Έντυπη Έκδοση

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ-ΚΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μνήμες Κατοχής

Επετειακή περιήγηση με τίτλο «Το τέλος της γερμανικής κατοχής - 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας» διοργανώνει αύριο Κυριακή 12 Οκτωβρίου στις 11.00 το πρωί ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με αφετηρία τα Προπύλαια, στην οδό Πανεπιστημίου.

Στόχος της επετειακής εκδήλωσης, η οποία βασίστηκε στην πρωτοβουλία του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη, είναι η περιήγηση στους δρόμους και τα κτήρια της Αθήνας όπου σημειώθηκαν οι σημαντικότερες αντιστασιακές κινητοποιήσεις του αθηναϊκού λαού κατά την περίοδο της Κατοχής και η ανάδειξη ενός σημαντικού μέρους της ιστορίας της που παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο:

* Ο κατοχικός λιμός του χειμώνα 1941-1942.

* Η πρώτη διαδήλωση και η πρώτη απεργία του 1942.

* Η ανατίναξη του κτηρίου της ελληνικής ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ.

* Οι χώροι κράτησης και βασανισμού αντιστασιακών από τις γερμανικές αρχές κατοχής. Οι αιματηρές μαζικές διαδηλώσεις του 1943.

* Τα καζίνο των μαυραγοριτών.

* Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας και οι Ελληνες συνεργάτες τους

Μέσα από την αφήγηση σε κάθε σταθμό του περιπάτου θα γίνει προσπάθεια να ανασυσταθεί η μνήμη της κατοχικής Αθήνας, της Αντίστασης και των θυμάτων του αντιστασιακού αγώνα.

Η ξενάγηση θα γίνει από τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη, ο οποίος, μετά την ολοκλήρωσή της, θα συμμετέχει σε συζήτηση μαζί με τον ερευνητή Μανόλη Κασιμάτη, που θα ακολουθήσει στη Νομική Σχολή (αμφιθέατρο Παπαρρηγόπουλου) με προβολή σπάνιου αρχειακού υλικού. Επίσης, η ιστορικός - αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευγενία Μπουρνόβα θα παρουσιάσει την ερευνητική της εργασία με θέμα «Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα της Κατοχής».

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, «αυτή η πρόταση έγινε έχοντας στόχο να καθιερωθεί ο εορτασμός της λήξης του πολέμου, καθώς αποτελούμε ένα παράδοξο, αφού γιορτάζουμε μόνο την έναρξη του πολέμου αλλά όχι τη λήξη του, όπως κάνουν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η εκδήλωση εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιηγήσεις/Διαδρομές
Εκδηλώσεις
Αθήνα