Έντυπη Έκδοση

Ο ΤΑΛΑΤ ΒΑΛΛΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥ ΗΓΕΤΗ

«Δεν θέλει λύση ο Ερογλου»

Ικανοποιημένη η Λευκωσία από τη στάση ΗΠΑ, Ρωσίας και Βρετανίας, ζητά περισσότερη στήριξη από την Ε.Ε., ώστε να ακυρωθούν οι τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη από τις τοποθετήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ρωσίας, έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά αναμένει ισχυρότερη στήριξη από την Ε.Ε. Η συμπερίληψη των τουρκικών προκλήσεων στην έκθεση προόδου της Ε.Ε. για την Τουρκία θεωρείται ως θετική εξέλιξη, ενώ γίνονται προσπάθειες για καθαρή δήλωση καταδίκης από τα θεσμικά όργανα της Ενωσης.

Δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις Ερογλου-Ταλάτ... Δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις Ερογλου-Ταλάτ... Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρασκήνιο υπάρχει έντονη δραστηριότητα, με τη Λευκωσία να είναι σε επαφή με διάφορες χώρες ελπίζοντας πως θα ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία ώστε να ακυρώσει την πρόθεσή της για έρευνες στα νότια παράλια της Κύπρου. Οπως αποκάλυψε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπήρξε επικοινωνία του προέδρου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό τι ακριβώς συζήτησαν.

Τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης για σκοπούς συντονισμού των ενεργειών Αθηνών και Λευκωσίας. Τις τελευταίες ημέρες η επαφή των δύο κυβερνήσεων είναι καθημερινή και πολυεπίπεδη, ώστε οι χειρισμοί να γίνονται με τρόπο που θα είναι πιο αποδοτικοί.

Απαιτείται εκτόνωση

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Ασπεν Μπαρθ Αϊντα δήλωσε χθες πως υπάρχει ανάγκη για εκτόνωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί στη θάλασσα, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί προσωρινά και είπε ότι αυτό κατέστη ξεκάθαρο από τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε, δεν έχουν σταματήσει, απλώς έχουν ανασταλεί και υπάρχει η δέσμευση και από τις δύο πλευρές να συνεχίσουν.

Ο κ. Αϊντα, ο οποίος είχε επαφές με τον πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, είπε ότι συναντάται συχνά με τις δύο πλευρές.

Εξέφρασε την ελπίδα οι προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου να καρποφορήσουν και σημείωσε πως προς αυτή την κατεύθυνση ο ΟΗΕ έχει επαφές τόσο με τις δύο πλευρές όσο και με γειτονικές χώρες.

Υπάρχει, ανέφερε, μια ξεκάθαρη δέσμευση και από τις δύο πλευρές ότι θέλουν να επανέλθουν στη διαπραγμάτευση αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν οι συνθήκες είναι ώριμες «και εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι κατανοεί την απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Δεν πιστεύουν στη λύση»

Ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε δηλώσεις του εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν πιστεύει στη λύση ούτε και εργάζεται για την εξεύρεση κάποιας λύσης. Ο κ. Ταλάτ, αναφερόμενος στην αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι η παρουσία των πολεμικών τουρκικών πλοίων δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος.

Ανέφερε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, βολεύει τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου.

Εν τω μεταξύ, στις ακτές της Κερύνειας έκανε την εμφάνισή του προχθές τουρκικό υποβρύχιο που φαίνεται πως περιπολεί στην περιοχή. Η φωτογραφία αναρτήθηκε στο Twitter από κάτοικο του χωριού Αγιος Επίκτητος που βρίσκεται δίπλα στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Κυπριακό
ΑΟΖ
Εξωτερική πολιτική
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις