Έντυπη Έκδοση

Η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων στην εποχή της κρίσης

10.10.14 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Οι πιο συχνοί λόγοι απομάκρυνσης ενός παιδιού από την οικογένειά τους είναι το χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον, προβλήματα ψυχικής υγείας στους γονείς, παραμέληση, κακοποίηση ή/και εγκατάλειψη

Οι νέες συνθήκες (οικονομικές, κοινωνικές) που βιώνει η χώρα μας την τελευταία 5αετία φαίνεται να έχουν αυξήσει τις ανάγκες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων (ΨΥΠΕ) και των οικογενειών τους, καθώς και την ανάγκη παροχής υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα. Η αγωνία είναι μεγάλη για όλους τους νέους και κυρίως εκείνους με προβλήματα ψυχικής υγείας (10%-20% συνόλου). Τόσο η ίδια η κρίση όσο και οι περικοπές στην ψυχική υγεία, την υγεία αλλά και άλλους τομείς (π.χ. εκπαίδευση, εργασία) είναι πιθανό ότι θα φέρουν οδυνηρές καταστάσεις στο μέλλον, αφού η μη θεραπεία των προβλημάτων ψυχικής υγείας κοστίζει περισσότερο από τη θεραπεία τους.

Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν τριπλάσια-τετραπλάσια ποσοστά προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά οικογενειών χαμηλού εισοδήματος. Και αντιστρόφως όμως, τα προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς, όπως σε εργασία (κυρίως με τη μορφή της απώλειας παραγωγικότητας), εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια και δικαιοσύνη. Μελέτη του 2012 δείχνει ότι το συνολικό ετήσιο κόστος των παιδοψυχιατρικών διαταραχών στην Ευρώπη ανέρχεται στα 21 δισ. ευρώ.

Η ΨΥΠΕ στη χώρα μας δεν αποτέλεσε ποτέ προτεραιότητα, παρά την πρόοδο που επιτελέστηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες με την ανάπτυξη υπηρεσιών, όχι όμως αρκετών και μάλιστα για ειδικούς πληθυσμούς (π.χ. με αυτισμό), ενώ δεν υπάρχει καταγραφή των αναγκών με βάση μια πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη, όπως για τους ενήλικους. Η ακαδημαϊκή Παιδοψυχιατρική έλαβε ακόμη μικρότερη ανάπτυξη και θα είναι χωρίς μέλλον με τη συνταξιοδότηση των ελαχίστων (μόλις 10 σε όλη τη χώρα) μελών ΔΕΠ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδί
Οικονομική κρίση
Ψυχολογία και Ψυχιατρική