Έντυπη Έκδοση

800 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Πληρώνει χρωστούμενα σε Ταμεία - νοσοκομεία

Επιπλέον 800 εκατ. ευρώ βγάζει από το ταμείο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με στόχο να περιορίσει το «φέσι» που έχει φορέσει στους ιδιώτες.

Και τσαλακωμένα  τα παίρνουνε... Και τσαλακωμένα τα παίρνουνε... Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, το ΓΛΚ αποδεσμεύει 800 εκατ. ευρώ, από το 1 δισ. ευρώ του περυσινού πλεονάσματος, που προορίζονταν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την απόφαση το ποσό θα κατευθυνθεί κυρίως σε ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία έναντι των οφειλών που έχουν προς ιδιώτες. Η αποπληρωμή των οφειλών μέσω της έκτακτης χρηματοδότησης θα γίνει με συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς ορίζονται οι προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα εγκρίνονται τα αιτήματα των φορέων και των αρμόδιων υπουργείων.

Το ΓΛΚ θα χρηματοδοτήσει τους φορείς έχοντας ως βασικό κριτήριο τη μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ το αίτημα θα πρέπει να συνοδεύεται από μηνιαίο πλάνο απορρόφησης της έκτακτης χρηματοδότησης.

Η εξόφληση των οφειλών θα ξεκινήσει από τις παλαιότερες υποχρεώσεις και θα ακολουθήσουν οι νεότερες, καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο διάφοροι φορείς να προτιμούν να πληρώσουν πρώτα τις νεότερες οφειλές, χωρίς να ακολουθούν τη χρονολογική σειρά.

Οι εξαιρέσεις

Με βάση όσα προβλέπει η απόφαση η σειρά αυτή μπορεί να ανατραπεί μόνο στις εξής περιπτώσεις:

* Οταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κ.λπ. ή η παροχή εκπτώσεων.

* Οταν αφορούν την αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών.

* Οταν υφίστανται προσφυγές εναντίον των υπηρεσιών που αυξάνουν το κόστος.

* Οταν αφορούν οφειλές από παροχή υπηρεσιών Υδρευσης και Αποχέτευσης, Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, δεν θα εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του 2013 πριν από την εξόφληση των υποχρεώσεων του 2012, εκτός εάν υφίστανται κωλύματα νομιμότητας για την εξόφληση κάποιων υποχρεώσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Χρηματοδότηση
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας