Έντυπη Έκδοση

Συμπαραγωγή όπλων και πυρομαχικών με Γερμανούς και Αμερικανούς

Στην υπογραφή «συμφώνων στρατηγικής συνεργασίας» προχώρησαν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με τη γερμανική Rheinmetall και την αμερικανική Lockheed Martin.

Φώφη Γεννηματά και Δημήτρης Αβραμόπουλος με τους εκπροσώπους των Rheinmetall και Lockheed Martin Φώφη Γεννηματά και Δημήτρης Αβραμόπουλος με τους εκπροσώπους των Rheinmetall και Lockheed Martin «Στόχος είναι η συμπαραγωγή σε δώδεκα κατηγορίες πυρομαχικών και όπλων, από τα οποία κάποια αφορούν τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και άλλα έχουν εξαγωγικές δυνατότητες», δήλωσε ο πρόεδρος των ΕΑΣ Σ. Χριστογιάννης και πρόσθεσε ότι η σύνδεση της εταιρείας με έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ομίλους αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργούνται προοπτικές για νέα συμβόλαια και παραγωγικές αναθέσεις, που θα προσθέσουν έργο στην εταιρεία για τα επόμενα χρόνια, ισχυροποιώντας τη θέση της στο μέλλον, τις θέσεις εργασίας και ανοίγουν προοπτικές ανάπτυξης.

Η συμφωνία με τη Lokheed Martin είναι «πολύ σημαντική. Για συμφωνία «στρατηγικής και οικονομικής αξίας», «αμοιβαίου οφέλους», που αναμένεται «να φέρει θέσεις εργασίας», έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Lokheed Martin, Joe Lee Garlant.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη στρατηγική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα και εξήρε την πολύχρονη συνεργασία της εταιρείας με την ελληνική αμυντική βιομηχανία, αναφερόμενος στη συμπαραγωγή των πυραύλων Patriot, τμήματα των οποίων έχουν κατασκευάσει τα ΕΑΣ. «Η Ελλάδα είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ-παράγων σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή», σημείωσε.

Η συμφωνία αποσκοπεί στην αναβάθμιση των συστημάτων MLRS (αυτοκινούμενων πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων) για τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, επεσήμανε ο κ. Χριστογιάννης.

Ο πρόεδρος και εκπρόσωπος των εργαζομένων στα ΕΑΣ, Π. Δούκας, δήλωσε ότι οι συμφωνίες «για συμπαραγωγή, σύμπραξη και ανάπτυξη των οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών είναι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της εταιρείας και αποδεικνύουν ότι τα ΕΑΣ μπορούν να κάνουν συμπαραγωγές με μεγάλους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς ομίλους. Εχουν την τεχνογνωσία που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και για την απασχόληση» (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Οι τελετές υπογραφής των συμφωνιών πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Δ. Αβραμόπουλου, της Φ. Γεννηματά, του Γ. Λαμπρόπουλου και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Για τη Rheinmetall υπέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου RWM, Werner Kramer, ενώ για τη Lockheed Martin ο αντιπρόεδρος της LM Missile & Fire Control Int'l, Joe Lee Garlant.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ενοπλες δυνάμεις
Εξωτερική πολιτική
ΗΠΑ
Γερμανία