Έντυπη Έκδοση

67 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στην Υεμένη

Τους 67 έφτασε ο αριθμός των νεκρών, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά, από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις κατά σιιτών Χούτι στην πόλη Σαναά της Υεμένης, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του νέου πρωθυπουργού.

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι, που ελέγχουν από τις 21 Σεπτεμβρίου την πρωτεύουσα της χώρας Σαναά, αμφισβήτησαν το διορισμό του Αχμεντ Αουαντ μπεν Μουμπάρακ, υποστηρίζοντας ότι «απέχει πολύ από το να εκφράζει τη βούληση του λαού καθώς αντανακλά εκείνη του εξωτερικού», υπαινισσόμενοι το ρόλο της Ουάσιγκτον και του Ριάντ στην επιλογή του 46χρονου τεχνοκράτη για να ηγηθεί της κυβέρνησης.

Ο Μπεν Μουμπάρακ είχε τη στήριξη και του προέδρου Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χάντι, ο οποίος μετά την αποδοχή της παραίτησης πρέπει να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, όπως προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι Χούτι κατηγορούνται από το περιβάλλον του προέδρου ότι απέρριψαν τον Μπεν Μουμπάρακ «για να μην τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» που προβλέπονται από τη συμφωνία: την απομάκρυνση των στρατοπέδων τους και την απόσυρση των ανταρτών από τη Σαναά και επιστροφή των εξοπλισμών που κατέσχεσαν από το στρατό.

Αντιθέτως οι αντάρτες συνεχίζουν να ενισχύουν την παρουσία τους στη Σαναά και να επεκτείνουν την επιρροή τους προς ανατολάς και τα κύρια πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας, και νοτιοδυτικά, προς τα στρατηγικής σημασίας στενά Μπαμπ αλ-Μάντεμπ που ελέγχουν τη νότια είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας.

Οι αντάρτες κατηγορούνται από τους επικριτές τους ότι παίρνουν τις διαταγές τους από το Ιράν και ότι απέρριψαν τον Μπεν Μουμπάρακ με το πρόσχημα ότι στη διάρκεια των σπουδών του στο Ιράκ ανήκε στο κόμμα Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος ήταν ορκισμένος εχθρός της Τεχεράνης.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, ωστόσο τα περιστατικά αυτά είναι παρόμοια με παλαιότερες βομβιστικές επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί από την ΑΚΑΧ με στόχο ιδίως κρατικούς θεσμούς όπως ο στρατός.

Τις επιθέσεις καταδίκασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Υεμένη Μάθιου Τούλερ.

(Πηγές: ΑΠΕ- Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Υεμένη
Πολεμικές επιχειρήσεις
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές