Έντυπη Έκδοση

Πιο «φυσική» η αίσθηση της αφής σε τεχνητά χέρια

Νέες τεχνολογίες χαρίζουν νέες ελπίδες σε ασθενείς που έχουν χάσει τα άκρα τους, ότι θα μπορέσουν να νιώσουν και πάλι την αίσθηση αφής με μεγάλη ευαισθησία και φυσικότητα. Εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες το θέμα της αναπαραγωγής της αίσθησης της αφής σε προσθετικά άκρα «ταλαιπωρούσε» τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

 Εκπληκτική πρόοδος σημειώθηκε στο τέλος του 2012 από σουηδική ερευνητική ομάδα και το 2013 ένας 42χρονος Σουηδός έγινε ο πρώτος άνθρωπος που φόρεσε προσθετικό χέρι ελεγχόμενο από τον εγκέφαλο, το οποίο συνδέθηκε απευθείας στα οστά (με τιτάνιο), στα νεύρα (με τα κατάλληλα ηλεκτρόδια) και στους μυς του χαρίζοντάς του υποτυπώδη αίσθηση αφής.Ο άνδρας το φορά ακόμη και το χρησιμοποιεί με μεγάλη επιτυχία - δένει κορδόνια, μεταφέρει αβγά και κόβει ξύλα.

Τώρα οι επιστήμονες προχωρούν ένα ακόμη βήμα, κάνοντας «ακόμη πιο φυσική» την αίσθηση αφής. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής Ντάστιν Τάιλερ του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Οχάιο, κατάφεραν να μεταδώσουν στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου ρεαλιστικές απτικές αισθήσεις. Η νέα τεχνολογία, χρησιμοποιεί αισθητήρες πίεσης, ηλεκτρόδια και ένα υπολογιστικό μηχάνημα που επεξεργάζεται και προσομοιώνει τα ηλεκτρικά σήματα, τα οποία δημιουργούνται όταν το προσθετικό χέρι αγγίζει κάτι, μετατρέποντάς τα στη συνέχεια σε αισθήσεις αφής στο νευρικό σύστημα.

Οι δύο άνθρωποι, που την έχουν δοκιμάσει σε συνθήκες εργαστηρίου, μπορούν να πιάνουν με το τεχνητό άκρο κάτι τόσο μαλακό, όσο ένα κομμάτι βαμβάκι και να το νιώθουν, να βάζουν οδοντόπαστα στην οδοντόβουρτσά τους, να πιάνουν ένα κεράσι χωρίς να το λιώνουν και αισθάνθηκαν μία σταγόνα νερό που έπεσε πάνω στο προσθετικό χέρι. Η ερευνητική ομάδα του Οχάιο επιχειρεί τώρα να σμικρύνει το μηχάνημα προσομοίωσης ώστε να εισάγεται στο δέρμα του χεριού, όπως ένας βηματοδότης, και να διευρύνουν ακόμη περισσότερο την γκάμα των αισθήσεων αφής.

(ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ, BBC, WWW)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες