Έντυπη Έκδοση

Πάσχετε από ξηροφθαλμία και δεν το ξέρετε;

Αν έχετε μάτια κουρασμένα και κόκκινα, που δακρύζουν συχνά, τότε είναι πιθανό να πάσχετε από ξηροφθαλμία, λένε οι οφθαλμίατροι. Τα συμπτώματα αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης της πιο συχνής πάθησης που πλήττει το ανθρώπινο μάτι παρουσιάστηκαν από οφθαλμιάτρους σε ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας.

«Η συχνότητα εμφάνισης της ξηροφθαλμίας στο γενικό πληθυσμό είναι περίπου 30% και η συχνότητα αυξάνεται προϊούσης της ηλικίας των ασθενών», ανέφερε ο χειρουργός οφθαλμίατρος δρ Γιάννης Μάλλιας.

«Η πάθηση», συμπλήρωσε ο δρ Μάλλιας, «προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες, τους χρήστες φακών επαφής και τους ασθενείς που κάνουν χρήση αντικαταθλιπτικών και αντιισταμινικών φαρμάκων».

Επίσης ορισμένα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος καθώς επίσης και το σύνδρομο Sjogren, σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση ξηροφθαλμίας.

Βασικά συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα των ασθενών που πάσχουν από ξηροφθαλμία, σύμφωνα με τους οφθαλμιάτρους είναι:

* Κοκκίνισμα

* Τσούξιμο

* Κνησμός

* Δακρύρροια

* Σαν να έχουν άμμο

* Θολή όραση

Διακυμάνσεις της όρασης

Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, ενδέχεται να επηρεαστεί σημαντικά η ποιότητα ζωής του πάσχοντος.

Οπως εξηγεί ο κ. Μάλλιας, «υπάρχει σημαντική διαφορά της βαρύτητας της νόσου και της έντασης των συμπτωμάτων, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να παραμένουν αδιάγνωστοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπλοκές, όπως η εμφάνιση ουλοποίησης του επιπεφυκότα και εμφάνιση θόλωσης και εξέλκωσης του κερατοειδούς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οφθαλμολογία
Υγεία
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Υγεία & Διατροφή