Έντυπη Έκδοση

11 Οκτωβρίου 2014 Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας

Οταν ο πόνος δεν περνά!

Σε παγκόσμιο επίπεδο το επιστημονικό προσωπικό ξεπερνά τα 400.000 άτομα, οι εθελοντές το 1,2 εκατομμύριο, οι οικογενειακοί φροντιστές τα 9 εκατομμύρια, ενώ υπάρχουν πάνω από 10,5 εκατομμύρια που ασχολούνται με την παροχή παρηγορικής φροντίδας

Η χορήγηση πρεγκαμπαλίνης σε ασθενείς με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο συμφέρει οικονομικά βελτιώνοντας τον πόνο, αυξάνοντας την παραγωγικότητα, εμποδίζοντας την κατάθλιψη και την κοινωνική απόσυρση

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο βασανίζονται καθημερινά από χρόνιο πόνο, που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες ασθένειες. Ενα βάσανο που κάνει πολλούς να θέλουν ακόμη και να τερματίσουν τη ζωή τους.

Χαρακτηριστικό είναι πως ένας στους πέντε Ευρωπαίους πολίτες πάσχει από χρόνιο πόνο και το 30% αυτών αναφέρει ότι ο πόνος είναι έντονος και καθημερινός.

Και μπορεί στον υπόλοιπο πλανήτη ο χρόνιος πόνος να έχει αναγνωριστεί από τις κυβερνήσεις -και από τους πολίτες φυσικά- ως νόσος και όχι ως απλό σύμπτωμα, στην Ελλάδα όμως περί άλλα... τυρβάζουμε.

Και όλα αυτά παρ' ότι από το 2001 έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία ειδικός νόμος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αναγνωρίζει τον πόνο ως νόσο και όχι ως σύμπτωμα. Αλλά οι νόμοι είναι απλά για να γράφονται...

Δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας καταγράφεται τεράστιο έλλειμμα στον τομέα της παρηγορικής φροντίδας, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάνθρωποί μας να υποφέρουν καθημερινά.

Πάντως υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το επιστημονικό προσωπικό ξεπερνά τα 400.000 άτομα, οι εθελοντές το 1,2 εκατομμύριο, οι οικογενειακοί φροντιστές τα 9 εκατομμύρια, ενώ υπάρχουν πάνω από 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι που ασχολούνται γενικότερα με την παροχή παρηγορικής φροντίδας.

Λιγοστοί στην Ελλάδα

Στη χώρα μας βέβαια οι επαγγελματίες Υγείας είναι λιγοστοί, αφού δεν υπάρχουν και οι κατάλληλες δομές για την αντιμετώπιση πολλαπλών προβλημάτων που επιφέρουν οι χρόνιες επώδυνες καταληκτικές νόσοι.

Στην Ελλάδα άλλωστε ούτε καλά καλά τα φάρμακα δεν μπορούν να εξασφαλιστούν για όσους πάσχουν από χρόνιο πόνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το περασμένο καλοκαίρι υπήρχε έλλειψη οπιοειδών φαρμάκων σε μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης και της Αθήνας, τα οποία ανακουφίζουν τους ασθενείς. Η έλλειψη δεν φάνηκε να... ανησυχεί τους ιθύνοντες, με συνέπεια η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ) να αναγκαστεί να ζητήσει την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και του Συνηγόρου του Πολίτη για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Με αφορμή το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής (2-5 Οκτωβρίου, Καλαμπάκα) και την Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας, σημερα 11 Οκτωβρίου 2014, η ΠΑΡΗΣΥΑ ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την υποστήριξη των ασθενών με χρόνιο πόνο στην αναζήτηση της βέλτιστης θεραπείας.

Η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της ΠΑΡΗΣΥΑ, Αθηνά Βαδαλούκα (αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, διευθύντρια στην Α' Αναισθησιολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου) και Ιωάννα Σιαφάκα (αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Θεραπείας Πόνου, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Αρεταίειο Νοσοκομείο), επεσήμαναν πως όσο πιο νωρίς αντιμετωπιστεί ο πόνος με φαρμακευτική αγωγή τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα.

«Με τα διαθέσιμα διαγνωστικά εργαλεία, αλλά και τα καινοτόμα φάρμακα, είμαστε πλέον σε θέση να κάνουμε έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία του χρόνιου πόνου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και να συμβάλουμε στη μείωση του κόστους για τα συστήματα Υγείας. Για παράδειγμα, η χρήση των συνοδών αναλγητικών, δηλαδή φαρμάκων που η κύρια ένδειξη είναι άλλη και όχι η αναλγησία, αλλά που για συγκεκριμένες νόσους είναι ισχυρά αναλγητικά (αντιεπιληπτικά, αντικαταθλιπτικά, τοπικά επιθέματα κ.λπ.), θεωρούνται φάρμακα πρώτης γραμμής για το νευροπαθητικό πόνο. Σύμφωνα μάλιστα με φαρμακοοικονομική μελέτη, η χορήγηση πρεγκαμπαλίνης σε ασθενείς με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο συμφέρει οικονομικά βελτιώνοντας τον πόνο, αυξάνοντας την παραγωγικότητα, εμποδίζοντας την κατάθλιψη και την κοινωνική απόσυρση του ασθενούς», υπογράμμισε η κ. Βαδαλούκα. Να σημειωθεί ότι η πρεγκαμπαλίνη κυκλοφορεί στην Ελλάδα και καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του νευροπαθητικού άλγους, της επιληψίας και του γενικευμένου άγχους.

Η κ. Σιαφάκα από την πλευρά της τόνισε ότι «στον ασθενή με χρόνιο πόνο, που θα πάρει αγωγή μέσα στο πρώτο πεντάμηνο, η επιτυχία είναι 80%, ενώ το ποσοστό επιτυχίας είναι πολύ μικρότερο αν ο ασθενής ζητήσει θεραπεία έπειτα από 6-7 χρόνια. Οσο πιο νωρίς αρχίζει η θεραπεία τόσο καλύτερη είναι η θεραπευτική απάντηση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία & Διατροφή
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Υγεία
Ψυχολογία και Ψυχιατρική