Έντυπη Έκδοση

ΠΩΣ ΧΤΥΠΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Λύτρα ζητεί ο Crypto-Wall

Για την εμφάνιση ενός νέου και εξαιρετικά επικίνδυνου κακόβουλου λογισμικού στη χώρα μας ενημέρωνει τους πολίτες η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Το νέο κακόβουλο λογισμικό ονομάζεται «Crypto-Wall», συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου «Crypto-Malware» και αποτελεί εξέλιξη του παλαιότερου «Cryptolocker». Εξαπλώνεται κυρίως μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και επισφαλών ιστοσελίδων, ενώ μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος.

Το κακόβουλο λογισμικό εμφανίζεται ως δήθεν νόμιμη ενημέρωση δημοφιλών εφαρμογών. Μετά την εγκατάστασή του όμως κρυπτογραφεί-κλειδώνει όλα τα δεδομένα του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ζητώντας στη συνέχεια ένα χρηματικό ποσό ως αντάλλαγμα για το ξεκλείδωμα-αποκρυπτογράφησή τους.

Πιο συγκεκριμένα, αφού εγκατασταθεί ο «Crypto-Wall», χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης και κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία διαφόρων τύπων, όπως *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, κ.ά., τα οποία είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που έχει μολυνθεί από τον ιό.

Για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία και να πάψουν να είναι απροσπέλαστα για το χρήστη τους, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό ως λύτρα. Η καταβολή των χρημάτων γίνεται, μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC), κατόπιν σχετικού μηνύματος που εμφανίζεται στο χρήστη. Σε αυτό περιέχονται όλες οι απαραίτητες υποδείξεις και οδηγίες για την πληρωμή.

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά:

* Οι χρήστες να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία που περιέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.

**Είναι καλύτερο να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links).

* Είναι καλό οι χρήστες να δημιουργήσουν αντίγραφα των αρχείων τους (backup) σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό να είναι δυνατή η ανάκτηση των δεδομένων του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

* Κρίνεται απαραίτητη η εγκατάσταση ενός ενημερωμένου προγράμματος προστασίας (antivirus) και η χρήση γνήσιων λογισμικών προγραμμάτων.

* Τέλος, οι χρήστες καλούνται να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του φαινομένου και να αποθαρρυνθούν τέτοιες πρακτικές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Πληροφορική και διαδίκτυο