Ηλεκτρονική Έκδοση

Τσε: Το σύμβολο που έγινε εμπόρευμα

«Μια φωτογραφία σου ήρθε και σε μένα / Μια φωτογραφία σου απ’ τα ξένα / Απ’ αυτές που κρατάν οι φοιτητές / Απ’ αυτές που ξεσκίζει ο χαφιές / Απ’ αυτές που κρεμάν οι φοιτητές / Στην καρδία τους Τσε Γκεβάρα». Έτσι ξεκινούσε το τραγούδι του ο Μάνος Λοΐζος, τον καιρό που σε κάθε φοιτητικό δωμάτιο, υπήρχε το πορτρέτο σύμβολο της διαρκούς επανάστασης. Που να φανταζόταν πως τελικά, ο καπιταλισμός ότι δεν μπορεί να νικήσει, το οικειοποιείται.

Φωτογραφία: Στέλιος Στεφάνου Φωτογραφία: Στέλιος Στεφάνου Ταινίες, βιβλία, τραγούδια, αφίσες, μπλουζάκια, αναπτήρες, μπίρες, τσιγάρα, νόμισμα, μπρελόκ και ότι άλλο βάζει το "μυαλό του εμπορίου". Μια εικόνα, χωρίς ημερομηνία λήξης. Ο comandante Che, είναι το μεγαλύτερο σύμβολο της νεολαίας μεταπολεμικά και χωρίς αμφιβολία ο υπ΄ αριθμό ένα ρομαντικός ήρωας του 20ού αιώνα, πιο θρυλικός από οποιονδήποτε άλλον.

Η γοητεία του μοιάζει να ξεπερνά και εκείνη των ηρώων μεγάλων επαναστάσεων, όπως η Γαλλική ή η Οκτωβριανή. ούτε ο Λένιν δεν συγκίνησε τη νεολαία όπως εκείνος ο ασθματικός νεαρός γιατρός με τον μπερέ και το πούρο από την Αργεντινή. Και είναι εντυπωσιακό ότι αυτή η γοητεία, εξακολουθεί να λειτουργεί κοντά μισό αιώνα μετά την εκτέλεσή του. Μετά τη δολοφονία του ο ρομαντικός επαναστάτης της Λατινικής Αμερικής Ζει.

Ήταν Κυριακή 9 Οκτωβρίου του 1967, όταν ο επαναστάτης γιατρός Τσε Γκεβάρα, έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του βολιβιανού στρατού και των πρακτόρων της CIA, σε ηλικία 39 ετών. Σαρανταεπτά χρόνια μετά, αυτή η μεταθανάτια ζωή εκφράζεται από την απίστευτη απήχηση της ‘"εικόνας" του που υπάρχει παντού.

Ο Μάικλ Κέισι, της Dow Jones Νewswires έγραψε ένα βιβλίο, ο τίτλος του οποίου δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το περιεχόμενό του: Che΄s Αfterlife (Η μεταθανάτια ζωή του Τσε). Ο Κέισι καταδεικνύει τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι μηχανισμοί που μεταμορφώνουν τον μύθο και τη φήμη σε χρήμα. Πώς επιβάλλονται και πώς επιδρούν σε μεγάλα στρώματα του πληθυσμού. Δηλαδή, έγραψε ένα βιβλίο για τη μαζική κουλτούρα και τον τρόπο που οικειοποιείται και μετατρέπει σε εμπόρευμα ένα σύμβολο.

Ο Τσε μέσα από την φωτογραφία του δείχνει σαν να υπάρχει σε ένα διαρκές παρόν που σφραγίζει την αιωνιότητα. Και μια τέτοια εικόνα δεν μπορεί παρά να είναι το όνειρο κάθε εμπόρου, αφού συνιστά προϊόν χωρίς ημερομηνία λήξης.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην Κούβα το 1960 από τον Αλμπέρτο Ντίας Γκουτιέρες, γνωστότερο ως Κόρντα. Είναι ένα καρέ, όπου ο Τσε φαίνεται να κοιτάζει στο μέλλον. Ο περίγυρος έχει αφερεθεί, δεν υπάρχει χρόνος, η φωτογραφία είναι αιώνια. Ο Γκεβάρα αναστήθηκε και πήρε τη μορφή ενός σύγχρονου Λατίνου Χριστού, που ωστόσο κανείς δεν μπορεί να τον σταυρώσει.

Ο Κέισι γράφει ότι η φωτογραφία σε προκαλεί να την ακουμπήσεις με το δάχτυλο, όπως το πορτρέτο της Μόνα Λίζα. Αυτή η αίσθηση της αμεσότητας και ταυτοχρόνως της ρομαντικής απόστασης είναι που, σύμφωνα με τον ίδιο, συνιστά τη γοητεία της.

Ο Κάστρο το είχε αντιληφθεί πολύ νωρίς- από το 1967 και πριν από τη δολοφονία του Che, γι΄ αυτό χρησιμοποίησε τη φωτογραφία στο συμβολικό επίπεδο, αναδεικνύοντάς την σε εμβληματικό γνώρισμα της επανάστασης.

Απέναντι στο δολάριο υψωνόταν γροθιά, η εικόνα ενός αγνού οραματιστή, ενός αδιάφθορου, που με τη βοήθεια των λαϊκών στρωμάτων θα κατατρόπωνε τον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό. Kαι όπως γράφει στους Ελληνικούς στίχους η Δέσποινα Φορτσέρα "Εδώ θα μείνει για πάντα / Το ζεστό το πέρασμά σου / Φωτιά που ανάβει η ματιά σου / Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα"

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κούβα
Βολιβία
Κινήματα/Ομάδες/Δράσεις
Για το ίδιο θέμα
Για το Android