Έντυπη Έκδοση

Σε διαδικαστικά ζητήματα αναλώθηκε το Εφετείο

Ενα χρόνο και τρεις ημέρες μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του πρώην υπουργού και παρ' ολίγον πρωθυπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, ξεκίνησε η δίκη σε δεύτερο βαθμό, προκειμένου να κριθεί εκ νέου η υπόθεση του αποκαλούμενου «μαύρου πολιτικού χρήματος».

Στις 23 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου Στις 23 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου Η συνεδρίαση άρχισε χθες ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στο εδώλιο του οποίου έχουν παραπεμφθεί οι 17 πρωτοδίκως καταδικασθέντες για ξέπλυμα βρομικου χρήματος. Από τους κατηγορουμένους απόντες ήταν η Βίκυ Σταμάτη (σύζυγος Τσοχατζόπουλου), η Γκούντρουν Μολντενχάουερ (πρώην σύζυγος Τσοχατζόπουλου), η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και ο εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης offshore, Νικ. Γεωργουλάκης.

Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης της Βίκυς Σταμάτη, Φρ. Ραγκούσης, κατέθεσε γνωμάτευση του Δρομοκαΐτειου Νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται η εντολέας του μετά την ποινή κάθειρξης 12 ετών που της επιβλήθηκε. Σύμφωνα με αυτή, η κατηγορούμενη δεν μπορεί να παραστεί στη δίκη, λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ψυχική της υγεία.

Κατά τα λοιπά, το δικαστήριο απασχολήθηκε με διαδικαστικά ζητήματα, δίχως να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Μεταξύ αυτών, ήταν η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας χρηματική αποζημίωση, ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, από τους κατηγορουμένους, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση. Συγκεκριμένα, διεκδικεί το ποσό του ενός εκατ. ευρώ από τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ενώ από τους λοιπούς κατηγορουμένους τα χρήματα κυμαίνονται μεταξύ των 50.000 με 100.000 ευρώ.

Οι ποινές

Υπενθυμίζεται ότι οι ποινές κάθειρξης που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι οι εξής: Ακης Τσοχατζόπουλος 20 έτη, Αστέριος Οικονομίδης 12 έτη, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου 13 έτη, Νικόλαος Ζήγρας 6 έτη, Γιώργος Σαχπατζίδης 13 έτη, Αρετή Τσοχατζοπούλου 12 έτη, Βίκυ Σταμάτη 12 έτη, Γιάννης Σμπώκος 16 έτη, Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα 10 έτη, Νικόλαος Γεωργουλάκης 10 έτη, Παναγιώτης Σταμάτης 6 έτη, Οράτιος Μελάς 10 έτη, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης 10 έτη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου 6 έτη, Φώτιος Αρβανίτης 6 έτη, Νικόλαος Καρατζάς 6 έτη και Γιώργος Κωνσταντάτος 10 έτη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, «ο Ακης Τσοχατζόπουλος από την άνοιξη του 1997 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου του 2001, ζήτησε ωφελήματα για τις συμβάσεις των αντιαεροπορικών συστημάτων Tor Μ-1, των υποβρυχίων και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων αυτών, συνολικού ποσού που υπερβαίνει τα 55 εκατ. ευρώ».

Από τους καταδικασθέντες, μόνο ο ξάδελφος του πρώην υπουργού, Νικ. Ζήγρας, έλαβε ελαφρυντικό και συγκεκριμένα, αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας, με αποτέλεσμα η ποινή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη και να αφεθεί ελεύθερος. Αντίθετα, στη φυλακή παραμένουν ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Γιάννης Σμπώκος, η Αρετή Τσοχατζοπούλου, η Βίκυ Σταμάτη, η Φρόσω Λαμπροπούλου και ο Γιώργος Σαχπατζίδης.

Η δίκη συνεχίζεται στις 23 Οκτωβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Εταιρείες Εξοπλιστικών Συστημάτων
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Δικαστικό ρεπορτάζ