Έντυπη Έκδοση

Γιατί να τηρώ το Σύνταγμα;

**Αρθρο της Λίνας Παπαδοπούλου στο «Εθνος» (9.10.2014)

«Την ερώτηση αυτή θέτουν εμμέσως πλην σαφώς κάποιοι φοιτητές στις πρώτες παραδόσεις του Συνταγματικού Δικαίου κάθε νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Ετσι και φέτος. Γιατί να μην επαναστατήσουμε, διαρρηγνύοντας τη συνταγματική νομιμότητα; Βράζει το αίμα των νέων, ιδίως αυτών που πέρασαν την εφηβεία μέσα στην κρίση, έχοντας μεγαλώσει τα χρόνια της δανεικής ευημερίας.

Το ερώτημα θυμίζει και τη δήλωση που φέρεται να έκανε ο αρχηγός των νεοναζί ότι δεν ορκίστηκε να τηρεί το Σύνταγμα, καθώς δεν πιστεύει σε αυτό. Το όνειρο της επανάστασης συναντά κατ' αποτέλεσμα την ακροδεξιά φαντασίωση για πραξικοπηματική ανατροπή της συνταγματικής νομιμότητας. Οσοι λένε αυτά και τα εννοούν -γιατί περισσεύουν οι "τζάμπα μάγκες" που θέλουν να επαναστατήσουν άκοπα και ανέξοδα χωρίς να πληρώσουν το παραμικρό τίμημα-, όσοι όμως τα εννοούν ξεχνούν το λουτρό του αίματος που κάθε χρήση βίας συνεπάγεται.

Ξεχνούν πως είναι δυνατό, αν και εφόσον υπάρχει η κοινωνική συμφωνία στο πρόταγμα, η αλλαγή να επέλθει ειρηνικά με όπλο την πειθώ και όχι τη βία.

Το Σύνταγμα δεν είναι μόνο ένα συμβόλαιο που κατ' ανάγκη καθρεφτίζει την εποχή του, αλλά και μια πολιτισμική κατάκτηση της δυνατότητας αλλαγής των θεμελιωδών κανόνων που αυτό εμπεριέχει μέσω ελεύθερης και ισότιμης συμμετοχής.

Και τώρα ο χρόνος έχει σίγουρα έρθει και οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για κάποιες αλλαγές που συγκεντρώνουν τη συναίνεση και πρέπει επιτέλους να γίνουν, πριν επικρατήσει ακόμη περισσότερο η σκέψη πως μόνο η βία και η ρήξη με τη συνταγματική νομιμότητα μπορούν να τις επιφέρουν.

Σε τελική ανάλυση, στην Ελλάδα του σήμερα, η πιο επαναστατική, και συνάμα ειρηνική, πράξη είναι η ανάληψη ευθύνης από πολίτες και πολιτικούς, της δημοκρατικής ευθύνης της συμμετοχής, της δουλειάς, της παραγωγής και της δημιουργίας.

Ο έμπρακτος σεβασμός και η αποτελεσματικότητα, η άρνηση του ραγιαδισμού και η ωρίμανση ατόμων, κοινωνίας και πολιτικού συστήματος, η συμφιλίωσή μας με τα νέα δεδομένα και η διάπλασή τους με εθνικό σχέδιο και όραμα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο