Έντυπη Έκδοση

Εκτός γραμμής

Το ταξίδι του τρόμου

Πανικόβλητη από το κρούσμα που έμπασε τον θανατηφόρο ιό Εμπολα μέσα στην επικράτειά της, η Ισπανία προσπαθεί να βάλει σε καραντίνα τα γήπεδά της, για να μην τα μολύνουν οι Αφρικανοί ποδοσφαιριστές. Τέσσερις παίκτες που βγάζουν το ψωμί τους στην Ιβηρική αποχαιρέτησαν τους έντρομους συμπαίκτες με δάκρυα στα μάτια και μπήκαν στο αεροπλάνο για τη Μαύρη Ηπειρο, με βάρκα την ελπίδα. Κι αν κολλήσουν το μικρόβιο του τρόμου; Κι αν το φέρουν πίσω με την επόμενη πτήση και σκορπίζουν μικρά εμπολάκια στα αποδυτήρια; Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, αλλά η συντηρητική Ισπανία δεν χαμπαριάζει από τέτοια. Αυτά είναι για τους κουτόφραγκους, εμείς ησυχάζουμε μόνο όταν βλέπουμε τα σύνορα κλειστά.

Πήγε, είδε και απήλθε

«Να μην πας στην Αφρική» ήταν το τελεσίγραφο της Ράγιο Βαγεκάνο στον Λασανά Μπανγκουρά (φωτό). Ο 22χρονος εξτρέμ κατάγεται από τη Γουινέα, στην οποία ο Εμπολα κάνει θραύση. Η Αφρικανική Συνομοσπονδία φρόντισε να μεταθέσει τον αγώνα με την Γκάνα στην ουδέτερη Καζαμπλάνκα και ο Μπανγκουρά υποσχέθηκε τα ταξιδέψει απ' ευθείας από τη Μαδρίτη στο Μαρόκο, ώστε να αποφύγει τα μολυσμένα εδάφη της πατρίδας του. Πήγε, είδε και απήλθε. «Αποφάσισα να αποχωρήσω με δική μου ευθύνη», ξεκαθάρισε. «Το ξανασκέφτηκα καλά και έκρινα ότι δεν υπήρχε λόγος να ρισκάρω την υγεία των συμπαικτών μου». Ο νεαρός ποδοσφαιριστής διευκρίνισε ότι η επιδημία επηρεάζει κυρίως τις παραμεθόριες περιοχές της Γουινέας και όχι την πρωτεύουσα Κονακρί. «Δεν θέλησα όμως να πολλαπλασιάσω το φόβο».

Εκατόμβες μολυσμένων

Η Καζαμπλάνκα φιλοξένησε την Εθνική Γουινέας και στον προηγούμενο αγώνα της, ενώ η ομάδα της Σιέρα Λεόνε μετέφερε τις εργασίες της στη Γιαουντέ του Καμερούν, έδρα του αυριανού της αντιπάλου. «Σας εκλιπαρούμε να μην βάλετε στο αεροπλάνο ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε τοπικές ομάδες» ήταν η οδηγία της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας προς την κυβέρνηση της Φριτάουν. Ο Στεφάν Μπιά (φωτό) της Σεβίλλης, ο Οντόα της Μπαρτσελόνα Β' και ο Ραούλ Λόε της Οσασούνα, όλοι Καμερουνέζοι, είναι ανάμεσα στους παίκτες που ταξίδεψαν από την Ισπανία με τον τρόμο στα μάτια. Η υπόλοιπη Ευρώπη αντιμετωπίζει το πρόβλημα πιο ψύχραιμα, αλλά η Δυτική Αφρική θρηνεί εκατόμβες αθώων θυμάτων: 2.210 στη Λιβερία, που έχει ήδη αποκλειστεί από το Κόπα Αφρικα, 879 στη Σιέρα Λεόνε, 768 στη Γουινέα, 8 στη Νιγηρία.

Νικ.α.π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Εκτός γραμμής