Έντυπη Έκδοση

ΝΕΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ, ΕΝΩ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ

Η Τουρκία καλείται να διαλέξει στρατόπεδο

Καθώς οι τζιχαντιστές είναι ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα, αυξάνουν οι πιέσεις στην Αγκυρα για να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις, ή έστω να ανοίξει τα σύνορα στους Κούρδους μαχητές

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα τουρκικά σύνορα έφτασαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) καταλαμβάνοντας και το γενικό επιτελείο των κουρδικών δυνάμεων στη συριακή πόλη Κομπάνι, την ώρα που η Αγκυρα παραμένει απλός θεατής.

Ενώ ο πόλεμος έχει φτάσει πια στην αυλή της Τουρκίας, ο Ερντογάν δεν εγκαταλείπει την εικόνα της πλαστής ουδετερότητας... Ενώ ο πόλεμος έχει φτάσει πια στην αυλή της Τουρκίας, ο Ερντογάν δεν εγκαταλείπει την εικόνα της πλαστής ουδετερότητας... Επειτα από λυσσαλέες μάχες κι αφού είχαν καταλάβει την Πέμπτη το κτήριο των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, οι τζιχαντιστές κατάφεραν να εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις και από το γενικό τους επιτελείο. Εχουν πλέον τον έλεγχο του αποκαλούμενου «τετραγώνου ασφαλείας» της πόλης, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την έδρα του δημοτικού συμβουλίου και το στρατιωτικό συγκρότημα της μεγαλύτερης κουρδο-συριακής πολιτοφυλακής.

Με την επιτυχία τους αυτή, επισημαίνει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), πλησιάζουν ακόμη περισσότερο στο μεθοριακό πέρασμα προς την Τουρκία το οποίο θέλουν πάση θυσία να καταλάβουν για να περικυκλώσουν πλήρως το Κομπάνι. Εάν ολόκληρη η πόλη πέσει στα χέρια τους -κατέχουν ήδη το 40%- θα διασφαλίσουν τον έλεγχο μιας τεράστιας, και πλέον ενιαίας, ζώνης στα συρο-τουρκικά σύνορα.

Επιδρομές

Η διεθνής συμμαχία με επικεφαλής τις ΗΠΑ είχε πραγματοποιήσει στη διάρκεια της νύχτας νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ι.Κ. καταφέρνοντας να καθυστερήσει αλλά όχι να σταματήσει την προέλασή του. Κατά το OSDH, οι τζιχαντιστές, προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες, δεν μεταφέρουν πια άνδρες και όπλα με αυτοκινητοπομπές -που αποτελούν ευδιάκριτο στόχο- αλλά με μοτοσικλέτες.

Με ορατό τον κίνδυνο πτώσης της στρατηγικής πόλης, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα κάλεσε χθες την Τουρκία να επιτρέψει σε εθελοντές Κούρδους πρόσφυγες να επιστρέψουν για να υπερασπιστούν το Κομπάνι. Η Αγκυρα απαγορεύει προς το παρόν στους περίπου 200.000 Κούρδους που διέφυγαν στην Τουρκία να διασχίσουν τα σύνορα προς την άλλη κατεύθυνση. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους εκατοντάδες αμάχους που έχουν παραμείνει στην πόλη, ο κ. ντε Μιστούρα είπε μάλιστα ότι φοβάται μια σφαγή παρόμοια με αυτή στη Σρεμπρένιτσα.

Δυσφορία προκαλεί την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον η απροθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών. Διατηρώντας την πίεση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αποστέλλουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αγκυρα στρατιωτικό κλιμάκιο για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση. Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζένιφερ Πσάκι, η ομάδα αυτή θα συνεχίσει τις συζητήσεις που έχουν ήδη κάνει τις τελευταίες ώρες δύο Αμερικανοί απεσταλμένοι για την «επείγουσα και έγκαιρη δράση» που πρέπει ν' αναληφθεί από κοινού με την Τουρκία για την πρόληψη της εξάπλωσης του Ι.Κ. Ομως την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ίσως ήδη πολύ αργά για το Κομπάνι.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Και ο πόλεμος... για να φθείρει τον Ερντογάν γίνεται!

Σε συμπλοκές μεταξύ πολιτών εξελίσσεται η ένταση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία μετά τις διαδηλώσεις των Κούρδων της χώρας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ολιγωρία της Αγκυρας ως προς τη στήριξη των Κούρδων της Συρίας που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών. Ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει να πιστεύει ότι η έκρυθμη κατάσταση συνιστά άλλη μία προσπάθεια φθοράς της εξουσίας.

Στους 35 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία από την περασμένη Δευτέρα. Προχτές το βράδυ σκοτώθηκαν συνολικά 10 άτομα. Στο Γκαζιάντεπ μάλιστα σκοτώθηκαν 4 άτομα σε συμπλοκές μεταξύ πολιτών. Κούρδοι εναντίον τζιχαντιστών είναι το μέτωπο.

Η προϊστορία κρατά από τη δεκαετία του '80 όταν το κράτος είχε ορθώσει απέναντι από το ΡΚΚ την ισλαμιστική οργάνωση «Χεζμπολάχ». Καμία σχέση με την ομώνυμη οργάνωση στον Λίβανο. Η οργάνωση αυτή πάντα χτυπούσε Κούρδους και ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του '90.

Ωστόσο ο χώρος των ισλαμιστών που πρόσκεινται φιλικά προς τους τζαιχαντιστές της Συρίας και του Ιράκ έχει διευρυνθεί κατά πολύ στην Τουρκία. Δεν είναι πια η Χεζμπολάχ ή μόνον αυτή, αλλά και οι αγανακτισμένοι πιστοί σουνίτες που συγκρούονται με Κούρδους, αλλά και αντιισλαμιστές. Πέραν από το Γκαζιάντεπ, χτες το πρωί απειλήθηκαν επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, όταν μια ομάδα ροπαλοφόρων ισλαμιστών επιχείρησε να εισβάλει.

Εάν χαθεί ο έλεγχος και οι συμπλοκές μεταξύ πολιτών πάρουν διαστάσεις, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χειρότερό της εφιάλτη: «Πολιτοφυλακή» ισλαμιστών εναντίον αντιισλαμιστών. Πράγμα που θα ξεπεράσει το πλαίσιο της αντιπαράθεσης ισλαμιστών με Κούρδους.

Παρ' όλα αυτά ο Ερντογάν σε ομιλία που έκανε χτες αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις και τις συμπλοκές στη χώρα του και είπε ότι «προσπάθησαν να το πετύχουν (σ.σ. τη φθορά της εξουσίας) με τα επεισόδια στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στις επιχειρήσεις της 17ης και της 25ης Δεκεμβρίου 2013. Προσπάθησαν και στις εκλογές και δεν τα κατάφεραν. Θα αποτύχουν και σε αυτή τους την προσπάθεια». Οι «επιχειρήσεις της 17ης και της 25ης Δεκεμβρίου» είναι οι εισαγγελικές έρευνες που είχαν αρχίσει εναντίον στελεχών της κυβέρνησης για υποθέσεις διαφθοράς.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε μεν ότι την προσεχή εβδομάδα θα συσταθεί αμερικανοτουρκική επιτροπή για τις εξελίξεις στο Κομπάνι της βόρειας Συρίας, αλλά ο Ερντογάν βρίσκει ότι «η Τουρκία δεν είναι μέρος σε καμία από τις συγκρούσεις που υπάρχουν στην περιοχή της». ΑΡΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εξωτερική πολιτική
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Τουρκία
Ισλαμικό Κράτος
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις