Έντυπη Έκδοση

ΜΑΤΕΡΑ

Η εξορία του Κάρλο Λέβι

Ζωντανό μουσείο

Χτισμένη στο χείλος ενός φαραγγιού η Matera συνεχίζει έπειτα από τόσα χρόνια να προκαλεί δέος σε όποια ή όποιον την κοιτάζει. Οχι γιατί αποτελεί έναν από τους προορισμούς που μας έρχονται πρώτοι στο μυαλό ή γιατί έχει να επιδείξει κάποιο εξαιρετικής σπουδαιότητας αξιοθέατο, αλλά επειδή η πρωτόγονη ομορφιά και η ακατέργαστη αρχιτεκτονική μάς κόβουν την ανάσα. Δίπλα στον ποταμό Gravina, η γη των βράχων στέκεται ταπεινή και σιωπηλή.

Το 1952 η Matera, η οποία ταυτίστηκε με τη φτωχή αγροτιά, θα εκκενωθεί με απόφαση του Alice de Gasperi (1881-1954), που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1945 έως το 1954, και οι κάτοικοι θα μεταφερθούν σε σύγχρονες κατοικίες. Σαράντα ένα χρόνια αργότερα, το 1993, η Unesco θα ανακηρύξει την πόλη μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, για να φτάσουμε σήμερα να δούμε την πόλη να φιγουράρει ανάμεσα στις υποψήφιες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2019.

Αν θέλουμε να πιάσουμε όμως το νήμα της ιστορίας της Matera από την αρχή θα πρέπει να ταξιδέψουμε πολύ πίσω στο χρόνο, καθώς τα παλαιότερα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας οδηγούν τουλάχιστον 400.000 χρόνια πίσω, στην Παλαιολιθική Εποχή.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε πως τα περισσότερα ανάγονται στα νεολιθικά χρόνια (6.500-3.000 π.Χ.). Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια η Πολιτεία, το κέντρο της πόλης που βρίσκεται σε υψόμετρο τετρακοσίων μέτρων, οχυρώθηκε για να δημιουργηθούν έπειτα στις παρυφές των τειχών δύο συνοικίες, η Σάσο Καβεόζο και η Σάσο Μπαριζάνο. Η μεγάλη ακμή της πόλης θα έρθει εν έτει 1663, όταν θα ανακηρυχθεί πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαζιλικάτα και θα τερματίσει το 1803 με τη μεταφορά του κέντρου στην Ποτέντσα.

Η σημαντικότερη τρωγλοδυτική εγκατάσταση της Δύσης, όπως χαρακτηρίζεται, συνεχίζει να εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα ανακαινισμένη και ανανεωμένη. Τα σπίτια μετατράπηκαν σε «μοντέρνα» διαμερίσματα αλλά και επαγγελματικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχασε αυτή την πρωτόγονη ομορφιά που την κατέστησε ξεχωριστή μέσα στο χρόνο.

Ο «απομονωμένος πολιτισμός» της πόλης-μουσείο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες -όπως οι διεθνούς φήμης σκηνοθέτες Τζουζέπε Τορνατόρε και Πιέρ Πάολο Παζολίνι- συνεχίζει να μαγνητίζει τα βλέμματα. Ισως αυτή να είναι και η αιτία που η φωτογράφος Τζένη Λυκουρέζου αποφάσισε να μας προσφέρει ένα ενδιαφέρον φωτογραφικό λεύκωμα που αποτυπώνει όλες τις πλευρές του απόκρημνου τόπου μέσα από το φακό της κάμεράς της.

Τους εξαθλιωμένους από την πείνα  και την ελονοσία αγρότες ζωγράφισε δραματικά  ο Κάρλο Λέβι Τους εξαθλιωμένους από την πείνα και την ελονοσία αγρότες ζωγράφισε δραματικά ο Κάρλο Λέβι Δίνοντας έμφαση στα τρωγλοδυτικά κτίσματα και τη φύση που τα περιτριγυρίζει, η καλλιτέχνιδα θα απομακρύνει οποιοδήποτε ανθρωποκεντρικό στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να αποσπάσει την εστίασή μας από το βασικό στόχο.

Και ποιος είναι αυτός; Μα, φυσικά, να νιώσουμε το ενεργειακό πεδίο, τη μυσταγωγία. Να μεταφερθούμε στο νότιο άκρο της Ιταλίας για να εξερευνήσουμε έναν τόπο που ξεχάστηκε από Θεό και ανθρώπους. Και καθώς περπατάμε στα πέτρινα σοκάκια και χαζεύουμε τη θέα από την balconata της Piazzetta Pascoli να κοιτάξουμε τον ουρανό για να δούμε τα αστέρια και να σκεφτούμε «Υπάρχει ο κόσμος πραγματικά;», όπως ακριβώς και ο βοσκός του Τορνατόρε στην ταινία του «Ο άνθρωπος των αστεριών» («L' uomo delle stelle»).

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΤΖΕΝΗ ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΥ  Matera, η γη των βράχων  Matera, la terra di Sassi Fotografia Τζένη Λυκουρέζου Prologo Salvatore Adduce Δίγλωσση έκδοση: ελληνικά & ιταλικά Δεσμός  Σελ. 104 Τιμή: 15,98 ευρώ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΤΖΕΝΗ ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΥ Matera, η γη των βράχων Matera, la terra di Sassi Fotografia Τζένη Λυκουρέζου Prologo Salvatore Adduce Δίγλωσση έκδοση: ελληνικά & ιταλικά Δεσμός Σελ. 104 Τιμή: 15,98 ευρώ

Ο Κάρλο Λέβι σταμάτησε στο Εμπολι

Με αφορμή το δίγλωσσο (ελληνικά και ιταλικά) λεύκωμα «Matera. Η γη των βράχων. La terra dei sassi» της Τζένης Λυκουρέζου, με το οποίο ανοίγει το ένθετο «Βιβλιοθήκη» αυτού του Σαββάτου, θα ήταν παράλειψή μας εάν δεν υπήρχε μια αυτονόητη και δίκαιη αναφορά στο έργο του Ιταλού συγγραφέα, ζωγράφου και ιατρού Κάρλο Λέβι (1902-1975).

Το χωριό Αλιάνο όπου εξορίστηκε ο Κάρλο Λέβι από το φασιστικό καθεστώς Το χωριό Αλιάνο όπου εξορίστηκε ο Κάρλο Λέβι από το φασιστικό καθεστώς Γνώρισε από κοντά την επαρχία της Ματέρα και των γύρω περιοχών, από το 1935 ώς το 1936, ως εσωτερικός εξόριστος του φασιστικού καθεστώτος. Ωστόσο, το βιβλίο το έγραψε αργότερα στη Φλωρεντία, από τον Δεκέμβριο του 1943 έως τον Ιούλιο του 1944.

Το μυθιστόρημα «Ο Χριστός σταμάτησε στο Εμπολι», αν και κυκλοφόρησε το 1945 από τον εκδοτικό οίκο Εϊνάουντι, δεν είναι ένα έργο και μία χρονολογία που έχουν παλιώσει, κι ας κοντεύουν εβδομήντα χρόνια από την ολοκλήρωση της συγγραφής του μυθιστορήματος.

Δεν έχει παλιώσει, γιατί ο νεοφασισμός και ο νεοναζισμός επανέρχονται στην Ευρώπη με κοινοβουλευτικά ενδύματα και εθνικιστικές μάσκες.

Δεν έχει παλιώσει, γιατί ο Κάρλο Λέβι μάς προσφέρει μία από τις ευανάγνωστες λογοτεχνικές του στιγμές.

Δεν έχει παλιώσει, γιατί καταφέρνει να μην παραμείνει στα όρια του αυτοβιογραφικού λόγου.

Δεν έχει παλιώσει, γιατί ξεφεύγει από την εύκολη καταγγελία εναντίον του μουσολινικού καθεστώτος.

Δεν έχει παλιώσει, γιατί δεν αυτογοητεύεται από την εσωτερική εξορία του.

Και τέλος, δεν έχει παλιώσει, γιατί αντιμετωπίζει τους φτωχούς συμπατριώτες του με αίσθημα κατανόησης κι όχι διανοουμενίστικης έπαρσης.

Ο Κάρλο Λέβι εξορίζεται από τον διπλού πέλεκυ του φασισμού στο χωριό Αλιάνο, όπου τα αργιλώδη χώματά του υποχωρούν συχνά, μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Τα σκαρφαλωμένα φτωχόσπιτα στο πουθενά τού Νότου κατοικούνται από ανθρώπους του τίποτα, με χαραγμένα και σκαμμένα τα πρόσωπα από την ελονοσία.

Μέσα σ' ένα δωμάτιο μαγειρεύουν, κοιμούνται, αφοδεύουν, κάνουν έρωτα, γεννούν παιδιά.

Σ' αυτό το ανθρωπογεωγραφικό τοπίο -στο οποίο τα σκουπίδια πετιούνται στους δρόμους!- ιδέες και σώματα είναι ένα και το αυτό, δεν ξεχωρίζουν: οι χωρικοί ζουν με τις προλήψεις της φυσικής μαγείας, ο χριστιανισμός όπως και ο κρατισμός είναι δύο ξένοι επισκέπτες, οι οποίοι δεν γίνονται αποδεκτοί από το ήθος της κοινότητας.

Το μυθιστορηματικό χωριό Γκαλιάνο, αντίγραφο του πραγματικού Αλιάνο, γίνεται ο καθρέφτης του Κάρλο Λέβι, μέσα στον οποίο το ασυνείδητο καθρεφτίζεται. Μέσα από αυτό το καθρέφτισμα ενός ανοιχτού και δεκτικού εγώ, που δεν κουράζεται να παρατηρεί, αλλά κάθε μέρα αγωνίζεται να κερδίσει ζωτικό χώρο στη νέα κοινωνικότητά του, με πρόταγμα τη συλλογικότητα που αντικαθιστά την ατομικότητα.

Σε μία μητριαρχική κοινωνία στην οποία περισσεύουν οι μάγισσες της χοϊκότητας, οι άντρες που δεν έχουν ξενιτευτεί στην Αμερική επιβιώνουν μόνον και μόνον για να γονιμοποιούν ατίθασες μήτρες. Συνήθως η πλειονότητα των αρσενικών έχει μεταμορφωθεί σε μορμολύκειο ενός εξουσιαστικού και βίαιου φασιστικού θεού που έχει την πρωτεύουσα Ρώμη ως έδρα του, με τις ανίερες ευλογίες της Καθολικής Εκκλησίας.

Στα χωριά της Λουκανίας ο εγγύτερος δρόμος για την ευημερία έχει κατεύθυνση προς το μεγάλο νεοϋορκέζικο λιμάνι, εκεί όπου κόβεται η χρόνια ασθένεια της ελονοσίας, εκεί όπου οι επαγγελματικές ευκαιρίες φαντάζουν σαν σημαιοστολισμένα μπαλκόνια τη χρονιά επανένωσης της Ιταλίας υπέρ του θεάματος για το θέαμα, εκεί όπου το μεροκάματο της στοιχειώδους επιβίωσης αποχρωματίζεται από την εθνική υπερηφάνεια και τους εθνικούς συμβολισμούς.

Στον ιταλικό Νότο όλα είναι άγρια, απροστάτευτα, άτεχνα, βίαια, λασπώδη, ελώδη, βρόμικα. Οι άνθρωποι επιβιώνουν από την πονεμένη ομορφιά του κρημνώδους τοπίου, μισογκρεμισμένου από τη φθορά του χρόνου, ενώ το έδαφος κατακρημνίζεται καθώς το έχουν παρασύρει τα όμβρια ύδατα και έχουν ρίξει τις εκκλησίες σε νέες χαράδρες που έχουν δημιουργηθεί, λες και ένας σατανάς επιχαίρει αρνητικά τη δημιουργία του κόσμου.

Σ' αυτά τα χώματα γίνονται μικροεπαναστάσεις και μικροεξεγέρσεις, σ' αυτά τα χώματα έδρασαν οι κοινωνικοί ληστές όλοι χαμένοι από χέρι, δολοφονημένοι ή φυλακισμένοι από την κρατική εξουσία. Κι όμως, ενώ γνωρίζουν ότι η ήττα τους είναι προδιαγεγραμμένη σαν εύγλωττη προφητεία, ωστόσο επιμένουν, γιατί προέχει η χαρά του παιχνιδιού, ακόμη κι όταν σκιάζεται από το φόνο.

Μοιρολάτρες όχι από άποψη αλλά από ιδιοσυγκρασία -η εκάστοτε κεντρική διοίκηση τους έχει προορίσει να πολεμούν υπέρ των Βουρβόνων, υπέρ του βασιλιά της Νάπολης- θα βρεθούν στα χαρακώματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ή στον πόλεμο κατά της Αβησσυνίας. Κι όμως, αυτοί οι φτωχοί αγρότες δεν είναι ακριβώς επαγγελματίες στρατιώτες υπέρ του ιταλικού έθνους. Με την ευκαιρία κάθε πολεμικής σύγκρουσης, επινοούν κάθε φορά μια δικαιολογία για να αφήσουν τα γενέθλια εδάφη, τα οποία νοσταλγούν εν τη απουσία τους, σαν δεμένοι σε μία εμμονική συνήθεια, την οποία ακολουθούν σαν αφοσιωμένα σκυλιά, τα οποία θέλουν να γεράσουν και να πεθάνουν στον τόπο-αφέντη τους.

Ο Κάρλο της Ρίτας

Ο ιταλός συγγραφέας με την Ελληνίδα μεταφράστριά του (1957) Ο ιταλός συγγραφέας με την Ελληνίδα μεταφράστριά του (1957) Το μυθιστόρημα «Ο Χριστός σταμάτησε στο Εμπολι» του Κάρλο Λέβι πρωτομεταφράστηκε στα ελληνικά από την ποιήτρια Ρίτα Μπούμη-Παπά και κυκλοφόρησε σε βιβλίο, το 1957, από το Εκδοτικό Ινστιτούτο Μοχλός. Ξανακυκλοφόρησε σε δεύτερη έκδοση, στην ίδια μετάφραση, το 1980, από τις εκδόσεις Οδυσσέας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γεννημένη στη Σύρο δημιουργός (1906-1984) -φέτος συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από το θάνατό της- εγκαταστάθηκε το 1920 στις Συρακούσες της Σικελίας, όπου σπούδασε παιδαγωγική και ειδικεύτηκε στη μέθοδο Μοντεσόρι -εξ ου και η ιταλομάθειά της.

Ο Ιταλός συγγραφέας με την Ελληνίδα μεταφράστριά του (1957)

CARLO LEVI Ο Χριστός σταμάτησε  στο Εμπολι ΜΤΦΡ.: ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΕΡΒΟΥ Εκδόσεις Πατάκη Σελ. 292 Τιμή 14,47 ευρώ CARLO LEVI Ο Χριστός σταμάτησε στο Εμπολι ΜΤΦΡ.: ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΕΡΒΟΥ Εκδόσεις Πατάκη Σελ. 292 Τιμή 14,47 ευρώ

Τα αριστουργήματα της ιταλικής Αναγέννησης

Αν ξεφυλλίζοντας τη μελέτη του ομότιμου καθηγητή της ιστορίας της τέχνης του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ Αλκη Χαραλαμπίδη προσπαθήσετε να βρείτε μακροσκελείς καταλόγους από αναγεννησιακούς καλλιτέχνες, με εκτενή βιογραφικά και αμέτρητες ημερομηνίες, τότε δεν θα τα καταφέρετε.

«Η Σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ (1509-1511) «Η Σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ (1509-1511) Με μια πυκνή αφήγηση και χρησιμοποιώντας τη διαχρονική μέθοδο παρουσίασης -με άλλα λόγια ακολουθεί την κανονική χρονική ροή- μας ταξιδεύει στην Ιταλία της Αναγέννησης σε μια εξαντλητική περιήγηση στη συγκεκριμένη εποχή και την τέχνη της: Φλωρεντία, Ρώμη, Βενετία, Μιλάνο, Σιένα, Πάδουα, Ουρμπίνο, Ασίζη και Βιτσέντζα αποτυπώνονται σ' έναν νοητό χάρτη της τέχνης ως οι πόλεις που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον από καλλιτεχνικής πλευράς.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία επιμέρους κεφάλαια. Στο πρώτο, γίνεται λόγος για τους αρχιτέκτονες που πρωταγωνίστησαν στην εν λόγω περίοδο. Ο Φιλίπο Μπρουνελέσκι (1377-1446) με τη Santa Maria Del Fiore (Φλωρεντία, 1420-1436), ο Λέον Μπατίστα Αλμπέρτι (1404-1472) με το Palazzo Rucellai (Φλωρεντία, 1446-1450), ο Ντονάτο Μπραμάντε (1444-1514) που δημιούργησε τον υψηλής αισθητικής ναό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη το 1506 αλλά και ο Αντρέα Παλάντιο (1508-1580) με το εξαιρετικό Teatro Olimpico (Βιτσέντζα, 1580-1584) αποτελούν τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στον τομέα της αρχιτεκτονικής.

Συνεχίζοντας, με το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου, η εστίαση επικεντρώνεται στην τέχνη της γλυπτικής. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που παρουσιάζονται θα βρούμε τον Λορέντζο Γκιμπέρτι (1378-1455) που φιλοτέχνησε έργα όπως η Βόρεια Πύλη του Βαπτιστηρίου (Φλωρεντία, 1403-1424), τον Ντονατέλο (1386-1466) που κατασκεύασε το άγαλμα του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή (Φλωρεντία, 1408-1415) αλλά και τον Αντρέα ντελ Βερόκιο (1436-1488) -έργο του το σύμπλεγμα «Η Απιστία του Θωμά» που βρίσκεται στην εκκλησία Orsanmichele της Φλωρεντίας (1466-1483).

Το τρίτο κεφάλαιο θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στη ζωγραφική. Εκεί θα συναντήσουμε ορισμένες από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της αναγεννησιακής τέχνης, όπως αυτή του Τζιότο (1267-1337) που φιλοτέχνησε την Cappella degli Scrovegni (Πάουδα, 1303-1306) ή του Μαζάτσο (1401-1428) με την Cappella Brancacci στην Sta Maria del Carmine στη Φλωρεντία (1424-1428).

ΑΛΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Η ιταλική  Αναγέννηση Αρχιτεκτονική-Γλυπτική-Ζωγραφική Εκδόσεις University Studio Press Σελ. 224 Τιμή: 32,86 ευρώ ΑΛΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Η ιταλική Αναγέννηση Αρχιτεκτονική-Γλυπτική-Ζωγραφική Εκδόσεις University Studio Press Σελ. 224 Τιμή: 32,86 ευρώ Θα παρουσιαστούν ακόμη ο Σάντρο Μποτιτσέλι (1444/1445-1510) με την «Ανοιξη» -ή αλλιώς «Η Αλληγορία της Ανοιξης» (Φλωρεντία, Uffizi, 1478), ο Λεονάρντο ντα Βίντσι με το έργο του «Η προσκύνηση των μάγων» (Φλωρεντία, Uffizi, 1481). Αλλά και οι Τιτσιάνο Βετσέλιο (Tiziano Vecellio ή Vecelli, π. 1485/90-1576) με την «Ανάληψη της Παναγίας» (Φλωρεντία, 1516-1518) και Αντρέα Μαντένια (1431-1506) με το έργο «Ο Χριστός Νεκρός» (Μιλάνο, Bera, 1500).

Η τέχνη θα φτάσει στο απόγειό της με τον Ραφαήλ (1483-1520) που επιμελήθηκε τη Staza della Segnatura του Βατικανού της Ρώμης, αφήνοντας ως παρακαταθήκη έργα όπως «Η Σχολή των Αθηνών» (1509-1511), και με τον Μιχαήλ Αγγελο (1475-1564) που δημιούργησε την Capella Sixtina (Βατικανό, Ρώμη, 1508-1512) και αποτέλεσε ίσως το πιο σημαντικό αναγεννησιακό έργο από την περιοχή της Ιταλίας.

Οταν η τυπογραφία άλλαξε τον κόσμο μας...

Το 1973 ο Λουίτζι Μπάλσαμο στο άρθρο του με τίτλο «Τεχνολογία και κεφάλαια στην ιστορία του βιβλίου» (Tecnologia e capitali nella storia del libro) διατύπωσε την άποψη πως το βιβλίο δεν είναι μόνο «περιεχόμενο» αλλά και «αντικείμενο» που πρέπει να παραχθεί και να πωληθεί όπως κάθε άλλο αγαθό.

Η διατύπωση αυτή βρίσκει την απόλυτη πραγμάτωσή της στην ανάπτυξη της τυπογραφίας, η οποία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στον τρόπο με τον οποίο οι αναγνώστες αντιμετωπίζουν τα βιβλία. Με την εμφάνισή της, τα βιβλία που έως τότε αποτελούσαν προϊόν πολυτελείας, άρχισαν να κυκλοφορούν σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες και να στοιχίζουν όλο και λιγότερο, με αποτέλεσμα την ταχύτερη και ευρύτερη διάδοση των κειμένων.

Και μπορεί ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος, χρυσοχόος στο επάγγελμα, να έμεινε στη μνήμη μας ως ο «Γερμανός εφευρέτης» της τυπογραφίας, ωστόσο δεν ήταν ο μόνος που ασχολήθηκε με την ανακάλυψη του τυπωμένου βιβλίου. Στην Αβινιόν της Νότιας Γαλλίας περί τα μέσα του 1440 ένας άλλος χρυσοχόος δίδασκε την «τέχνη της γραφής με τεχνητά μέσα».

Οσον αφορά το πρώτο σημαντικό επίτευγμα που ξέφυγε από τα όρια του γερμανικού κράτους, αυτό φαίνεται να πραγματοποιήθηκε στο Σουμπιάκο -πόλη περίπου πενήντα μίλια ανατολικά της Ρώμης- σε ένα αβαείο Βενεδικτίνων μοναχών οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Γερμανοί, ενώ φαίνεται πως υποστηρίχθηκε καθοριστικά από έναν Γερμανό Καρδινάλιο, τον Νικόλαο Κουζάνο. Η τυπογραφία, λοιπόν, ρίζωσε για τα καλά στην Ιταλία με τη βοήθεια εκκλησιαστικών παραγόντων.

Με μια εισαγωγική προσέγγιση του μέσου αυτού διάδοσης του γραπτού λόγου και της επίδρασης που άσκησε σε συγγραφείς και αναγνώστες ιδιαίτερα στην περιοχή της Ιταλίας την περίοδο της Αναγέννησης ασχολείται ο Brian Richardson στο έργο του.

BRIAN RICHARDSON Τυπογραφία, συγγραφείς και αναγνώστες στην Ιταλία της Αναγέννησης Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης Σελ. 510 Τιμή: 25 ευρώ BRIAN RICHARDSON Τυπογραφία, συγγραφείς και αναγνώστες στην Ιταλία της Αναγέννησης Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης Σελ. 510 Τιμή: 25 ευρώ Αφού πρώτα σκιαγραφήσει το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο έλαβε χώρα η χρηματοδότηση των εκδόσεων και το βιβλιεμπόριο, θα αφιερώσει ολόκληρο το δεύτερο μέρος του βιβλίου στους συγγραφείς και τις αλλαγές που η τυπογραφία επέφερε στην εκδοτική διαδικασία καθώς και τις σχέσεις τους με τον έντυπο κόσμο.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος θα ανακαλύψουμε ποιοι διάβαζαν και ποιοι όχι, ενώ παράλληλα θα γίνει μια καλή προσπάθεια για μια σωστή εκτίμηση της διάδοσης της εγγραμματοσύνης κατά την περίοδο της Αναγέννησης.

Στη συνέχεια, στο επίκεντρο της μελέτης θα μπει η προσιτότητα των έντυπων βιβλίων αλλά και οι συνέπειες που προκάλεσε η παρουσία τους σε αφθονία σε δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες. Το τελευταίο κεφάλαιο θα ασχοληθεί με τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο των βιβλίων.

Το βιβλίο θα κλείσει με την παραδοχή πως «Ολοι όσοι αναμείχθηκαν στην τυπογραφική παραγωγή [...] πέτυχαν να προσφέρουν σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, που προέρχονταν από ένα ευρύτερο φάσμα κοινωνικής διαστρωμάτωσης, μια καλύτερη ευκαιρία να ευεργετηθούν από την ανάγνωση, αντλώντας από το γραπτό λόγο ωφέλεια και απόλαυση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Εικαστικά
Αφιέρωμα
Βιβλιοθήκη