Ηλεκτρονική Έκδοση

Στο Μεξικό «εξαφανίζονται» οι φοιτητές που διαμαρτύρονται

Η αστυνομία στο Μεξικό ανακοίνωσε ότι εντόπισε τέσσερις ομαδικούς τάφους και πλέον εξανεμίζονται οι ελπίδες να είναι ζωντανοί οι 43 φοιτητές, η τύχη των οποίων αγνοείται εδώ και 15 μέρες, μετά την επίθεση που δέχτηκαν από αστυνομικούς του τμήματος στην πόλη Ιγκουάλα και μέλη συμμορίας καρτέλ ναρκωτικών.

φωτ.από τον πρώτο ομαδικό τάφο στην Ιγκουάλας φωτ.από τον πρώτο ομαδικό τάφο στην Ιγκουάλας Μέχρι στιγμής έχουν γίνει συλλήψεις 34 ατόμων που θεωρείται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση "εξαφάνισης" των φοιτητών, μεταξύ των οποίων 26 δημοτικοί αστυνομικοί της Ιγκουάλα.

Μέσα από τις συλλήψεις και τις ανακρίσεις, οι μεξικανικές αρχές οδηγήθηκαν στους νέους ομαδικούς τάφους. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των σορών που εντοπίστηκαν ούτε όμως έχει προχωρήσει η ταυτοποίηση των 28 σορών που βρέθηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας σε άλλους τάφους.

Για τα κίνητρα της επίθεσης στην Ιγκουάλα εναντίον των φοιτητών της παιδαγωγικής ακαδημίας Escuela Normal Rural της Αγιοτζίναπα, που βρίσκεται επίσης στην πολιτεία Γκερέρο του νοτίου Μεξικού, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για την εμπλοκή προσώπων, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος, η σύζυγός του και ο διευθυντής της δημοτικής υπηρεσίας ασφαλείας που τράπηκαν σε φυγή δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις και έκτοτε αγνοούνται.

Η σύζυγος του δημάρχου Μαρία ντε λος Ανχελες Πινέντα, είναι αδελφή δύο λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γυναίκα αυτή διέταξε τον διευθυντή της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας της Ιγκουάλα να καταστείλει διαδήλωση των φοιτητών, προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε διακοπή από αυτούς της ομιλίας που θα εκφωνούσε την ίδια ημέρα ως υπεύθυνη της υπηρεσίας οικογενειακού προγραμματισμού της πόλης.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Μεξικό