Έντυπη Έκδοση

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζητούν βουλευτές

Με το βλέμμα στις σημερινές κεντρικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία που θα επακολουθήσει κύλησε το δεύτερο 24ωρο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Σε αντίθεση με την πρώτη ημέρα, η χθεσινή δεν περιελάμβανε τους διαξιφισμούς και τις εντάσεις που επικράτησαν κατά την έναρξη της διαδικασίας. Αντίθετα, η συζήτηση διεξήχθη σε άτονο κλίμα, ενώ ελάχιστοι ήταν και οι βουλευτές που την παρακολούθησαν.

Μοιραίο ήταν έτσι το ενδιαφέρον να εστιαστεί σε ομιλίες των ανεξάρτητων βουλευτών, προκειμένου να αποκρυπτογραφηθεί η στάση τους κατά τη σημερινή ψηφοφορία, αλλά και κατά την έτερη σημαντικότερη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στις τοποθετήσεις των βουλευτών αυτών, αλλά και άλλων της συμπολίτευσης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, κοινό ήταν εξάλλου το αίτημα για την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα ξεπεράσει τον κάβο της προεδρικής εκλογής και θα εξαντλήσει την τετραετία.

Οι ανεξάρτητοι

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέχρι πρότινος γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης πρότεινε τη δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με άξονες τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Δικαιολόγησε την πρότασή του με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος των διαρθωτικών αλλαγών», αλλά και ότι «οι πολιτικές δυνάμεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στο μέλλον είναι υπό διαμόρφωση».

Νωρίτερα ο ανεξάρτητος Γιώργος Νταβρής (μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών) είχε κρατήσει διακριτές αποστάσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαμήνυσε και στους δύο ότι «μέχρι να πουν την αλήθεια» εκείνος θα είναι «ωσεί παρών». Ο κ. Νταβρής απέφυγε να εστιάσει στην προοπτική κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Το έκανε ο ομόσταβλός του, μέλος της ίδιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστας Γιοβανόπουλος, κοινοποιώντας με τον τρόπο αυτό τις διεργασίες που γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή εντός των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

Προέταξε ως λύση την εθνική συνεννόηση, σχετίζοντάς την άμεσα και με την επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει το κλειδί για την επίτευξη του εγχειρήματος.

Το ΠΑΣΟΚ

Αίσθηση προκάλεσε και μια διφορούμενη αποστροφή της ομιλίας του Νίκου Σηφουνάκη, «θα έρθει κάποια στιγμή που -όπως είπε και ο Σπύρος Λυκούδης- καμία πολιτική δύναμη δεν θα μπορεί από μόνη της να κάνει καμία τομή και να πραγματοποιήσει όσα έχει εξαγγείλει», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Πιο σαφής ο Θάνος Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ) διευκρίνισε ότι «δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν Σαμαρά και δεν πρόκειται να κλείσει το μάτι σε κανέναν Αλέξη Τσίπρα». Εξέφρασε την ελπίδα η εκλογή του ΠτΔ να καταστεί μια πολιτική αφετηρία σταθερότητας, «αν χρειαστεί ακόμα και μέσω νέων κυβερνητικών λύσεων από την παρούσα Βουλή».

Υπέρ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, έπειτα όμως από τη διενέργεια εθνικών εκλογών και χωρίς τη συμμετοχή Σαμαρά και Βενιζέλου, τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, ενώ και ο ανεξάρτητος Βύρων Πολύδωρας εξέφρασε τη λύπη του για την εθνική ασυνεννοησία, παρατηρώντας ωστόσο με νόημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μπαμπούλας. «Δεν γκρεμίστηκε η Ελλάδα από τους πρασινοφρουρούς, θα γκρεμιστεί από τους Συριζαίους;» αναρωτήθηκε ρητορικά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Ψηφοφορίες
Ψηφίσματα/Τροπολογίες
Κυβέρνηση