Ηλεκτρονική Έκδοση

Συνομιλίες με στόχο κινεζογερμανική συνεργασία

Ο Κινέζος πρωθυπουργός στο Βερολίνο

Η κινεζική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, διαβεβαιώνει ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ. Μεγαλύτερη πρόσβαση στις κινεζικές αγορές για τις γερμανικές εταιρείες ζήτησε η καγκελάριος Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ δήλωσε σήμερα αισιόδοξος ότι η οικονομία της χώρας του θα συνεχίσει την ανάπτυξή της "με μέσο έως υψηλό ρυθμό" και θα επεκταθεί κατά περίπου 7,5% φέτος, παρά τις αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. 

Ο Λι, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει σήμερα περισσότερους παράγοντες αβεβαιότητας. Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος θέλει να αυξηθεί η απασχόληση στην Κίνα, προκειμένου να απελευθερωθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της.

"Αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ανάπτυξη 7,5% φέτος", είπε, ζητώντας από τα μέσα ενημέρωσης να μην "υπεραναλύσουν" κάποια μικρή απόκλιση της τάξης του 0,1 ή 0,2% από το ποσοστό αυτό.

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της κάλεσε το Πεκίνο να διασφαλίσει την πρόσβαση των γερμανικών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά ενώ ζήτησε επίσης μεγαλύτερη ελευθερία για τα μέσα ενημέρωσης και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. "Σημείωσα ότι μπορούμε να φανταστούμε (να δραστηριοποιούνται) κινεζικές εταιρείες στη Γερμανία, όπως και γερμανικές εταιρείες στην Κίνα.

Μιλήσαμε επίσης για τις συνθήκες πρόσβασης στις αγορές, τόσο στην κινεζική αγορά όσο και της πρόσβασης των κινεζικών εταιρειών στη γερμανική αγορά", υπογράμμισε. Ο Κινέζος πρωθυπουργός απάντησε στην καγκελάριο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να χαλαρώσει την πρόσβαση στις αγορές.

Αναφερόμενος στο θέμα του Χονγκ Κονγκ, ο Λι Κετσιάνγκ προειδοποίησε ότι οι κινητοποιήσεις θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία της περιοχής. "Μετά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ (στην Κίνα) η κυβέρνηση τηρούσε πάντα την πολιτική των δύο συστημάτων σε μία χώρα. Δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτήν την πολιτική", είπε.

"Η διατήρηση της μακροπρόθεσμης ευημερίας και σταθερότητας του Χονγκ Κονγκ δεν συμφέρει μόνο την Κίνα αλλά, ακόμη περισσότερο, τους κατοίκους της μητρόπολης αυτής. Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός του Χονγκ Κονγκ, με τη σοφία που τον διακρίνει θα είναι σε θέση να διατηρήσει την ευημερία της πόλης και την κοινωνική σταθερότητα", κατέληξε. 

Πηγές: AMΠΕ, Γερμανικό, Reuters

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Γερμανία