Έντυπη Έκδοση

Του αποπληθωρισμού το... κάγκελο

Πτώση τιμών για 19ο συνεχόμενο μήνα καταγράφει η Στατιστική Υπηρεσία

Με μία καλή είδηση (μείωση ανεργίας στο 26,4% τον Ιούλιο από 26,7% τον Ιούνιο) και μία κακή είδηση (ισχυροποίηση αποπληθωρισμού στο -1,1% τον Σεπτέμβριο από -0,2% τον Αύγουστο), η εικόνα για την οικονομία και την προοπτική της εμφανίζεται κάπως θολή.

Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι, για δύο λόγους: πρώτον, γιατί ο Σεπτέμβριος αντικατοπτρίζει τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις και, δεύτερον, γιατί ο δείκτης ανεργίας αντανακλά με χρονική υστέρηση τάσεις του παρελθόντος, ενώ αντίθετα ο πληθωρισμός είναι πρόδρομος δείκτης των οικονομικών εξελίξεων.

Μικρή βελτίωση

Με αυτή την έννοια, η μείωση της ανεργίας αντικαθρεφτίζει τον περιορισμό της ύφεσης στη διάρκεια του τελευταίου έτους, με τους απασχολούμενους να αυξάνουν κατά 1% σε σχέση με τον Ιούνιο και τους ανέργους να μειώνονται κατά 0,9% παραμένοντας ωστόσο σε πολύ υψηλά επίπεδα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.581.832 άτομα, οι άνεργοι σε 1.281.686 άτομα και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 3.268.994 άτομα.

Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 72.657 άτομα ή 2,1%, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 69.413 άτομα ή 5,1% αντίστοιχα, ενώ οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 52.105 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013 (-1,6%).

Στους νέους ηλικίας 15-24 ετών η ανεργία διαμορφώθηκε στο 50,7% (από 58,2% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα), ενώ σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στις περιοχές Μακεδονίας-Θράκης και Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας (27%). Αντιθέτως, στο 19,4% περιορίστηκε η ανεργία στην περιοχή του Αιγαίου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, τον Αύγουστο κατεγράφη οριακή μείωση των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, ενώ σημαντική αύξηση, άνω του 20%, καταγράφεται στον αριθμό των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας. Παράλληλα, το 53% των εγγεγραμμένων ψάχνει για δουλειά εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, ενώ συνολικά οι μακροχρόνια άνεργοι εκτιμάται πως ξεπερνούν το 70% του συνόλου.

Ο αρνητικός πληθωρισμός (αποπληθωρισμός) -ο οποίος υποδηλώνει αδυναμία οικονομικής ανάπτυξης επειδή αυξάνει το πραγματικό βάρος των χρεών, καθώς μισθοί και τιμές πέφτουν λόγω κάμψης της ζήτησης- τριπλασιάστηκε έως πενταπλασιάστηκε μέσα σε ένα μήνα (από -0,3% τον Αύγουστο ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή σε -0,8% τον Σεπτέμβριο κι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός από -0,2% σε -1,1% αντίστοιχα).

Και στους δύο δείκτες

Πρόκειται, δε, για τον 19ο συνεχόμενο μήνα πτώσης τιμών στη χώρα, όπως αποτυπώνεται και στους δύο δείκτες τιμών της ΕΛΣΤΑΤ.

Την επιδείνωση της κατάστασης συγκριτικά με πέρσι καταγράφει κι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2013 - Σεπτεμβρίου 2014 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2012 - Σεπτεμβρίου 2013 που παρουσίασε μείωση 1,5%, έναντι μείωσης 0,2% το αντίστοιχο 12μηνο πέρσι.

Παρομοίως, από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2013 - Σεπτεμβρίου 2014 προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2012 - Σεπτεμβρίου 2013 προκύπτει μείωση 1,4%, έναντι μείωσης 0,1%, που σημειώθηκε το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Αναλυτικότερα, μειώσεις δεικτών έχουν οι εξής κατηγορίες:

* 1,5% η «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά, νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, νωπά ψάρια, δημητριακά και παρασκευάσματα, ζάχαρη. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα γαλακτοκομικά και αβγά και στο ελαιόλαδο.

* 2,6% η «Ενδυση και υπόδηση».

* 1,3% η «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.

* 1,3% τα «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα έπιπλα ξύλινα και μεταλλικά, στις οικιακές συσκευές και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

* 0,4% οι «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των αυτοκινήτων και των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνη). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια αεροπλάνων και στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών.

* 2% η «Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό - υπολογιστές, στα μικρά είδη αναψυχής - άνθη - κατοικίδια ζώα, στο πακέτο διακοπών και στα βιβλία.

* 3,3% η «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

* 2,4% τα «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των κουρείων - κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των άλλων υπηρεσιών.

Αντίθετα αυξήσεις δεικτών είχαν οι εξής κατηγορίες:

* 2,1% τα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) και στα τσιγάρα.

* 3,8% η «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως της συμμετοχής των καταναλωτών στις λιανικές τιμές των φαρμάκων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.

* 0,1% τα «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία - κυλικεία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Πληθωρισμός
Οικονομικές έρευνες και μελέτες