Έντυπη Έκδοση

ΤΕΤΑΤΕΤ ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ βουλευτή της ΔΗΜΑΡ

«Θα ψηφίσω για Πρόεδρο με βάση το πρόσωπο»

Εχουμε απόλυτη ανάγκη μια νέα σελίδα αριστερής διακυβέρνησης του τόπου

Ηνεαρή βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα μιλάει κάπως περίπλοκα, αλλά με ουσιαστικό τρόπο.

Λέει πως δεν θα έβλεπε με κακό μάτι μια αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι θα αρνηθεί εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Αυτό το τελευταίο, ας το σημειώσουν οι ενδιαφερόμενοι...

- Νομίζω απουσιάσατε από το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. Γιατί;

«Είχα δηλώσει ότι δεν θα παρευρεθώ. Είχα προσπαθήσει πολλές φορές να αποτρέψω τη διεξαγωγή του, επικεντρώνοντας στην ανάγκη άμεσης αντίδρασης, επανεκκίνησης της ΔΗΜΑΡ που έπρεπε απαραιτήτως να γίνει τον Ιούνιο κιόλας. Το καταστροφικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όφειλε να τεθεί επί τάπητος τότε, με πλήρη ανανέωση, αλλαγές σε πρόσωπα και κουλτούρα και όχι να χαθεί πολύτιμος χρόνος για ένα άνευ ουσίας συνέδριο. Δεν έχει νόημα να αναλωνόμαστε σε διαδικασίες εσωτερικής χρήσεως και να μην αντιλαμβανόμαστε ότι μία από τις κύριες αιτίες της καθίζησής μας ήταν ακριβώς αυτή η εσωστρέφεια».

Οχι στο συνέδριο

- Ομως ένας βουλευτής όταν απουσιάζει από συνέδριο, προφανώς ετοιμάζεται για αποχώρηση, σωστά;

«Εφ' όσον διαφώνησα και στα όργανα της ΔΗΜΑΡ με τη διεξαγωγή συνεδρίου, καταθέτοντας μάλιστα και εναλλακτική πρόταση, δεν θα μπορούσα να συμμετέχω έπειτα σε αυτό. Η εικόνα του συνεδρίου νομίζω πως δυστυχώς δικαίωσε αυτή μου τη στάση. Ξέρετε, οι νέοι άνθρωποι δεν πιστεύουμε σε συνέδρια προσώπων, δεν με ενδιαφέρει προσωπικά το ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Παρά μόνο οι ιδέες και οι προτάσεις. Και για αυτές δεν απαιτούνταν συνέδριο. Οχι σε μια τόσο "πληγωμένη" ΔΗΜΑΡ. Προσπάθησα και διεκδίκησα με τη στάση μου την άμεση ριζική αντίδραση, ως πολιτική θέση. Και πάλι δεν εισακούστηκα».

- Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τα γεγονότα. Αυτοί που ζήτησαν αλλαγή ηγεσίας, είναι οι ίδιοι που ζητάνε προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εκείνους τους συναδέλφους μου που έχουν τοποθετηθεί ανάλογα για να σας απαντήσουν. Η γνώμη μου είναι απλά ότι αλλαγή ηγεσίας τον Ιούνιο, από τα υπάρχοντα θεσμικά όργανα, θα σήμαινε και τη συνειδητοποίηση της εκλογικής μας ήττας - προσωπικά είχα ζητήσει επίμονα παραίτηση ολόκληρης της ηγετικής ομάδας και των επικεφαλής του επικοινωνιακού σχεδιασμού. Αυτό θα έδινε διεξόδους για πολιτική ανάκαμψη. Θα έδινε το μήνυμα στην κοινωνία ότι η ΔΗΜΑΡ και θέλει και μπορεί να ανανεωθεί, πως μπορεί να αλλάξει σελίδα.

Γιατί προσωπικά πιστεύω πολύ στη ρήση ότι "ίδια πρόσωπα παράγουν ίδιες συμπεριφορές" και ότι "ίδιες αντιλήψεις και συμπεριφορές παράγουν εν πολλοίς τα ίδια αποτελέσματα"».

- Υπάρχει περίπτωση όμως προσέγγισης ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά ή ακόμα και ως κοινή κάθοδος των δύο κομμάτων στις εκλογές;

«Πυκνός ο χρόνος»

«Το να συνεργαστείς μετεκλογικά είναι εντελώς διαφορετική προσέγγιση από την κοινή κάθοδο. Στην πρώτη περίπτωση καλείσαι να επενδύσεις σε μια νέα σελίδα αριστερής στροφής στη διακυβέρνηση του τόπου -και προσωπικά πιστεύω πως έχουμε απόλυτη ανάγκη αυτή την αλλαγή-, ενώ το δεύτερο προϋποθέτει πολιτική ταύτιση.

Δεν νομίζω πως μπορεί κανείς να προεξοφλήσει τη συνολική στάση της ΔΗΜΑΡ -αν θα υπάρξει συνολική στάση- δεδομένου ότι ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός, όπως και οι εξελίξεις. Πολλά σενάρια συζητιούνται πλέον και ανοικτά, και σε επίπεδο ΜΜΕ, αλλά η απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου τουλάχιστον μιλούσε για αυτόνομη πορεία της ΔΗΜΑΡ».

- Κι εσείς; Διαφωνείτε;

«Σας απάντησα ήδη. Ξέρετε, όλη αυτή η συζήτηση έχει μία και μοναδική αφετηρία: την προοπτική ή όχι να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν θα μπορέσει, δεδομένου ενός θετικού εκλογικού αποτελέσματος, να αποκτήσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν με αφορά για την ώρα αυτή η μελλοντολογία. Θα ήθελα ο πολιτικός χρόνος να υπάρχει για να είμαστε χρήσιμοι για την κοινωνία και όχι για να υπάρχει χρόνος εξουσίας (ή μη) για κάποια πρόσωπα. Ενα από τα βασικά μας πολιτικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια είναι ότι λειτουργούμε σαν να βρισκόμαστε μονίμως σε προεκλογική περίοδο. Η άσκηση πολιτικής δεν μπορεί να γίνεται με εκβιαστικούς όρους».

Οι συνεργασίες

- Εάν είστε υπέρ μιας πιο μετριοπαθούς μεταρρυθμιστικής αριστερής τάσης, γιατί δεν συνεργάζεστε με την Ελιά ή το Ποτάμι;

«Η ερώτηση είναι σε προσωπικό τόνο και θα πρέπει να απαντήσω με τον ίδιο τρόπο. Η πολιτική -και προσωπική- μου αξιοπρέπεια είναι πολύ πιο σημαντική από την πολιτική μου επιβίωση. Ξέρετε, κάποιοι δεν γεννηθήκαμε μέσα στα κόμματα, ούτε θεωρούμε αυτοσκοπό το να είμαστε κάπου οπουδήποτε βουλευτές -αρκεί να εκλεγούμε. Εγώ επέλεξα τη ΔΗΜΑΡ γιατί πίστευα στις θέσεις της, γιατί θεώρησα πως θα συμβολίσει το νέο, το διαφορετικό, την άλλη Αριστερά που προσδοκούσα. Που οραματιζόμουν. Αποτύχαμε. Επιδιώκω να σταθώ επάξια της κοινοβουλευτικής μου ιδιότητας σήμερα και για όσο καιρό κατέχω αυτό το αξίωμα. Με ρωτάτε αν θα επενδύσω σε μία άλλη πολιτική δύναμη. Σας απαντώ ότι στις προτεραιότητές μου είναι να ασκήσω αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική και όχι να ενταχθώ σε μία ταμπέλα. Για τα δύο σχήματα που αναφέρατε: το Ποτάμι τώρα διαμορφώνεται, ενώ όσον αφορά στην Ελιά, με επικεφαλής τον κ. Βενιζέλο, εκεί προσωπικά εγώ δεν έχω να πιστέψω σε καμιά αριστερή μεταρρυθμιστική διεκδίκηση».

Χωρίς σχεδιασμό

- Πάντως, εδώ που τα λέμε, είναι απόλυτα λογική η σκέψη μιας συμμαχίας ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της κυβέρνησης της Αριστεράς που είναι ορατή.

«Οι πιθανότητες να αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές είναι μικρές, αλλά θα μου επιτρέψετε -και πάλι- να μην επαναληφθώ και να μην επενδύσω σε αυτή την άκρατη εκλογολογία».

- Πώς σας φαίνεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού;

«Δυστυχώς διαιωνίζεται η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής και είναι προφανής η απουσία συνολικού σχεδιασμού για την οικονομία στη χώρα. Για τις προτεραιότητές της. Δεν διακρίνω καμιά πραγματική διέξοδο αντιστροφής του κλίματος για την καθημερινότητα του πολίτη. Το προσχέδιο υπόσχεται "τα γνωστά": ανάκαμψη της οικονομίας, ανάσχεση της ανεργίας και επιστροφή της ανάπτυξης, χωρίς σαφείς πολιτικές προτάσεις. Με ευχολόγια. Επιπλέον, βρίσκεται ακόμα υπό την αίρεση της τρόικας».

- Εχετε τη γνώμη ότι δεν πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή και να πάμε σε εκλογές;

«Λυπάμαι πραγματικά που ο θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας έχει γίνει "πιόνι" και εξισώνεται με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η ανατροπή μιας κυβέρνησης -εφ' όσον είναι δεδομένο πως διαφωνούμε με την πολιτική που ασκεί- οφείλει να γίνεται με πολιτικούς και κοινωνικούς όρους και όχι με μεθοδεύσεις που ευτελίζουν τους θεσμούς. Θα πρέπει επιτέλους να διαχωριστεί η εκλογή του πρώτου πολίτη της χώρας από τη διεξαγωγή ή όχι εκλογών. Εχω δηλώσει πως θα ψηφίσω βάσει αξιοσύνης προσώπου και με σεβασμό προς το Σύνταγμα. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το να προταθεί η ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας απ' ευθείας από τους πολίτες στο έτος Συνταγματικής Αναθεώρησης που ακολουθεί».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Τετ-α-Τετ με τον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις