Έντυπη Έκδοση

Βιώνουν σωματική βία και τη θεωρούν φυσιολογική!

Ενα στα τέσσερα κορίτσια την υφίσταται, ενώ περίπου τα μισά, στις ηλικίες 15-19, πιστεύουν ότι ο άντρας δικαιολογείται να χτυπάει τη σύντροφό του

Σωματική βία ασκείται σε ένα από τα τέσσερα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία, σε όλο τον κόσμο. Η βία εναντίον των κοριτσιών είναι αποδεκτή σε μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού, αναφέρει στην έκθεσή της η Unicef, τονίζοντας ότι το ανησυχητικό είναι πως τέτοιες συμπεριφορές διαιωνίζουν την επικρατούσα κατάσταση.

Περίπου το ένα τέταρτο των κοριτσιών ηλικίας 15 έως 19 ετών ομολογούν ότι υπήρξαν θύματα σωματικής βίας μέχρι τα 15 τους χρόνια. Πρόκειται για 70 εκατομμύρια ανήλικες. Σχεδόν 120 εκατομμύρια κορίτσια, μικρότερα των 20 ετών, παγκοσμίως (δηλαδή το ένα στα 10), είπαν ότι έχουν εξαναγκαστεί σε σεξουαλική επαφή ή σεξουαλικές πράξεις. Επίσης το ένα στα τρία κορίτσια που παντρεύτηκαν στην εφηβεία (84 εκατομμύρια ανήλικες) διαβεβαίωσε πως είναι θύμα σωματικής, σεξουαλικής ή συναισθηματικής βίας από το σύντροφο ή το σύζυγό του.

Βάσει των παγκόσμιων στοιχείων, που ανακοινώθηκαν, σε ορισμένες χώρες περίπου τα 7 από τα 10 κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών, τα οποία έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, δεν ζήτησαν βοήθεια. Αρκετά από αυτά είπαν ότι δεν ήξεραν ότι πρόκειται για κακοποίηση και δεν το θεωρούσαν πρόβλημα.

Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερες από 700 εκατομμύρια ενήλικες γυναίκες απάντησαν ότι παντρεύτηκαν πριν από την ενηλικίωσή τους. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι περισσότερες από μία στις τρεις, δηλαδή 250 εκατομμύρια έφηβες, παντρεύτηκαν πριν κλείσουν τα 15 χρόνια τους.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος της βίας περιγράφουν και τις χειροπιαστές επιπτώσεις στο μέλλον τους και αποκαλύπτουν τις αντιλήψεις αποδοχής της βίας από τα ίδια τα κορίτσια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν τα μισά κορίτσια 15 έως 19 ετών πιστεύουν ότι ο άνδρας δικαιολογείται να χτυπάει τη γυναίκα ή τη σύντροφό του όταν αρνηθεί να κάνει σεξ ή αν βγεί από το σπίτι χωρίς την άδειά του, αν διαφωνήσει, παραμελήσει τα παιδιά, ακόμα κι αν κάψει το φαγητό.

«Οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν μια νοοτροπία που ανέχεται, διαιωνίζει ή δικαιολογεί τη βία και θα πρέπει να σημάνει συναγερμός παντού», επισημαίνει η διευθύντρια της οργάνωσης, Ράο Τζούπτα. Και προσθέτει ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο αλλά οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν σε εθνικό και οικογενειακό επίπεδο «διότι έχουμε ευθύνη για την προστασία τους και είμαστε υπόλογοι για τη συνέχεια ή τον τερματισμό της σωματικής βίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Ερευνες & μελέτες
Βία
UNICEF