Έντυπη Έκδοση

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η μη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών

Η μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων περνά μέσα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς σήμερα η Ολομέλεια θα εξετάσει προσφυγές που έχουν κατατεθεί από ιδιοκτήτες και με τις οποίες ζητείται η αναπροσαρμογή τους.

Οι προσφυγές έγιναν με αφορμή την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών, ήδη από τον Νοέμβριο του 2013, να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, παρά το γεγονός ότι έχει υποχρέωση να το κάνει, το αργότερο κάθε δύο χρόνια, όπως προβλέπει ο νόμος 1249/1982.

Οι ιδιοκτήτες επικαλούνται το μεγάλο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις αγοραίες αξίες, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, γεγονός που οδηγεί στην υπέρμετρη και δυσανάλογη φορολόγησή τους. Οπως αναφέρουν, οι αντικειμενικές αξίες προσδιορίστηκαν με υπουργική απόφαση το 2007, ενώ το 2010 εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα 4.489 οικισμοί ανά τη χώρα. Αν και αυτές οι αντικειμενικές αξίες δεν ανταποκρίνονται πλέον στις αγοραίες αξίες των ακινήτων, εξακολουθούν να ισχύουν με αποκλειστικό στόχο την εξασφάλιση κρατικών εσόδων.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών διατείνεται, όπως θα αναφέρει και ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Δ. Σκαλτσούνης κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ότι το 2010 ξεκίνησε πανελλαδικά η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, αλλά λόγω του μεγάλου όγκου των εργασιών, καθυστέρησε η ολοκλήρωσή της για δύο χρόνια.

Στο μεταξύ ακολούθησαν οι μνημονιακοί νόμοι με συνέπεια τη δημιουργία κλίματος αστάθειας στην κτηματαγορά και την αδυναμία να προσδιοριστούν οι αντικειμενικές αξίες.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δέχεται ότι είναι μεγάλες οι επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Προσφυγές/Μηνύσεις
Υπουργείο Οικονομικών
Ακίνητα & κτηματαγορά
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)