Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014
ΕΝΩ ΚΑΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΙΕΖΕΙ ΣΕ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΚ
Σφυρίζει αδιάφορα ο Ταγίπ Ερντογάν
Πιέσεις και από τη Βρετανία δέχεται η Τουρκία προκειμένου να πάρει μέρος στη διεθνή προσπάθεια καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους, την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις σφυροκοπούν θέσεις των τζιχαντιστών στο Κομπάνι και οι Κούρδοι εξακολουθούν να ελέγχουν σημαντικό μέρος της πόλης.
Παρά τις πιέσεις του ΝΑΤΟ, η Τουρκία εμμένει στην απόφασή της να μην εμπλακεί σε εχθρικές ενέργειες κατά των τζιχαντιστών
Το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει το σύστημα ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων ίσως χρειαστεί να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, προς αντιμετώπιση της απειλής από υπηκόους χωρών της που πολεμούν στο πλευρό ξένων μαχητών.
Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Μάικλ Φάλον, απευθύνοντας έκκληση για διεύρυνση της συμμαχίας εναντίον του ΙΚ, στράφηκε σε εν δυνάμει συμμάχους από τη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι καθώς οι τζιχαντιστές επιτίθενται και προωθούνται στην πόλη Κομπάνι της συροτουρκικής μεθορίου, θα μεγαλώνει και η πίεση προς τη γειτονική Τουρκία να εμπλακεί.
Βομβαρδισμοί
Το τελευταίο διήμερο, ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε σειρά αεροπορικών επιθέσεων στο Κομπάνι και, σύμφωνα με την κεντρική διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, οι Κούρδοι μαχητές εξακολουθούσαν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και να αντιστέκονται στους μαχητές του ΙΚ, που την πολιορκούν.
Τα αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης του ΙΚ, ένα από τα κτήρια που χρησιμοποιεί καθώς και δύο οχήματα.
Χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το ένα τρίτο της κουρδικής πόλης τελούσε υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, που πλησίαζαν στο αποκαλούμενο «τετράγωνο ασφαλείας» της πόλης, με τα πολλά δημόσια κτήρια και το γενικό αρχηγείο των μονάδων προστασίας των πολιτών.
Εν τω μεταξύ, χθες ένα πολεμικό αεροσκάφος της Αυστραλίας μετείχε για πρώτη φορά στις αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ στο Ιράκ.
Την απειλή των υπηκόων χωρών της που πολεμούν στο πλευρό τζιχαντιστών φαίνεται διατεθειμένη να εξετάσει σοβαρότερα η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, οι Βρυξέλλες μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσουν το σύστημα ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων που προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν.
Η Ε.Ε. εκτιμά ότι περίπου 3.000 Ευρωπαίοι ενδέχεται να έχουν πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.
«Δεν θέλουμε (...) η τρομοκρατία να εξαχθεί από την Ευρώπη και σίγουρα δεν επιθυμούμε εκπαιδευμένοι μαχητές να επιστρέφουν στην Ευρώπη και τη Γερμανία και πιθανώς να σχεδιάζουν επιθέσεις εκεί» δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο.
Στη ζώνη Σένγκεν ανήκουν 22 από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. και ακόμη 4 που δεν είναι μέλη της Ενωσης. Σε αυτή την περιοχή οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την καταγραφή των κινήσεών τους.
(Πηγές: AFP-Reuters-BBC-Guardian-ΑΠΕ)