Έντυπη Έκδοση

Ακόμη ψάχνουν τους αγνοούμενους φοιτητές

«Θα ψάξουμε κάθε σπίτι αν χρειαστεί». Απαιτώντας από τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό 43 φοιτητών, που εξαφανίστηκαν τον περασμένο μήνα στην Ιγκουάλα, δεκάδες χιλιάδες Μεξικανοί διαδηλώνουν σε μεγάλες και μικρότερες πόλεις της χώρας από το Ακαπούλκο μέχρι το Σαν Κριστομπάλ, στηρίζοντας τον αγώνα των οικογενειών των αγνοουμένων για «την αλήθεια και τη δικαιοσύνη».

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες και η ταυτοποίηση 28 σορών, που βρέθηκαν σε έξι ομαδικούς τάφους έξω από την Ιγκουάλα.

Μολονότι δύο μέλη εγκληματικής οργάνωσης ομολόγησαν πως σκότωσαν 17 από τους φοιτητές που βρέθηκαν στους τάφους, οι οικογένειες αρνούνται να πιστέψουν πως οι νέοι έχουν σκοτωθεί και εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως βρίσκονται στα χέρια τοπικών αστυνομικών οι οποίοι διαφεύγουν.

Η μεξικανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να ρίξει φως σε όσα εκτυλίχθηκαν στην πόλη της επαρχίας Γκερέρο στις 26 Σεπτεμβρίου, όπου 43 φοιτητές βρέθηκαν για να συμμετάσχουν σε διαδήλωση για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Αντιφατικές παραμένουν οι μαρτυρίες για το τι συνέβη μετά το τέλος της διαδήλωσης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ορισμένων συμφοιτητών τους, οι 43 συγκρούστηκαν με δημοτικούς αστυνομικούς και μέλη καρτέλ ναρκωτικών και εξαφανίστηκαν. Αλλοι φοιτητές υποστηρίζουν ότι οι 43 επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία τα οποία στη συνέχεια δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους. Αντιθέτως, οι αστυνομικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι φοιτητές προχώρησαν σε καταλήψεις λεωφορείων. Οι τοπικές αρχές προχώρησαν στις συλλήψεις 25 αστυνομικών για εμπλοκή στην υπόθεση, όμως αρκετοί άλλοι διαφεύγουν και η κυβέρνηση της χώρας κατηγορείται επειδή δεν ενήργησε άμεσα παρά το γεγονός ότι γνώριζε για τις σχέσεις του δημάρχου της Ιγκουάλα με την εγκληματική οργάνωση Γκερέρος Ουνίδος.

Εκατοντάδες μέλη πολιτοφυλακής αυτοάμυνας άρχισαν την Τετάρτη τις δικές τους έρευνες, παράλληλα με αυτές των ομοσπονδιακών δυνάμεων ασφαλείας, δηλώνοντας: «Θα βρούμε τους νέους, ζωντανούς ή νεκρούς».

(ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ, BBC)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Μεξικό
Απαγωγές/Αιχμαλωσία
Βία
Διεθνής τρομοκρατία