Έντυπη Έκδοση

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ, ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

«Βρομάει» η διαχείριση σκουπιδιών στην Ηλεία

Τα σκουπίδια δεν μεταφέρθηκαν ποτέ στον ΧΥΤΑ * Απ' ευθείας ανάθεση του Δήμου Πύργου για αποκομιδή

Καυτές συνομιλίες μέσα σε cd, εντυπωσιακές καταγραφές από τον «κοριό» της ΕΛΑΣ, παρακολουθήσεις δικαστών και μια πορισματική αναφορά του ΣΔΟΕ «φωτιά» συνθέτουν τα νέα στοιχεία της εικόνας που σχετίζεται με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που εξάρθρωσαν οι διωκτικές αρχές, με φόντο τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηλεία.

Ακόμα περιμένουν τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου Ακόμα περιμένουν τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου Δικαστικές πηγές αποκάλυψαν στην «Ε» ότι πρόσωπα σχετιζόμενα με την εγκληματική οργάνωση παρακολουθούσαν επί εβδομάδες τις νύχτες τα σπίτια των δικαστικών λειτουργών στον Πύργο Ηλείας που χειρίζονταν τη σκοτεινή υπόθεση και χρειάστηκε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα από την Αστυνομία για την προστασία των δικαστικών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες παρακολουθήσεις εντάσσονταν στο γενικότερο κλίμα άσκησης πίεσης και τρομοκράτησης των προσώπων που χειρίζονται δικαστικά την υπόθεση.

CD με συνομιλίες

Πριν από μερικές εβδομάδες το αρμόδιο τμήμα της ΕΛΑΣ έστειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας cd με τις τηλεφωνικές συνομιλίες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, τα τηλέφωνα των οποίων παρακολουθούνταν με δικαστική εντολή.

Την ίδια ώρα τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛΑΣ απέστειλαν στις δικαστικές αρχές της Ηλείας και δεύτερο cd, που περιείχε τις παράνομα μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που είχε αποθηκευμένες στο σκληρό δίσκο του ηλεκτρονικού του υπολογιστή ο φερόμενος από τις δικαστικές αρχές ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Θεόδωρος Καράμπελας.

Με βάση αυτές τις συνομιλίες, θεωρείται βέβαιο ότι το κατηγορητήριο θα επεκταθεί εκτός των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλα επώνυμα πρόσωπα και υπαλλήλους διαφόρων υπηρεσιών της Ηλείας, που αποδεδειγμένα συναλλάσσονταν τα τελευταία χρόνια με την εγκληματική οργάνωση.

Εκτός των αποκαλυπτικών cd, στοιχείο-«φωτιά» για την ογκωδέστατη δικογραφία αποτελεί η πορισματική αναφορά που διαβίβασε το ΣΔΟΕ μαζί με το ογκωδέστατο πόρισμα στις δικαστικές αρχές της Ηλείας.

Σε αυτό περιγράφεται αναλυτικά η παράνομη δράση του φερόμενου από τις δικαστικές αρχές ως «εγκεφάλου» της εγκληματικής οργάνωσης, εργολάβου Θεόδωρου Καράμπελα, οι περίεργες διασυνδέσεις του με παράγοντες του Δήμου Πύργου και οι κομπίνες με πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία μέσω ανύπαρκτων εταιρειών-«σφραγίδων».

Ο πρώην δήμαρχος του Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, επί των ημερών του οποίου εντοπίστηκαν όλα αυτά, δήλωσε ότι το ΣΔΟΕ λέει ψέματα και ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από το πόρισμα, τονίζοντας ότι επί θητείας του όλα έγιναν νόμιμα.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και πραγματοποιήθηκε με την Α12/1833/2012 παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλείας, με βάση την πορισματική αναφορά περιλαμβάνει:

Την «αμαρτωλή» υπόθεση της απ' ευθείας ανάθεσης του Δήμου Πύργου στον προφυλακισμένο σήμερα εργολάβο Θεόδωρο Καράμπελα, για την αποκομιδή και απομάκρυνση των απορριμμάτων της πόλης, ύψους 885.848,39 ευρώ και με σύμβαση που άρχιζε στις 5 Ιουνίου 2009 και έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Ο εργολάβος για την εκτέλεση και εξόφληση του ανωτέρω έργου εξέδωσε δύο Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών με το αντίστοιχο ποσόν που εξοφλήθηκαν την ίδια ημέρα! Δηλαδή στις 5 Νοεμβρίου 2009.

«Τα ανωτέρω εξοφληθέντα τιμολόγια ο έλεγχος τα κρίνει μερικώς εικονικά ως προς το σύνολό τους», αναφέρει το πόρισμα του ΣΔΟΕ και υπογραμμίζει ότι οδηγήθηκε σε αυτό το συμπέρασμα μετά τη διαπίστωση ότι οι 2.548 τόνοι απορριμμάτων του Δήμου Πύργου για εναπόθεση και ταφή στον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, όπως αναγράφεται στα εκδοθέντα φορολογικά στοιχεία, δεν μεταφέρθηκαν ποτέ εκεί καθώς:

α) Κανένας αρμόδιος από το Δήμο Μεσολογγίου και τους υπευθύνους του ΧΥΤΑ, τόσο κατά την κρίσιμη περίοδο όσο και σήμερα, δεν γνωρίζει κάτι για μεταφορά των απορριμμάτων από το Δήμο Πύργου.

β) Δεν υπάρχει αποδεικτικό πληρωμής εισόδου από τον ΧΥΤΑ για την ανωτέρω επικαλούμενη παροχή υπηρεσίας, όπως προκύπτει από το τηρούμενο Γραμμάτιο Είσπραξης που εκδίδεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

γ) Δεν υπάρχει καμιά σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και του Δ.Σ. του ΧΥΤΑ που προβλέπεται σύμφωνα με το νόμο και τον κανονισμό λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Οπως αναφέρεται στον έλεγχο του ΣΔΟΕ, η πολύμηνη έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι τιμολόγια που κόπηκαν από τον Θεόδωρο Καράμπελα για τη μεταφορά απορριμμάτων του Δήμου Πύργου την επίμαχη χρονική περίοδο, για τη δήθεν ταφή τους στην είσοδο του Κορωπίου Αττικής, είναι επίσης εικονικά.

Κι αυτό γιατί η γυναίκα που φέρεται να είχε την εταιρεία και το χώρο που δέχθηκε δήθεν τα απορρίμματα στο Κορωπί, δεν είχε δηλωμένη δραστηριότητα υποδοχής επεξεργασίας και ταφής αστικών αποβλήτων στην αρμόδια ΔΟΥ Ελευσίνας και τα αντίστοιχα μητρώα του ΥΠΕΚΑ.

Επίσης, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχει συνάφεια της δραστηριότητας της εκδότριας με το αντικείμενο των εργασιών που αναγράφεται στη σφραγίδα που βρίσκεται αποτυπωμένη στα εκδοθέντα τιμολόγια.

Το ΣΔΟΕ, εκτός από την πλαστότητα των φορολογικών στοιχείων του εργολάβου Θ. Καράμπελα, προέβη σε έλεγχο και για το δεματοποιητή απορριμμάτων του Πύργου, όπου διαπίστωσε απίστευτα πράγματα.

Στην πορισματική αναφορά σημειώνεται ακόμα:

** Εγινε προσπάθεια απόκρυψης και πλημμελής ενημέρωση για την έναρξη λειτουργίας του μισθωμένου δεματοποιητή κατά την κρίσιμη περίοδο 12.7.2009-31.12.2009, δηλαδή της πραγματικής ημερομηνίας και λειτουργίας του, τόσο από το Δήμο Πύργου όσο και από τους άλλους εμπλεκόμενους, ήτοι επιβλέποντα μηχανικό και ιδιοκτήτες ΦΔΧ που εξέδωσαν φορτωτικές για δήθεν μεταφορές απορριμμάτων του Δήμου Πύργου και του εργολάβου Θεόδωρου Καράμπελα.

** Εγινε προσπάθεια να αποκρυβεί η λειτουργία του μισθωμένου δεματοποιητή εντός της επιχείρησης ιδιώτη, και ενώ ανέφεραν μόνο τη λειτουργία αυτού στη θέση Ποτόκι και από το Δήμο του Πύργου δεν εμφάνιζαν στοιχεία με ημερομηνία λειτουργίας του, μας παρείχαν ασαφείς πληροφορίες ότι λειτούργησε το μήνα Σεπτέμβριο 2009 μέχρι 24.12.2009 που φέρεται να αγοράστηκε ο καινούργιος.

** Η ποσότητα απορριμμάτων η οποία αναφέρεται στις βεβαιώσεις του επιβλέποντος μηχανικού (σύνολο ποσότητας 6.756 τόνοι)... ουδέποτε μεταφέρθηκε!

** Το μέγεθος της μεταφοράς απορριμμάτων από τον εργολάβο Θεόδωρο Καράμπελα σύμφωνα με τον έλεγχο των φορολογικών στοιχείων ανερχόταν σε 886,84 τόνους απορριμμάτων.

** Η επιπλέον μεταφερόμενη ποσότητα των 5.869,16 τόνων είναι εικονική!

** Ο εργολάβος σε συνεργασία με τον Ρ.Π. και πιθανόν με κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Πύργου, προκειμένου να εισπραχθεί το σύνολο του προϋπολογισμένου ποσού, εμφάνισαν στις χορηγηθείσες βεβαιώσεις εκτέλεσης του έργου ότι μετέφερε (σχεδόν διπλάσιες από τις πραγματικές) ποσότητες απορριμμάτων που δεν υπήρχαν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΧΥΤΑ
Διαχείριση απορριμμάτων
ΣΔΟΕ