Έντυπη Έκδοση

Πέντε πέρασαν, μία επίτροπος κόπηκε από το Ευρωκοινοβούλιο

Καθυστέρηση στην ανάληψη καθηκόντων της νέας Κομισιόν ενδέχεται να προκαλέσει η απόρριψη της Σλοβένας υποψήφιας επιτρόπου από το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο, τηρώντας κατά τα λοιπά τις ισορροπίες Δεξιάς-Αριστεράς, ενέκρινε τους υποψηφίους της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Φινλανδίας και της Λετονίας.

φωτ: AFP φωτ: AFP Η Σλοβένα πρώην πρωθυπουργός και υποψήφια αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Ενέργεια Αλενκα Μπράτουσεκ απερρίφθη από μια μεγάλη πλειοψηφία ευρωβουλευτών εξαιτίας της μη ικανοποιητικής απόδοσης κατά την ακρόασή της, αλλά και εξαιτίας των παζαριών μεταξύ των μεγάλων ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου που σημάδεψαν ολόκληρη τη διαδικασία των ακροάσεων. Η κ. Μπράτουσεκ, που είχε στην ουσία αξιοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες ως πρωθυπουργός της Σλοβενίας για να αυτο-προταθεί ως υποψήφια επίτροπος, ανακοίνωσε τελικώς χθες ότι παραιτείται από τη διεκδίκηση θέσης στην Κομισιόν, διευκολύνοντας έτσι τον πρόεδρό της Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος δήλωσε ότι εκτιμά τη στάση της: «Με την απόφασή της με βοηθά να οριστικοποιήσω τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο». Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ δήλωσε στο μεταξύ ότι θα προτείνει εντός των επόμενων δύο-τριών ημερών ένα νέο πρόσωπο για την Κομισιόν.

«Το νέο χρόνο»

Ο εκπρόσωπος του Γιουνκέρ Μαργαρίτης Σχοινάς επισήμανε χθες ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να μην μπορέσει η Κομισιόν ν' αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου, όπως είχε αρχικώς προβλεφθεί, καθώς πρέπει να οριστεί νέα ακρόαση για τη νέα υποψήφια της Σλοβενίας (όλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για γυναίκα), η οποία πρέπει να έχει χρόνο να προετοιμαστεί. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) τάσσεται πλέον, μαζί με τους Σοσιαλιστές, υπέρ της υποψηφιότητας της Σλοβένας ευρωβουλευτού Τάνια Φαγιόν. Ευρωπαϊκές πηγές τοποθετούν πλέον την ανάληψη καθηκόντων της νέας Επιτροπής ένα μήνα αργότερα, την 1η Δεκεμβρίου, «ή ακόμη και τον Ιανουάριο». Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είχε επιπτώσεις στην προώθηση ζητημάτων προτεραιότητας της νέας ομάδας, όπως οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Πέραν της κ. Μπράτουσεκ, ο μόνος άλλο χαμένος της διαδικασίας των ακροάσεων είναι ο Ούγγρος Τίμπορ Ναβράκσις, τον οποίο οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τελικώς ως επίτροπο ζητώντας ωστόσο να του αφαιρεθεί το χαρτοφυλάκιο των Δικαιωμάτων του Πολίτη (είχε οριστεί αρχικώς ως Επίτροπος Παιδείας, Πολιτισμού και Δικαιωμάτων του Πολίτη). Οσον αφορά τις υπόλοιπες αμφιλεγόμενες υποψηφιότητες -κυρίως λόγω της μάχης εξουσίας μεταξύ ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων- το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε, έστω και έπειτα από δεύτερη ακρόαση, το Βρετανό Τζόναθαν Χιλ, τον Ισπανό Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε και το Γάλλο Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς και τους επιτρόπους Φινλανδίας και Λετονίας Γιούρκι Καϊτάνεν και Βάλντις Ντομπρόβσκις.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο