Έντυπη Έκδοση

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Στη φόρα όλες οι χορηγίες σε γιατρούς

Στα... μανταλάκια θα «κρεμιούνται» με ονοματεπώνυμο οι γιατροί που από τον επόμενο χρόνο θα παίρνουν «δωράκια» από φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς με νόμο που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) θα δημοσιοποιούνται όλες οι παροχές και οι συναλλαγές μεταξύ εταιρειών και γιατρών.

Ειδικότερα, τα στοιχεία θα βγαίνουν στη... φόρα έπειτα από την εφαρμογή του «κώδικα δημοσιοποίησης» του ΣΦΕΕ που συνετάχθη στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, ένας κώδικας που θα στηριχθεί νομοθετικά και από το υπουργείο Υγείας.

Ετσι όποιος γιατρός δεχθεί να συμμετάσχει σε συνέδριο με τη χορηγία φαρμακευτικής εταιρείας είτε δεχθεί άλλου τύπου παροχή, αυτή θα αναρτάται υποχρεωτικά σε ειδική ιστοσελίδα με το όνομά του, το ΑΦΜ του, την ειδικότητά του καθώς και το είδος και το ύψος της αμοιβής.

«Θα νομοθετήσουμε την υποχρεωτική δημοσιοποίηση των παροχών σε γιατρούς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να απαντήσει επί της ουσίας εάν η διαδικασία αυτή τελικώς θα ευνοήσει τη διακίνηση «μαύρου χρήματος» στον ιατρικό χώρο ώστε να αποφεύγεται η δημοσιοποίηση των επίσημων παροχών.

«Χωρίς να ενοχοποιούμε τις σχέσεις των δύο πλευρών, θα πρέπει να σβήσουμε κάθε σκοτεινό σημείο και να είναι όλα διαφανή και προσβάσιμα», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο κώδικας θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2015, οπότε τη χρονιά αυτή θα ξεκινήσει η συγκέντρωση όλων των στοιχείων τα οποία και θα βγούνε στον «αέρα» το 2016.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής υπογράμμισε: «Μόνο έτσι θα συνεισφέρουμε στην αξιοπιστία και διαφάνεια που τόσο χρειαζόμαστε ως χώρα». Επίσης, δήλωσε: «Με αυτήν τη νέα πρωτοβουλία, στόχος μας είναι να φέρουμε στην επιφάνεια τις υγιείς σχέσεις μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών Υγείας, καθιστώντας τες πιο διαφανείς και κατά συνέπεια ευκολότερα κατανοητές από τους ασθενείς, από τους άλλους εταίρους και βέβαια από το σύνολο της κοινής γνώμης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Υγεία
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
ΣΦΕΕ
Φαρμακεία
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης