Έντυπη Έκδοση

ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Πρώτη αντίδραση από Μόσχα στις τουρκικές προκλήσεις

Με επίσκεψη του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην Αθήνα για συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και διάβημα του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα, για τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στη δέσμευση θαλάσσιας περιοχής νοτίως της Κύπρου από την Τουρκία για σκοπούς ερευνών.

Η Λευκωσία συνεχίζει τις διπλωματικές επαφές με ξένες κυβερνήσεις σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί υποστήριξη στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους, μέχρι να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει πως οι «μονομερείς ενέργειες και η επίδειξη ισχύος εν μέσω των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού είναι απαράδεκτες και εμπεριέχουν τον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης στην Κύπρο και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ενημερώθηκε για διάβημα του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα, ενώ προγραμματίζεται και επίσκεψή του στην Αθήνα στο πλαίσιο του συντονισμού των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Ενδεικτική για τη σημασία της χθεσινής ανακοίνωσης και αυτών που προηγήθηκαν από ΗΠΑ και Βρετανία ήταν η δήλωση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντε σε συνέντευξη στο ΡΙΚ, κατά την οποία επισήμανε πως είναι ασυνήθιστο για τρίτες χώρες να παρεμβαίνουν με οποιοδήποτε τρόπο σε θαλάσσιες διαφορές.

«Ας αλλάξουν»

Και η Ιταλία χειρίζεται το θέμα των τουρκικών ενεργειών μέσω της διπλωματικής οδού, δήλωσε ο πρέσβης στη Λευκωσία Γκουίντο Σερμπόνι, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή στον προεδρεύοντα της Ε.Ε., Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως η τουρκοκυπριακή κοινότητα και πολύ περισσότερο η Τουρκία θα αποσύρουν τις πρόσφατες προκλήσεις τους και θα προβούν σε όλα τα αναγκαία πρακτικά και ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως «θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να αναγνωρίσουμε πως, παρά το ότι το Κυπριακό έχει διαμορφωθεί κατά τρόπο αποφασιστικό από σειρά εξωτερικών παραγόντων, εμείς οι Κύπριοι έχουμε κάνει λάθη. Πρέπει να έχουμε το θάρρος να παραδεχθούμε ότι έχουμε αποτύχει να αντιμετωπίσουμε επαρκώς τις προκλήσεις που προέκυψαν από τις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες και είχαν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση των διακοινοτικών δεσμών».

Ο ΟΗΕ

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντε που βρίσκεται στην Κύπρο είχε χθες συναντήσεις με προσωπικότητες που έχουν μακρά εμπειρία στο Κυπριακό. Συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί και με τον τέως πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια αλλά και τον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Παράλληλα δεν αποκλείεται ο κ. Αϊντε αυτήν την περίοδο να συναντήσει εκ νέου τους Νίκο Αναστασιάδη και Ντερβίς Ερογλου, καθώς φέρεται να διερευνά τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εξομαλυνθεί η σημερινή κατάσταση, ενώ παράλληλα επιδιώκει επικοινωνία με την τουρκική κυβέρνηση.

Ο κ. Αϊντε συναντήθηκε και με τον εκπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν για το Κυπριακό Πίτερ Βαν Νούφελ, καθώς και με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, ενώ είχε και σειρά ιδιωτικών συναντήσεων. Σήμερα αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση με τους πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο και σειρά συσκέψεων με τους συνεργάτες του. Ο ειδικός σύμβουλος θα αναχωρήσει από την Κύπρο αύριο το πρωί.

** Οι νέοι γενικοί γραμματείς Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των νέων γενικών γραμματέων Μέσων Ενημέρωσης και Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, που θα αντικαταστήσουν τους Ανδρέα Κατσανιώτη και Γιάννη Παναγιωτόπουλο αντίστοιχα, οι οποίοι παραιτήθηκαν προκειμένου να πολιτευθούν στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Νέος γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης είναι ο δημοσιογράφος Στέφανος Αναγνώστου, ο οποίος έχει εργαστεί στις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος», «Ελεύθερος», «Ελεύθερος Κόσμος» και «Επιθεώρησις Ανωνύμων Εταιριών και ΕΠΕ», καθώς στη Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών, όπου διετέλεσε διευθυντής στο τμήμα Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, και στο Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Τη Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αναλαμβάνει ο Γιώργος Καραγιάννης, συνεργάτης επί μακρόν του Αρη Σπηλιωτόπουλου, μηχανολόγος μηχανικός, ο οποίος έχει διατελέσει συντονιστής της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στη Θεσσαλονίκη, ειδικός σύμβουλος του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμβουλος διοίκησης στην ΕΤΑ Α.Ε. και στέλεχος του τμήματος επικοινωνίας της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Γεωτρήσεις
Τουρκία
ΑΟΖ
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Εξωτερική πολιτική