Έντυπη Έκδοση

Σε ύφεση ανθρωποκτονίες, μικροεγκλήματα

Εντυπωσιακή μείωση παρουσίασαν και το πρώτο 9μηνο του 2014 οι βασικές κατηγορίες αδικημάτων, ειδικά οι ανθρωποκτονίες, οι ληστείες, οι κλοπές - διαρρήξεις και οι κλοπές τροχοφόρων.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, στην Ελλάδα διαπράχθηκαν 977 λιγότερες ληστείες, 4.767 λιγότερες κλοπές - διαρρήξεις και 3.561 λιγότερες κλοπές τροχοφόρων.

Σε όλη την επικράτεια αλλά και στην Αττική οι ληστείες μειώθηκαν περίπου κατά 25%, ενώ στη Θεσσαλονίκη κατά 22%. Ομοίως οι κλοπές - διαρρήξεις περιορίστηκαν κατά 9% περίπου στην επικράτεια και 18% στη Θεσσαλονίκη. Τα μεγαλύτερα ποσοστά μειώσεων παρουσιάστηκαν σε ληστείες που αφορούσαν: μίνι-μάρκετ και ψιλικατζίδικα, 52,8% καταστήματα, 42,7%, περίπτερα, 34% τράπεζες και ταχυδρομικά ταμιευτήρια 26,8% και ΕΛΤΑ 26,1%.

Επίσης το φετινό 9μηνο καταγράφηκαν 77 ανθρωποκτονίες έναντι 111 κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε μείωση 30%. Παράλληλα διαπράχθηκαν 22 λιγότερες απόπειρες ανθρωποκτονίας και συγκεκριμένα 113 φέτος έναντι 135 πέρυσι.

Κατά 59,4% μειώθηκαν και οι περιπτώσεις των ανθρωποκτονιών με κίνητρο τη ληστεία καθώς, από τα 77 περιστατικά, που καταγράφηκαν το πρώτο 9μηνο του 2014 σε όλη την επικράτεια, τα 13 είχαν κίνητρο τη ληστεία, έναντι των 32 από τα 111 πέρυσι.

Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει το γεγονός ότι η αύξηση του ποσοστού εξιχνιάσεως στις ανθρωποκτονίες άγγιξε το 7,7% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα φέτος εξιχνιάστηκαν οι 183 από τις 190 υποθέσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, ενώ πέρυσι οι 218 από τις συνολικά 246.

Οι φετινές μειώσεις της εγκληματικότητας αποδίδονται στην εντατική δραστηριοποίηση της αστυνομίας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης και αποτροπής όσο και σε αυτό της εξιχνίασης εγκλημάτων. Παράλληλα, τα πτωτικά αυτά ποσοστά παρουσιάζουν χαρακτηριστικά περαιτέρω βελτίωσης η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση των συνθηκών ασφαλείας στην Ελλάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αυτοκτονίες/Θάνατοι/Δυστυχήματα
Αστυνομικό ρεπορτάζ