετε ονόματα...» (Βήμα fm).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Ψηφίσματα/Τροπολογίες
Κυβέρνηση
Ψηφοφορίες