Έντυπη Έκδοση

ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Ενάντια στην αρπαγή γης

Μια ιστορία στη Νότια Κρήτη περί ανέμων και υδάτων - στην κυριολεξία-, αυτή η οποία ακολουθεί και μιλάει για «την αναγκαστική παραχώρηση της γης στις μεγάλες εταιρείες, που αφαιρείται από τους πολίτες, με την ευλογία του κράτους βάσει νόμου που ψήφισε για τις ΑΠΕ βαφτίζοντάς τες εθνικής σημασίας έναντι όλων των άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων».

Αφηγητής της ιστορίας που παραθέτουμε, εν περιλήψει, είναι ο μηχανολόγος μηχανικός - βιοπαραγωγός χοιροτροφικής μονάδας Μιχάλης Βαβουράκης: «Το 2007 αγόρασα δύο αγροτεμάχια για τα οποία το δασαρχείο εξέδωσε απόφαση ότι δεν είναι δασικά, έκανα τα συμβόλαια, πλήρωσα τους φόρους που προβλέπει το κράτος και πήρα άδεια λειτουργίας για πρωτογενή παραγωγή από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου (πρώην Δήμος Λάμπης) Νομού Ρεθύμνου το 2008.

Το 2014 έρχεται η απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη, που δίνει το δικαίωμα στη γαλλική εταιρεία υδάτων EDF (για την ακρίβεια, στη θυγατρική της Υδροαιολική Κρήτης Α.Ε.): Να τοποθετήσει πέντε ανεμογεννήτριες στο χωράφι μου, στο χώρο της μονάδας που εξασφαλίζει το εισόδημα με το οποίο συντηρώ την οικογένειά μου, πληρώνω τους φόρους μου και συμμετέχω σ' αυτό που λένε πρωτογενή παραγωγή και που υποτίθεται ότι στηρίζει το κράτος. Κανείς δεν με ρώτησε αν θέλω και αν επιτρέπω να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες στην περιουσία μου - ούτε ο υπουργός, που υπέγραψε την απόφαση, έλαβε υπόψη ότι στο χώρο υπάρχουν νόμιμα υφιστάμενες δραστηριότητες για τις οποίες το ίδιο το κράτος έχει εκδώσει άδεια λετουργίας».

Ο Μιχάλης Βαβουράκης συνεχίζει: «Ενδεικτικό του τρόπου που λαμβάνονται αποφάσεις είναι ότι ο υπουργός, που ενέκρινε το έργο, επέλεξε να μην λάβει τη γνωμοδότηση του περιφερειάρχη Κρήτης (σ.σ.: αναφέρονται και άλλες περιοχές), η οποία ήταν αρνητική στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών (και) σε αδειοδοτημένες χρήσεις του πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικό επίσης είναι ότι «οι δήμοι Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου, στην περιοχή των οποίων προβλέπεται να κατασκευαστούν 35 ακόμη τέτοιες επενδύσεις, δεν έχουν ούτε καν γνωμοδοτήσει, ούτε προβλέπεται από τη διαδικασία αδειοδότησης να ερωτηθούν». Ετσι, λοιπόν, «ούτε οι πολίτες ούτε οι τοπικές κοινωνίες έχουν δικαίωμα στη γη τους και λόγο στη χρήση του εδάφους, του αέρα ή του ήλιου».

Δημότες του Αγίου Βασιλείου καλούν τους συμπατριώτες τους να πάρουν μέρος στις 15 Οκτωβρίου στην πορεία που θα ξεκινήσει από το Δήμο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Καύσιμα/Ενέργεια
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)