Ηλεκτρονική Έκδοση

Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα

Μέσα ψηφίζουν, έξω διαδηλώνουν

Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για το καθεστώς της αξιολόγησης

Τελευταία ενημέρωση:

Συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή διοργανώνει απόψει η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας, την αξιολόγηση αλλά και τον προϋπολογισμό, ενώ απόψε γίνεται η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το κάλεσμα είναι για τις 7μμ και ήδη συγκεντρώνεται κόσμος στα Προπύλαια.

Φωτογραφία : Ορέστης Σεφέρογλου Φωτογραφία : Ορέστης Σεφέρογλου Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει και βαθαίνει την καταστροφική πολιτική της για τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού. Ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία του τόπου (αεροδρόμια, λιμάνια, ακτές, οικόπεδα, κτήρια του Δημοσίου κ.λπ.) στα ντόπια και ξένα μονοπωλιακά συγκροτήματα».

Νωρίτερα και ενώ σήμερα συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης κατά των αποφάσεων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρυρίας και παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου.
 
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο νόμος 4250/2014, που επέφερε τροποποιήσεις στο καθεστώς της αξιολόγησης και οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, είναι αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και επίσης ότι προσκρούουν στα άρθρα 77, 103 και 109 του Συντάγματος.
 
Επιπλέον, η ΑΔΕΔΥ και οι λοιπές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι σχετικές εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ανυπόστατες, καθώς δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Μιχ. Βηλαράς) οι δικηγόροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων δήλωσαν ότι «η αξιολόγηση είναι μια ισοπεδωτική λειτουργία με τυχαία και συμπωματικά κριτήρια». Πρόσθεσαν, δε, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι αντίθετοι στην αξιολόγηση, η οποία πρέπει να υπάρχει, αλλά αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο αυτή γίνεται.
 
Ως βασικό πρόβλημα συνταγματικότητας θεωρούν οι δικηγόροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι είναι η ποσόστωση στη βαθμολόγηση.
 
Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Δημοσίου ανέφεραν ότι τόσο η άρνηση των δημοσίων υπαλλήλων να προχωρήσουν στην αξιολόγηση (που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες και έχει κριθεί νόμιμη), όσο και οι αλλεπάλληλες απεργίες για τον λόγο αυτό, «σημαίνουν ότι δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα. Δηλαδή, τα κακώς κείμενα να μην αλλάξουν».
 
Οι συνήγοροι του Δημοσίου επισήμαναν ακόμη ότι σύμφωνα με τον νόμο, όσοι αξιολογηθούν με χαμηλό βαθμό το 2013 δεν θα υποστούν καμιά μισθολογική ή άλλη επίπτωση. Μάλιστα, συνέχισαν, αυτή η αρνητική βαθμολόγηση, αν την επόμενη χρονιά παρουσιαστεί βελτίωση στην αξιολόγησή τους, θα διαγραφεί οριστικά από τον φάκελό τους.
 
Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.
 
 
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΑΔΕΔΥ
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Διαδηλώσεις