Έντυπη Έκδοση

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ

Με το «καλημέρα» κατάληψη - εισαγγελέας

Το κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ κατέλαβαν χθες μέλη φοιτητικών οργανώσεων απαιτώντας να μη διαγραφούν οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές, αλλά και να μην ισχύσουν οι αλλαγές που αποφάσισε να εισαγάγει η Σύγκλητος του Ιδρύματος στη διαδικασία των συνεδριάσεών της.

Αίτημα των φοιτητικών οργανώσεων, να μη διαγραφεί κανένας μη ενεργός φοιτητής στο ΑΠΘ Αίτημα των φοιτητικών οργανώσεων, να μη διαγραφεί κανένας μη ενεργός φοιτητής στο ΑΠΘ Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Σύρμω Κακάλη παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέθεσε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διακριβωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης.

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσε έγγραφο που απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ενημερώνοντας ότι εξαιτίας της κατάληψης -που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι και σήμερα- δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

Οι καταληψίες φοιτητές προέρχονται κυρίως από το τμήμα Χημείας και έχουν κλειδώσει με λουκέτα τις εισόδους του κτηρίου Διοίκησης και της Πρυτανείας, ενώ η κατάληψη αναμένεται να λήξει σήμερα, όπως είπαν.

Η ομάδα των φοιτητών, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής πρύτανης Ερευνας και Συντονισμού, αν. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών Θεόδωρος Λαόπουλος, αποπειράθηκε χθες να εισέλθει βίαια στην αίθουσα όπου είχε συνέλθει η Σύγκλητος για την πρώτη τακτική συνεδρίαση της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Οι φοιτητές νωρίτερα είχαν διαπιστώσει ότι οι δίοδοι πρόσβασης στην αίθουσα της Συγκλήτου ήταν κλειδωμένες, ενέργεια που αποσκοπούσε να αποτρέψει ενδεχόμενη προσπάθεια διακοπής της συνεδρίασης του οργάνου.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Λαόπουλος, για να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη λειτουργία των πανεπιστημιακών οργάνων η Σύγκλητος αποφάσισε χθες ομόφωνα ότι «όπως και όλα τα συλλογικά διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου, συνεδριάζει -σύμφωνα με τη νομοθεσία- με την παρουσία μόνο των μελών της».

Οσον αφορά τη διαδικασία παρεμβάσεων από συλλόγους (εργαζομένων, φοιτητών, διδασκόντων, συλλογικών οντοτήτων) στην απόφαση της Συγκλήτου προβλέπεται η δυνατότητα «να στέλνουν το κείμενο/αίτημα που επιθυμούν στη διεύθυνση sigklitos@auth.gr ή να το καταθέτουν γραπτά στο Πρωτόκολλο του ΑΠΘ ή να το παραδίδουν στο θυρωρείο του κτηρίου Διοίκησης».

Για το αίτημα των φοιτητικών οργανώσεων, να μη διαγραφεί κανένας μη ενεργός φοιτητής, ο κ. Λαόπουλος επισήμανε ότι η διοίκηση του ΑΠΘ έχει διατυπώσει την αντίθεσή της στις διαγραφές και ότι προτίθεται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που δίνει ο νόμος, εφόσον κάποιος φοιτητής εκφράσει τη βούλησή του να παραμείνει ενεργός.

Η Σύγκλητος προέβη και σε διευκρινιστική ανακοίνωση για το θέμα ενημερώνοντας «ότι δεν επιθυμεί να αφαιρεθεί από κανέναν φοιτητή του Ιδρύματος που ενδιαφέρεται έμπρακτα να ολοκληρώσει σε εύλογο χρόνο τις σπουδές του το δικαίωμα αυτό και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εισαγγελικές έρευνες
Σχολές/Πανεπιστήμια
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
ΑΠΘ