Έντυπη Έκδοση

Σύγχρονες όψεις των ισλαμικών κήπων

Ξέρετε ότι το σπίτι σας, κάθε που χειμωνιάζει, μεταμορφώνεται στην κυριολεξία σε... παράδεισο; Τα περσικά χαλιά με τις διακλαδώσεις περικλείουν μέσα τους την έννοια του παραδείσου, που πέρα από τη φιλοσοφική του διάσταση, είναι ένας πανέμορφος κήπος.

Στο Ιμαρέτ, στην Καβάλα Στο Ιμαρέτ, στην Καβάλα Μια πρώτη επαφή με τον ισλαμικό κήπο, που από μόνος του είναι μια σημαντική πτυχή του μουσουλμανισμού, η οποία εμπεριέχει μέσα της τη φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική, την ποίηση, την υφαντική, την τέχνη της αφήγησης και γενικότερα την πορεία και τη φιλοσοφία της θρησκείας αλλά και της καθημερινής πρακτικής, μπορούν να έχουν όσοι συμμετάσχουν στο συνέδριο που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Καβάλα.

Τιτλοφορείται: «Σύγχρονες Οψεις των Ισλαμικών Κήπων: Πολλαπλές Ερμηνείες του Παραδείσου» και πραγματοποιείται από σήμερα έως και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στο χώρο του Ιμαρέτ, που από μόνο του είναι μνημείο ισλαμικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για το περίφημο οίκημα - ιεροδιδασκαλείο, που σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε ξενοδοχείο. Φτιάχτηκε με πρωτοβουλία του άλλοτε ηγέτη της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Αλι, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Καβάλα, για να στεγάσει τους μαθητές του ιεροδασκαλείου και σήμερα έπειτα από πολλές περιπέτειες μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, κρατώντας πολλά από τ' αρχικά του στοιχεία ενώ οι όποιες αλλαγές είχαν και τη σφραγίδα και τις υποδείξεις των επιστημόνων.

Οπως εξηγεί η Αννα Τζούμα-Μισσιριάν, εκ των διοργανωτών του συνεδρίου, η έννοια του κήπου παραπέμπει στη σχέση του μουσουλμανικού κόσμου αφενός με το νερό, που είναι πολύτιμος πόρος, λόγω και του γεωγραφικού ανάγλυφου, αφετέρου στο θέμα του Παραδείσου, που είναι περίκλειστος κήπος. Περιλαμβάνει, δηλαδή, και την έννοια της αρμονίας της φύσης και των καρπών της αλλά και της προστασίας από εχθρούς. Σ' αυτή τη λογική, όπως λέει, φτιάχτηκε και το Ιμαρέτ.

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου, που είναι μόνο στην αγγλική γλώσσα, είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα islamic-gardens.imaret.org.gr. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, συνδιοργανώνεται από το Ερευνητικό Κέντρο Μοχάμεντ Αλι και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και υποστηρίζεται από το Ερευνητικό Κέντρο Μοχάμεντ Αλι και το Dar al-Athar al-Islamiyyah (DAI).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Αρχιτεκτονική
Τέχνη/Πολιτισμός