Έντυπη Έκδοση

Στον αγώνα για τα δικαιώματα των παιδιών το Νόμπελ Ειρήνης

Η Πακιστανή Μαλάλα Γιουσάφζαϊ και ο Ινδός Κάιλας Σατιάρτι κέρδισαν χθες από κοινού το Νόμπελ Ειρήνης 2014, για τον αγώνα τους ενάντια στην εκμετάλλευση των παιδιών και για το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.

«Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και να μη γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης», δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής των βραβείων Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, αναφερόμενος στη σημασία του έργου των νικητών του βραβείου.

Ο αγώνας της Μαλάλα για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση είχε αποτέλεσμα να πέσει η ίδια θύμα επίθεσης σε ηλικία 15 ετών, όταν μέλη των Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι με σκοπό να τη σκοτώσουν τον Οκτώβριο του 2012, για να την «τιμωρήσουν» για τον «προκλητικό» της αγώνα. Σήμερα εκείνη διαμένει στη Βρετανία, από όπου συνεχίζει το έργο της. Εχει ιδρύσει το Malala Fund, το οποίο στηρίζει τοπικές ομάδες που αγωνίζονται για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, εστιάζοντας κυρίως στο Πακιστάν, τη Νιγηρία, την Ιορδανία, τη Συρία και την Κένυα. Σε ηλικία 17 ετών, είναι η νεαρότερη νικήτρια του βραβείου Νόμπελ στα 119 χρόνια της ιστορίας του και μία από τις μόλις 15 γυναίκες στις οποίες αυτό έχει απονεμηθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Κάιλας Σατιάρτι, Ινδός ακτιβιστής, έχει αφιερώσει τη ζωή του στη βοήθεια εκατοντάδων νέων και παιδιών που έχουν εξαναγκαστεί να δουλεύουν ως σκλάβοι. Ο πρώην ηλεκτρολόγος μηχανικός, 60 ετών, έχει διοργανώσει αμέτρητες ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά της παιδικής εκμετάλλευσης, έχει ελευθερώσει και βοηθήσει να αποκατασταθούν χιλιάδες παιδιά και του έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία για το έργο του.

Τη Μαλάλα Γιουσάφζαϊ, που βρισκόταν στο σχολείο όταν ανακοινώθηκαν οι νικητές του βραβείου, συνεχάρη ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, ο οποίος τη χαρακτήρισε το «καμάρι» της χώρας του. «Τα αγόρια και κορίτσια του κόσμου θα πρέπει να παραδειγματιστούν από την προσπάθεια και την αφοσίωσή της», δήλωσε.

Ο Κάιλας Σατιάρτι επεσήμανε ότι αυτή η βράβευση «είναι τιμή για τους Ινδούς, αλλά και για όλα αυτά τα παιδιά των οποίων οι φωνές δεν ακούστηκαν ποτέ όπως έπρεπε».

Η απονομή του βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων, θα γίνει στο Οσλο στις 10 Δεκεμβρίου, στην επέτειο του θανάτου του Αλφρεντ Νόμπελ που θέσπισε το βραβείο το 1895 μέσω της διαθήκης του.

(ΠΗΓΕΣ: AFP, ΤΗΕ HUFFINGTON POST, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Βραβεία Νόμπελ
Βραβεία/Απονομές