Ηλεκτρονική Έκδοση

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή

Ψάχνουν δεκανίκια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Τα μεσάνυχτα ονομαστική ψηφοφορία για τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Τελευταία ενημέρωση:

Κυβέρνηση “εθνικής ενότητας” ή “ειδικού σκοπού” με άλλον επικεφαλής ζητούν βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, , τους ΑΝ.ΕΛ. και ανεξάρτητοι την ώρα που το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώνεται η συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία προσδοκά σε τουλάχιστον 155 ψήφους, μετά και την επιστροφή του Ν. Κακλαμάνη.

Στον κατάλογο αυτών που τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας λύσης προστέθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, υποστηρίζοντας ότι «μια τέτοια κυβέρνηση θα καταστήσει τη χώρα ισχυρότερη στη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους». Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι είναι αδύνατον, βουλευτές που την στήριξαν όλο το προηγούμενο διάστημα -πολλές φορές παρά τη θέληση και τα πιστεύω τους- να την εγκαταλείψουν.

Αντίστοιχη πρόταση έχουν ήδη καταθέσει βουλευτές τόσο από τους ΑΝ.ΕΛ. και την ΚΟ των Ανεξάρτητων όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Ο ανεξάρτητος πλέον, πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης πρότεινε τη δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με άξονες τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος των διαρθωτικών αλλαγών», αλλά και ότι «οι πολιτικές δυνάμεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στο μέλλον είναι υπό διαμόρφωση».

Ο Γιώργος Νταβρής (μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών) είχε κρατήσει διακριτές αποστάσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαμήνυσε και στους δύο ότι «μέχρι να πουν την αλήθεια» εκείνος θα είναι «ωσεί παρών», αποφεύγοντας πάντως να εστιάσει στην προοπτική κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ωστόσο ο Κώστας Γιοβανόπουλος, επίσης μέλος της ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, προέταξε ως λύση την εθνική συνεννόηση, σχετίζοντάς την άμεσα και με την επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει το κλειδί για την επίτευξη του εγχειρήματος.

Ανάλογο στίγμα, χωρίς να το πει ευθέως, έδωσε και η ομιλία του Νίκου Σηφουνάκη (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος είπε πως «θα έρθει κάποια στιγμή που -όπως είπε και ο Σπύρος Λυκούδης- καμία πολιτική δύναμη δεν θα μπορεί από μόνη της να κάνει καμία τομή και να πραγματοποιήσει όσα έχει εξαγγείλει».

Πιο σαφής εμφανίστηκε ο Θάνος Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ) ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να καταστεί μια πολιτική αφετηρία σταθερότητας, «αν χρειαστεί ακόμα και μέσω νέων κυβερνητικών λύσεων από την παρούσα Βουλή».

Υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, έπειτα όμως από τη διενέργεια εθνικών εκλογών και χωρίς τη συμμετοχή Σαμαρά και Βενιζέλου, τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, ενώ και ο ανεξάρτητος Βύρων Πολύδωρας εξέφρασε τη λύπη του για την εθνική ασυνεννοησία, παρατηρώντας ωστόσο με νόημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μπαμπούλας. «Δεν γκρεμίστηκε η Ελλάδα από τους πρασινοφρουρούς, θα γκρεμιστεί από τους Συριζαίους;» δήλωσε.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους 22 ανεξάρτητους βουλευτές που θα είναι παρόντες στην ψηφοφορία (ο Στάθης Μπούκουρας κρατείται προφυλακισμένος). Μεταξύ του «παρών» και του «όχι» φαίνεται να κινούνται ο Κώστας Γιοβανόπουλος και ο Γιώργος Κασαπίδης που έχει δηλώσει ότι «δεν θα πω ναι».

Ερωτηματικό είναι τι θα πράξουν η Μίκα Ιατρίδη και ο Γιάννης Κουράκος. Στα «όχι» αναμένεται να καταμετρηθούν οι ψήφοι των ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ Σπύρου Λυκούδη και Βασίλη Οικονόμου αλλά και του Πέτρου Τατσόπουλου που έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει.

"Όχι" αναμένεται ότι θα ψηφίσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης. «Θα συμβάλω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη σταθερότητα της πατρίδας μου» δήλωσε ο στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ταυτόχρονα όμως, ανέφερε ότι η άρνησή του στην πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης έχει το μήνυμα της ανάγκης για συνεννόηση και ριζοσπαστικές αλλαγές και δεν συνιστά μήνυμα αποσταθεροποίησης.

«Παρών» δηλώνει ότι θα πει η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου κατά την αποψινή ψηφοφορία. Σε γραπτή δήλωσή της αναφέρει ότι «η κυβέρνηση δεν κατάφερε ως σήμερα να βάλει τη χώρα με σχέδιο σε τροχιά ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Από την άλλη πλευρά, είναι κατανοητό και δεδομένο ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, στην εξαιρετικά δύσκολη σημερινή συγκυρία. Η χώρα χρειάζεται έναν εύλογο χρονικό ορίζοντα για να διατυπωθούν και να δρομολογηθούν ρεαλιστικές προοδευτικές πολιτικές από όλες τις πλευρές, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα της απασχόλησης και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων».
 
“Η κυβέρνηση έχει και κυβέρνηση και πρωθυπουργό” απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος ενώ ενοχλημένος εμφανίζεται και ο Ευ. Βενιζέλος, καθώς η εν λόγω πρόταση προϋποθέτει και τη δική του απομάκρυνση από την κυβέρνηση.

 

Απελπισμένες εκκλήσεις 

Σε δηλώσεις τους εντός και εκτός Βουλής κυβερνητικά στελέχη επιμένουν στην ανάγκη παροχής ψήφου εμπιστοσύνης αντιτείνοντας ότι η κατάσταση της οικονομίας έχει βελτιωθεί και τυχόν αστάθεια στο πολιτικό κλίμα δεν θα ωφελήσει.

Εθνική, επιτακτική ανάγκη για να διαφυλαχθούν όλα όσα -με μεγάλο κόπο και μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού- έχουν επιτευχθεί στη χώρα, χαρακτήρισε την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.«Η κυβέρνηση με αισιοδοξία, αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση συνεχίζει την οικονομική της πολιτική η οποία οδηγεί βήμα-βήμα στην έξοδο της χώρας από την κρίση» επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

«Να μην επιστρέψει η χώρα στο καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού που την ταλάνισε εδώ και είκοσι χρόνια» ζήτησε κατά την ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, προτείνοντας την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ως ένα «πρώτο βήμα ομαλότητας» μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οπότε, ο ίδιος προέβλεψε, πως «θα ανασάνει ο τόπος».

Την ανάγκη για σταθερότητα ανέδειξε στην ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, επισημαίνοντας ότι η χώρα εισέρχεται σε μια νέα εποχή χάρη στη δημοσιονομική πρόοδο που επιτεύχθηκε με τις θυσίες του λαού, στην οποία δεν χωρούν πισωγυρίσματα. Ο κ. Μαυραγάνης είπε πως ο σχεδιασμός για το άμεσο μέλλον προβλέπει τη συνέχιση και επέκταση της μείωσης των φορολογικών βαρών, «με πρόγραμμα και αποφασιστικότητα». «Δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε τη μεταρρύθμιση» ανέφερε εξαγγέλλοντας ότι μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή νέο σχέδιο νόμου που προχωρά στην ακόμη μεγαλύτερη απλοποίηση των κανόνων για τη φορολογική απεικόνιση των συναλλαγών, σε συνδυασμό με την κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμό των λογιστικών κανόνων με βάση τη βέλτιστη διεθνή πρακτική και την Οδηγία της ΕΕ 2013/34.

Καταψηφίζει η ΔΗΜΑΡ

Πάντως ο Φώτης Κουβέλης ήταν σαφής, αφού στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: "Δεν συναινούμε στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής.
Είμαστε υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Δεν επενδύουμε στην αποτυχία της χώρας, δεν επενδύουμε στον λαϊκισμό, αλλά ταυτόχρονα δεν αποδεχόμαστε την πολιτική που καθηλώνει την κοινωνία στη φτώχεια και τη στασιμότητα.
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση".
 
Αν διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές, είπε ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης.
 
Το ΚΚΕ
 
Επίθεση τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι αντιπαρατίθενται και ανταγωνίζονται με χαρακτηριστικά εξαχρείωσης.
Ο ένας, όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα, δηλώνει σωτήρας, ο άλλος καταστροφέας, και το αντίθετο, ενώ η βάση της πολιτικής τους είναι ίδια και στο πλαίσιο του καπιταλισμού και της ΕΕ.
 
«Η ΝΔ από τη μια χειραγωγεί και υποτάσσει με τη τρομοκρατία και τη θεωρία των δύο άκρων και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγεί με τις χίμαιρες και τις ονειρώξεις», υπογράμμισε.
 
Ιδιαίτερα επικριτική εμφανίστηκε η κ. Παπαρήγα κατά του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για το πρόγραμμα του το οποίο όπως είπε είναι σαν την «άχνη στο κουραμπιέ», όσο και για δηλώσεις στελεχών του για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
 
Newsroom Enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Βουλή
Για το ίδιο θέμα
Συλλαλητήριο στις 7 στο Σύνταγμα
Με ελπίδες για 155 βουλευτές και όνειρα χίλια