Έντυπη Έκδοση

Είστε φορέας... Συγχαρητήρια!

**Από κείμενο της Ρέας Βιτάλη στο www.protagon.gr

«Να 'ναι καλά το κορίτσι. Γέλασε το χειλάκι μας. Υποψήφια STAR Κύπρος. Ονόματι Ναταλί. Σε ερώτηση της επιτροπής «Πώς θα αντιμετώπιζες έναν άνθρωπο όταν θα μάθαινες ότι είναι φορέας του AIDS;» η Ναταλί απάντησε με πλατύ χαμόγελο και λαμπερά μάτια:

"Το να βοηθάς τον άλλον είναι πολύ σημαντικό, έτσι όταν θα άκουγα ότι κάποιος είναι φορέας του AIDS, θα του έλεγα συγχαρητήρια, μπράβο και ότι είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος". Η έρμη παρουσιάστρια πήγε να το φρενάρει "Πώς ακριβώς το εννοείς;" αλλά η Ναταλί... Ναταλί! "Να το δείξω;" προθυμοποιήθηκε. Αντε να το συμμαζέψεις! Και συνέχισε ακάθεκτη: "Θα ενθουσιαζόμουν, θα τον ενθάρρυνα να το ξανακάνει". Αχ Ναταλί! Είναι βέβαιο ότι η Ναταλί δεν εννόησε. Και είναι βέβαιο ότι η ψυχούλα της θα ταλαιπωρηθεί από την καζούρα που θα εισπράξει. Και το γεγονός ότι αυτά συμβαίνουν στα καλλιστεία δεν νομίζω ότι θα την παρηγορήσει. Θυμάμαι κάποτε μια υποψήφια, που δήλωσε στον Φρέντυ Γερμανό, προ αμνημονεύτων χρόνων "Μ' αρέσει να κάθομαι δίπλα στο παράθυρο το ηλιοβασίλεμα και να γράφω ποίηση". Και όταν εκείνος την προέτρεψε να απαγγείλει κάποιο δικό της ποίημα, εκείνη απήγγειλε τα "Κεριά" του Καβάφη. Ο μαγικός και με ντελικάτο χιούμορ Φ. Γερμανός είχε απαντήσει "Συγχαρητήρια δεσποινίς. Σας εύχομαι κάποτε να γράψετε και την Ιθάκη". Κάθε "σειρά", αγαπητοί μου, έχει και τη Ναταλί της. Αλλά τι νόημα έχει το σημερινό μου κείμενο; Τι θέλω; Να διαδώσω περισσότερο το δράμα της Ναταλί;

Ξέρετε τι έπαθα; Κοιτάζοντας και ξανακοιτάζοντας τη Ναταλί και αφού, να πω τη μαύρη μου αλήθεια, χόρτασα γέλιο, όπως συνήθως συμβαίνει ως διαδικασία γέλωτος, το γέλιο γύρισε σε μελαγχολία. Γιατί στο πρόσωπο της Ναταλί είδα μια πολύ οικεία εικόνα. Μας είδα όλους εμάς. Για σκεφτείτε το. Πολίτες μιας χώρας που βουλιάζουμε στο οικονομικό και πολιτικό μας αδιέξοδο. "Πώς θα αντιμετώπιζες έναν πολίτη ενός πτωχευμένου κράτους που του κρύβουν ότι έχει πτωχεύσει, που καλείται να πληρώσει φόρους που δεν αντιστοιχούν σε εισοδήματά του, που για έκτη συνεχή χρονιά του αλλάζουν ονόματα απομύζησης και εξακολουθούν να τον απομυζούν;" (...)».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο