Έντυπη Έκδοση

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο καθένας για τον εαυτό του

Με τη γραμμή «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» πορεύεται το κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Ευάγγελου Βενιζέλου, δημιουργώντας δυναμική πρόωρων εκλογών, προοπτική την οποία κατά τ' άλλα θέλουν να ακυρώσουν.

Ούτε οι βουλευτές του αποκρυπτογραφούν τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ... Ούτε οι βουλευτές του αποκρυπτογραφούν τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ... Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί πανικός και ανασφάλεια μπροστά στην αβεβαιότητα των πολιτικών εξελίξεων και ουσιαστικά η επικοινωνία του Ευάγγελου Βενιζέλου με το στενό ηγετικό πυρήνα του κόμματος έχει μετατραπεί σε χαλασμένο τηλέφωνο, όπου οι παρεμβάσεις κάθε στελέχους προκαλούν εκνευρισμό σε όλους τους υπολοίπους.

Χθες Πέμπτη, δεύτερη μέρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έδωσαν ρεσιτάλ παρεμβάσεων που ακύρωναν την πρωτοβουλία Βενιζέλου-Σαμαρά για την υπεράσπιση της κυβερνητικής σταθερότητας. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και σε συνέχεια προηγούμενης δήλωσης Βενιζέλου «συγκροτήστε ψηφοδέλτια και για το 2015», τόνιζε ότι «οι εκλογές είναι προ των πυλών», ενώ το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ προειδοποιούσε με διαγραφή τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Και όλα αυτά μία μόλις μέρα μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η οποία μετατράπηκε σε ρινγκ.

«Κλίμα εκλογών»

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η δήλωση Γρηγοράκου πως οι εκλογές είναι προ το πυλών, εξαιτίας της αδυναμίας εξεύρεσης 180 βουλευτών για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, προκάλεσε τη μήνιν του συνομιλητή του στην ίδια εκπομπή (ΣΚΑΪ), Γιώργου Κουμουτσάκου, στελέχους της Ν.Δ., ο οποίος εγκάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι δημιουργεί κλίμα εκλογών όταν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης και προεδρική εκλογή το Μάιο.

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας «άδειασε» τον Λεωνίδα Γρηγοράκο, λέγοντας ότι «κανένας δεν μπορεί να ξέρει από τώρα εάν οι συνθήκες και το πρόσωπο που θα προταθεί επιτρέπουν τη συγκέντρωση 180, επιπλέον ή λιγότερων ψήφων. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν είναι εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ». Ωστόσο, από τη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η δήλωση Γρηγοράκου είναι εντός γραμμής Βενιζέλου, ασχέτως των «φραστικών υπερβολών» του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής έριξε μια μίνι ρουκέτα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει σε λίγες μέρες τον προϋπολογισμό αν δεν αλλάξει ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ (ΑΝΤ1), ενώ και οι βουλευτές Θάνος Μωραΐτης και Νίκος Σηφουνάκης με τις παρεμβάσεις τους στη Βουλή δεν κινήθηκαν στην ίδια ρητορική με την επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα ο Αντρέας Λοβέρδος ουσιαστικά κάλεσε σε αναπροσαρμογή των όρων διεξαγωγής του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, ζητώντας να γίνει «συνδιάσκεψη προγραμματικών θέσεων». Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Παιδείας απέρριψε ένα συνέδριο το οποίο θα θέσει και θέμα ηγεσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν τεθούν τέτοια θέματα δεν θα υπάρχουν υποψηφιότητες ή προτάσεις που θα λένε να είμαι εγώ αρχηγός για να κάνω καλύτερη συνεργασία με τον Σαμαρά» και «όλη αυτή η ιστορία θα οδηγεί σε βολές κατά της κυβέρνησης, σε ρήξη και τελικά σε πτώση της κυβέρνησης» (real fm).

Ολες αυτές οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι αντιδράσεις Βενιζέλου αντανακλούν όχι μόνο αβεβαιότητες για το πολιτικό μέλλον του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο των φόβων που υπάρχουν για εκλογικό αιφνιδιασμό του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και το άγχος της προσωπικής επανεκλογής κάθε βουλευτή, καθώς επίσης και της επόμενης μέρας έπειτα από μία ακόμα εκλογική ήττα, που θα δημιουργήσει θέμα ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ορισμένοι πάντως αποδίδουν τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τροφοδοτούν το κλίμα πρόωρων εκλογών, πρωτοστατούντος του Ευάγγελου Βενιζέλου, στην προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει κλίμα συσπείρωσης των στελεχών γύρω από την ηγεσία του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Βουλή