Ηλεκτρονική Έκδοση

Στον απόηχο των δηλώσεων Λαγκάρντ

Συνέχιση του μνημονίου εισηγείται και ο Τόμσεν

Την απροθυμία του ΔΝΤ να αποχωρήσει από την Ελλάδα, στη γραμμή της Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε σήμερα και ο επικεφαλής της τρόικας για λογαριασμό του Ταμείου Πολ Τόμσεν. «Με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση στις αγορές ένα είδος προγράμματος, προληπτικού προγράμματος για την Ελλάδα θα ήταν ίσως σκόπιμο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον και τόνισε την ανάγκη για μία «εξελισσόμενη σχέση» ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ.

LOUISA GOULIAMAKI / AFP LOUISA GOULIAMAKI / AFP Όπως εξήγησε η πρόσβαση στις αγορές είναι επισφαλής, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη άνοδο του spread των ελληνικών ομολόγων, παρότι όπως είπε, «έχουμε καλά νέα από την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα καθώς έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές».

Άλλωστε σε έκθεσή του ΔΝΤ προβλέπεται συνέχιση της λιτότητας στην Ελλάδα για τουλάχιστον ακόμη 5 χρόνια και χρηματοδοτικό κενό 25 δισ. ευρώ.

Η έκθεση αυτή όπως και οι χθεσινές δηλώσεις της Λαγκάρντ για «προληπτική στήριξη» προσγειώνουν απότομα τις κυβερνητικές προσδοκίες για το τέλος των δημοσιονομικών περιορισμών που θέτουν τα Μνημόνια, λίγες ημέρες πριν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης συναντήσει στην Ουάσιγκτον την επικεφαλής του Ταμείου.

Ο Τόμσεν αναφέρθηκε και στην πρώτη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα για την 5η αξιολόγηση κάνοντας λόγο για «τεχνικές συζητήσεις» και άφησε να εννοηθεί ότι η νέα αξιολόγηση θα είναι πιο ενδελεχής.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε λάβει επίσημη ενημέρωση για την ακύρωση του προγράμματος», κάτι που ήδη είχε ανακοινώσει ο εκπρόσωπος του Ταμείου εδώ και αρκετές ημέρες, στον απόηχο δηλώσεων Σαμαρά από το Βερολίνο.

Newsroom Enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Τρόικα
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική