Έντυπη Έκδοση

«Οργάνωση, κουλτούρα, σπουδές, νοοτροπία»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΧΑΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΗ

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Νότιγχαμ της Αγγλίας στο University of Nottingham όπου ολοκλήρωσε το πτυχίο του στην Πληροφορική και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων (BSc Jt Hons Computer Science and Management Studies).

«Η οργάνωση στο εξωτερικό είναι κάτι που έχει επηρεάσει τον τρόπο σκέψης μου.  Εδώ δίνονται ευκαιρίες σε όλους,  αρκεί να τις αξιοποιήσεις» Χ.Κ. «Η οργάνωση στο εξωτερικό είναι κάτι που έχει επηρεάσει τον τρόπο σκέψης μου. Εδώ δίνονται ευκαιρίες σε όλους, αρκεί να τις αξιοποιήσεις» Χ.Κ. Πριν από λίγο καιρό τελείωσε το δεύτερο μεταπτυχιακό του στο Μπρίστολ (University of Bristol) πάνω στην Εξειδικευμένη Πληροφορική (MSc Advanced Computing). Ηταν μια συνέχεια του πρώτου μεταπτυχιακού που έκανε στο Κάρντιφ (Cardiff University - φωτογρ.) πάνω στη Βιοπληροφορική (MSc Bioinformatics) που συνδυάζει αρμονικά τη Μοριακή Βιολογία με την Πληροφορική, ώστε να καταστεί δυνατή η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων ιατρικού/βιολογικού ενδιαφέροντος με τη χρήση αλγορίθμων μέσω της Πληροφορικής. Μιλάμε με τον Χάρη Καμπούρη.

- Η ζωή στο εξωτερικό;

«Δεν έχω γνωρίσει τη φοιτητική ζωή στην Ελλάδα και άρα δεν μπορώ να συγκρίνω. Στο εξωτερικό, και δη στην Αγγλία, τα πανεπιστήμια είναι πολύ οργανωμένα. Το γνωστό freshers week -κάτι σαν "Εβδομάδα καλωσορίσματος" για τους καινούργιους φοιτητές- σε βοηθάει να ενταχθείς από νωρίς στο κλίμα. Για οτιδήποτε χρειαστείς μπορείς να απευθυνθείς στο πανεπιστήμιο το οποίο θα σε παραπέμψει στο αντίστοιχο τμήμα για να ζητήσεις βοήθεια. Τα μαθήματα είναι αρκετά απαιτητικά από την πρώτη κιόλας στιγμή και δεν έχεις την πολυτέλεια να αφήσεις τίποτα για "κάποια άλλη στιγμή/εξεταστική στο μέλλον"».

- Οργανωμένα;

«Πρωτίστως. Παρακολουθώντας το πανεπιστήμιο τόσο στην εκπαίδευση που σου παρέχει όσο και στο οργανωτικό κομμάτι, καταλαβαίνεις πως δίνουν έμφαση στην οποιαδήποτε λεπτομέρεια και τηρούν ευλαβικά ό,τι έχουν ορίσει εξ αρχής. Κάτι ακόμα που προσωπικά κρατάω από την πανεπιστημιακή ζωή είναι οι φιλίες και γνωριμίες που έκανα. Θεωρώ πως είναι ίσως ό,τι καλύτερο για να οργανώσει κάποιος σιγά σιγά τη ζωή του στο εξωτερικό».

- Τμήμα Βιοπληροφορικής υπάρχει στην Ελλάδα;

«Απ' όσο γνωρίζω υπάρχει σε μερικά πανεπιστήμια, αλλά είναι φανερό από τις πληροφορίες που παρέχονται πως ο συγκεκριμένος τομέας, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην εφαρμογή του, είναι αρκετά "καινούργιος" για τα δεδομένα στη χώρα μας. Ευελπιστώ πως κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να πλησιάσουμε χώρες όπως οι Αγγλία, Αμερική, Γερμανία, Ινδία κ.ά. όπου το επίπεδο της Βιοπληροφορικής είναι έτη φωτός μπροστά».

- Αξίξει για προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά έξω;

«Κοιτάξτε... αν αφήσουμε τον οικονομικό παράγοντα εκτός, τότε θα έλεγα πως είναι μια εμπειρία που αξίζει να τη ζήσει κανείς, είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Οργάνωση, κουλτούρα, σπουδές, νοοτροπία, προοπτικές εργασίας και πολλοί ακόμα παράγοντες συνθέτουν ένα δελεαστικό "πακέτο" για τον κάθε υποψήφιο φοιτητή».

- Βρήκες δουλειά;

«Στο αντικείμενό μου. Οι εταιρείες στο εξωτερικό ακολουθούν την εξής πολιτική: κάθε χρόνο προσλαμβάνουν άτομα που μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και τους εντάσσουν στην εταιρεία με σκοπό την προώθηση και εξέλιξή τους. Η διαδικασία πρόσληψης είναι αρκετά απαιτητική, αλλά αν όλα πάνε καλά, στο τέλος βλέπεις τους κόπους σου να επιβραβεύονται. Συγκεκριμένα στον κλάδο της Βιοπληροφορικής ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος λόγω της εξειδίκευσης που υπάρχει».

- Στην Ελλάδα;

«Αν θα επιστρέψω; Είναι κάτι που δεν μπορώ να το απαντήσω με σιγουριά από τώρα, αλλά θα το ήθελα πολύ. Θα δείξει, γιατί είναι κάτι που δεν εξαρτάται μόνο από τα θέλω μου, αλλά και από την όλη κατάσταση στην Ελλάδα».

- Τι σου λείπει;

«Η οικογένειά μου, η ΑΕΚ πρωτίστως και μετά ο ήλιος! Εντάξει... και μερικά μαγειρευτά φαγητά, αλλά αυτά κάπως αναπληρώνονται. Υστερα από αρκετά χρόνια έχω συνηθίσει πλέον στην Αγγλία, μόνον που ο καιρός πολλές φορές δεν υποφέρεται».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα
Πρόσωπα
Συνεντεύξεις