Έντυπη Έκδοση

Τον Ασαντ και όχι τους τζιχαντιστές θεωρεί εχθρό η Αγκυρα

Προβοκάτσια και βανδαλισμό που πρέπει να κατασταλούν θεωρεί η Αγκυρα τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούν εδώ και τρεις μέρες οι κουρδικής καταγωγής Τούρκοι πολίτες, ενώ εξακολουθεί να ολιγωρεί ως προς την επέμβαση εναντίον των τζιχαντιστών και επιμένει ότι αιτία του όλου κακού είναι ο Ασαντ.

«Βάνδαλοι» είναι, κατά τον Ερντογάν, οι Κούρδοι που διαμαρτύρονται για τη σφαγή των ομοφύλων τους «Βάνδαλοι» είναι, κατά τον Ερντογάν, οι Κούρδοι που διαμαρτύρονται για τη σφαγή των ομοφύλων τους Χθες η Αγκυρα υποδέχθηκε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τους τζιχαντιστές «απειλή για το ΝΑΤΟ». Ερωτηθείς για το αν τίθεται για το ΝΑΤΟ, θέμα δημιουργίας νεκρής ζώνης στα τουρκοσυριακά σύνορα ή εναέριας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, όπως το θέτει η Αγκυρα, είπε πως τα θέματα αυτά δεν έχουν τεθεί από πλευράς ΝΑΤΟ.

Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι «όσο παραμένει το καθεστώς Ασαντ θα συνεχιστεί η κατάσταση αυτή» και τόνισε πως «δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς μόνο από την Τουρκία χερσαία επιχείρηση. Οι συνομιλίες συνεχίζονται, κι όταν ληφθούν αποφάσεις η Τουρκία θα κάνει αυτά που της αναλογούν».

Πράγμα που σημαίνει ότι το «παζάρι» συνεχίζεται. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στην Τουρκία εδώ και τρεις μέρες, και με δεδομένες τις διαδηλώσεις, διαμορφώνεται ακραίο αντικουρδικό αίσθημα. Πράγμα που λογικά δεν είναι ευνοϊκή συνθήκη για να εισβάλει η Τουρκία υπέρ των Κούρδων και εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία. Εκτός κι αν ο Νοστράδαμος είχε προβλέψει και το ότι οι διαδηλώσεις των Κούρδων θα πάρουν διαστάσεις, λόγω κρατικής βίας, έτσι ώστε να διαμορφωθεί αυτή η συνθήκη, η οποία θα παρουσιαστεί από την Αγκυρα προς τους Δυτικούς ως λόγος δυστοκίας για την τουρκική χερσαία επέμβαση!

Κατά τα άλλα πάντως, η Ουάσιγκτον δείχνει ότι πιέζει την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, ερωτηθείς για τις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών, είπε πως «οι αεροπορικές επιδρομές από μόνες τους δεν θα λύσουν το πρόβλημα στο Κομπάνι» και δείχνοντας -αν μη τι άλλο- και την Τουρκία, τόνισε: «Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε κάποιον δραστήριο και αποφασισμένο σύμμαχο με τον οποίο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε στη Συρία».

23 οι νεκροί

Ως προς τις διαδηλώσεις τώρα, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 23. Παρ' όλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι «κρύβονται πίσω από το Κομπάνι και σκηνοθετούν βίαια επεισόδια στην Τουρκία κι αυτό δείχνει τον πραγματικό τους σκοπό» και ότι «το κράτος μας θα αντιμετωπίσει στο πλαίσιο της δημοκρατίας και του δικαίου τη βία και τους βανδαλισμούς».

Αλλη άποψη, όμως, έχουν οι Κούρδοι. Ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των λαών, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, χθες είπε πως «αυτοί που δεν άσκησαν καμία κριτική στους τζιχαντιστές, εδώ και 25 χρόνια αντιμετωπίζουν το λαό μας με κλομπ και δακρυγόνα». Τόνισε επίσης ότι όταν πρόσφατα ρώτησε τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου αν η ολιγωρία της Αγκυρας για παροχή βοήθειας προς τους Κούρδους στο Κομπάνι οφείλεται στο γεγονός ότι οι Κούρδοι είναι λαός δίχως κράτος, ο Νταβούτογλου του είπε «οι Κούρδοι έχουν κράτος και είναι αυτό της Τουρκίας» και ότι ο ίδιος απάντησε «τότε δείξτε το στην πράξη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εξωτερική πολιτική
Τουρκία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ισλαμικό Κράτος
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Πολεμικές επιχειρήσεις
Κύριο θέμα
Σφυρίζει αδιάφορα ο Ταγίπ Ερντογάν