Έντυπη Έκδοση

Αλλαξαν κόμμα, αλλά όχι και βουλευτή

Την πρώτη του έδρα στο βρετανικό Κοινοβούλιο κέρδισε το αντιμεταναστευτικό και αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ με έναν παράδοξο πολιτικό τρόπο.

Μη χάσουν τέτοιο κελεπούρι... Μη χάσουν τέτοιο κελεπούρι... Ο υποψήφιος του κόμματος Ντάγκλας Κάρσγουελ, που κέρδισε την έδρα στην πόλη Κλάκτον-Ον-Σι με 12.404 ψήφους (60%), είναι και ο προκάτοχός της. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κάρσγουελ εγκατέλειψε την έδρα αποσκιρτώντας από τους Τόρις του Ντέιβιντ Κάμερον, για να ενταχθεί στο Κόμμα της Ανεξαρτησίας και να τη διεκδικήσει εκ νέου κάτω από άλλη πολιτική στέγη.

Η επιτυχία αυτή έδωσε στον ηγέτη του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ τη δυνατότητα να υποστηρίζει ότι το κόμμα του έχει πλέον «ταρακουνήσει συθέμελα τη βρετανική πολιτική ζωή», καθώς «είναι έτοιμο να αλλάξει το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στις γενικές εκλογές του 2015», όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του.

Ο υποψήφιος των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον ήρθε δεύτερος με ποσοστό 25%, ενώ τρίτος ήταν ο υποψήφιος των Εργατικών, σε μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία η συμμετοχή ξεπέρασε το 51%.

Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και κράτησε την έδρα του στο Χέιγουντ και Μίντλετον, είδε τα ποσοστά του να «ψαλιδίζονται» από το UKIP, το οποίο αποτελεί πλέον «την κύρια αντιπολίτευση στους Εργατικούς στις βόρειες πόλεις», σύμφωνα με τον Φάρατζ.

Ο ηγέτης του Κόμματος της Ανεξαρτησίας, πάντως, δήλωσε με έμφαση ότι ο Ντάγκλας Κάρσγουελ δεν είναι ο μόνος βουλευτής των Τόρις που φλερτάρει με το κόμμα του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου αρκετά στελέχη των Συντηρητικών, πιθανώς και των Εργατικών, να φιγουράρουν στις εκλογικές λίστες του.

(Πηγές: ΑΠΕ- Reuters-AFP)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία