Έντυπη Έκδοση

Ενα κράνος καταγράφει πώς βιώνουμε το περιβάλλον

Με στόχο την ανάπλαση και δημιουργία αστικών χώρων που θα γεμίζουν θετικά συναισθήματα τους πολίτες και θα ελαχιστοποιούν το άγχος, που συνήθως βιώνουμε όσοι ζούμε στα μεγάλα αστικά κέντρα, ο Πάνος Μαύρος, υποψήφιος διδάκτορας στο Κέντρο Προηγμένης Ανάλυσης Χώρων στο βρετανικό πανεπιστήμιο UCL, χρησιμοποιεί ένα «κράνος» με φορητό εγκεφαλογράφο για να μετρά πώς νιώθουν αυτοί που περπατούν στο Λονδίνο.

Το κράνος με το φορητό εγκεφαλογράφο, που χρησιμοποιεί ο Πάνος Μαύρος Το κράνος με το φορητό εγκεφαλογράφο, που χρησιμοποιεί ο Πάνος Μαύρος Και μας μιλά για την έρευνα και τις προεκτάσεις της.

- Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη χρήση του κράνους ώστε να καταγράφεις τα συναισθήματα των ανθρώπων για τις πόλεις στις οποίες ζουν;

«Σπούδασα Αρχιτέκτων Μηχανικός στο ΕΜΠ και, πέρα από το σχεδιαστικό κομμάτι, υπήρχε σταθερά ο προβληματισμός για την αντίληψη του χώρου και της πόλης, το ρόλο της Αρχιτεκτονικής στην εμπειρία της πόλης. Ολοι έχουμε καθημερινά τέτοιες εμπειρίες, κάπου αισθανόμαστε ευχάριστα και αλλού προσπαθούμε να απομακρυνθούμε γρήγορα! Η Αρχιτεκτονική και ο αστικός σχεδιασμός σε μεγαλύτερη κλίμακα προσπαθούν να επέμβουν και να αλλάξουν τις εκάστοτε συνθήκες προς το καλύτερο, να εξυπηρετήσουν αλλά και να ικανοποιήσουν το διαβάτη. Το δικό μου ερώτημα ήταν αν και πώς μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την εμπειρία».

- Πώς λειτουργεί και τι καταγράφει το κράνος;

«Ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, έμαθα για την ύπαρξη φορητών εγκεφαλογράφων (mobile EEG), που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για διαγνωστικούς λόγους σε ιατρικό επίπεδο π.χ. επιληψία, εγκεφαλική λειτουργία. Σε ερευνητικό επίπεδο όμως το EEG χρησιμοποιείται για τη μελέτη τόσο της δομής και λειτουργίας του εγκεφάλου όσο και των νοητικών λειτουργιών, όπως η αντίληψη, η προσοχή, η συναισθηματική λειτουργία. Η πρωτοτυπία της έρευνας που κάνουμε συνίσταται στο ότι χρησιμοποιούμε τη μέθοδο μακριά από το εργαστήριο για να μελετήσουμε την ανταπόκριση του ατόμου στο αστικό και φυσικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, ποια είναι η επίδραση της κίνησης μέσα σε ένα χώρο πρασίνου, σε αντιδιαστολή με την κίνηση σε έναν κεντρικό δρόμο».

Συνεχής ροή

- Πώς επεξεργάζεστε τα στοιχεία και τι εφαρμογές μπορούν να έχουν;

«Το πλεονέκτημα του EEG είναι ότι μας προσφέρει μια συνεχή ροή δεδομένων σχεδόν ανά δευτερόλεπτο. Με χωρική και στατιστική ανάλυση των δεδομένων μπορούμε να εξάγουμε γενικά συμπεράσματα και να οπτικοποιήσουμε την εμπειρία ενός ατόμου ή μιας ομάδας. Βρίσκουμε συσχετισμούς μεταξύ της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται κάποιος και της συναισθηματικής εμπειρίας που έχει εκείνη τη στιγμή. Αυτό μας ενδιαφέρει γιατί γνωρίζουμε πως η συναισθηματική κατάσταση επηρεάζει τη συμπεριφορά μας, τη λήψη αποφάσεων, τη μνήμη. Ο στόχος είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το αστικό περιβάλλον επηρεάζει τη διαδικασία πλοήγησης, τη διάθεση ακόμα και την ψυχική υγεία (την επίδραση π.χ. θορύβου και άγχους).

»Τώρα συνεργαζόμαστε με τον οργανισμό Guide Dogs και το Future Cities Catapult, στο πλαίσιο της έρευνας Cities Unlocked που έχει στόχο τη βελτίωση των υποδομών που διευκολύνουν τη μετακίνηση στην πόλη για άτομα με προβλήματα όρασης είτε χρησιμοποιούν σκύλους-οδηγούς είτε όχι.

»Εμείς μελετήσαμε ποια είναι η εμπειρία ενός ατόμου με προβλήματα όρασης κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στην πόλη, ποια είναι τα σημεία που προξενούν περισσότερο άγχος και ένταση ή που είναι πιο ευχάριστα, πώς ο σχεδιασμός του αστικού χώρου και ο αστικός εξοπλισμός (π.χ. φανάρια και διαβάσεις) επιδρούν στην εμπειρία του ατόμου. Ο ευρύτερος στόχος είναι να δούμε πώς οι κατάλληλες παρεμβάσεις στις υποδομές μπορούν να διευκολύνουν και να ενθαρρύνουν τη μετακίνηση με αυτονομία. Τα δεδομένα που συλλέγουμε αποτελούν εργαλείο επικοινωνίας και μελλοντικά μπορούν αυτοί που σχεδιάζουν μια ανάπλαση να κατανοήσουν καλύτερα πού και ποιες είναι οι απαραίτητες παρεμβάσεις που θα προκαλούν για όλους τους πολίτες τα καλύτερα συναισθήματα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες